Korupcija

Europski tužitelji podignuli optužnice zbog slučaja Sovjak! Evo detalja

Portal Novi list

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana KrižanecUred europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu  podnio je optužnicu protiv dvoje hrvatskih građana zbog davanja i primanja mita i trgovanja utjecajem nakon istrage radova sanacije jame za otpad Sovjak, objavio je EPPO.


“Tvrdi se da su između prosinca 2020. i veljače 2022. dva tuženika obavljala podmićivanje i vršenje utjecaja na trgovinu. Podrazumijeva se da se drugotuženik koristio svojim vezama u društvima i financijskim institucijama kako bi pomogao u poslovnim aktivnostima i ciljevima prvog tuženika. Prvotuženik je zauzvrat pristao platiti određeni novčani iznos.


Prema dokazima, prvotuženik vodio je skupinu ponuditelja za javni projekt u vrijednosti od 44 milijuna eura „Dizajn i provedba radova sanacije na kotlu Sovjak”, koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda EU-a. Drugotuženik je osigurao da prvotuženik može djelovati bez prepreka, pružajući potrebnu pomoć tijekom faze provedbe projekta.
Podrazumijeva se da je prvotuženik zatražio od drugog tuženika da osigura bankovna jamstva kako bi njegovo društvo nastavilo sa svojim drugim poslovnim djelatnostima. Prvotuženik je zauzvrat drugom tuženiku platio najmanje 130000 eura u tri odvojena plaćanja.


Ako ih se proglasi krivima, optuženici mogu biti osuđeni na kaznu zatvora u trajanju do osam godina.


EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a”, navodi se na stranicama EPPO-a.


Prema dosadašnjim medijskim napisima, dvojica optuženika nisu s riječkog područja.


Europski javni tužitelj istražuje mito u projektu sanacije jame Sovjak: Dvojac direktora dogovorio podmićivanje i trgovinu utjecajem