Neobični slučaj

Bio je pozitivan na alkotestu dok je šetao, policija mu oduzela vozačku dozvolu

P. N.

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

"Nevjerojatna je odluka lokalne policije: oduzeli su mu vozačku unatoč činjenici da moj klijent u to vrijeme nije vozio, niti je upravo izašao iz svog automobila. Ponavljam: pješačio je", kaže odvjetnik 


Smije li se čovjeku oduzeti vozačka dozvola dok pješači? To se dogodilo u talijanskom gradu Como 30. studenog, a o slučaju je progovorio odvjetnik kažnjenog muškarca Ivano Chiesa.


Dogodilo se to na izlazu iz restorana u ulici Viale Innocenzo u Comu: policajci su naime ispisali novčanu kaznu vozaču, koji je u tom trenutku bio u društvu prijatelja u obližnjem restoranu, jer je parkirao automobil u zoni zabrane parkiranja.Vozačka dozvola oduzeta pješice


Problemi nastaju kada njegov klijent i prijatelj prilaze policajcima kako bi provjerili što se događa. Policijski dužnosnici odlučili su obojicu podvrgnuti alkotestu, “koji je kod mog klijenta pokazao nešto veću vrijednost od dopuštene”, rekao je odvjetnik Chiesa za milansko izdanje lista La Repubblica.


“Nevjerojatna je odluka lokalne policije: oduzeli su mu vozačku unatoč činjenici da moj klijent u to vrijeme nije vozio, niti je upravo izašao iz svog automobila. Ponavljam: pješačio je”, kaže odvjetnik Chiesa, kako piše L’Unita.


Apel pravdi mira


Suočen s tako iznenađujućom odlukom, vozač se odlučio suprotstaviti i podnijeti žalbu. Žalba je prihvaćena, pa je Chiesinom klijentu trebala biti vraćena vozačka dozvola.


Sada, međutim, nastupa iznenađenje. “Nakon prihvaćanja žalbe, otišli smo u policijsku postaju kako bismo dobili natrag vozačku dozvolu, ali službenici su se usprotivili, rekavši da se moj klijent najprije treba podvrgnuti medicinskim pretragama kojima će se utvrditi njegova sposobnost za vožnju. Zato sam rekao da ću ih prijaviti. Ali rečeno mi je da je ‘to uobičajena praksa’, osim u slučaju da  moj klijent ponovno ode kod suca kako bi mu on nadopunio rješenje izjavom kojom se nalaže trenutni povratak dokumenta”, kaže odvjetnik.


Sudac je potom prihvatio odvjetnikov zahtjev, dopustivši vraćanje vozačke dozvole spomenutom muškarcu. U svakom slučaju, priča nije gotova: 22. veljače, ponovno pred sudom, održat će se saslušanje.