Serija makinacija

Bankarica iz Vrbovskog okrala 19 građana s računima u Erste banci za 1,7 milijuna kuna

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Istraga je pokazala da je blagajnica bez znanja i odobrenja klijenata banke i vlasnika računa, u računalnom sustavu banke evidentirala navodne isplate klijentima, a novčane iznose podizala za sebeRIJEKA – U riječki zatvor smještena je jučer Đurđica Polovina (62) iz Vrbovskog, pod sumnjom da je kao bankarska službenica počinila financijske malverzacije kojima se okoristila za oko 1,7 milijuna kuna.


Polovina se tereti da je tijekom niza godina, više od desetljeća, izvela veliku seriju makinacija kojima je oštetila 19 klijenata Erste & Steiermerkische banke u kojoj je radila, a ujedno prouzročila štetu i samoj banci koja je dužna klijente obeštetiti.


Polovina je osumnjičena za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a prijeti joj kazna od jedne do deset godina zatvora.
Službenica je okrivljena za makinacije što sežu još u 2005. godinu, pa sve do kraja lipnja ove godine. 


Tereti ju se za počinjenje 19 kažnjivih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Službenica je osumnjičena da je od 2005. do lipnja 2018. godine, kao zaposlenica u poslovnici Erste banke u Vrbovskom, na radnom mjestu blagajnice u sektoru građanstva, bez znanja i odobrenja klijenata banke i vlasnika bankovnih računa, višekratno u računalnom sustavu banke evidentirala fiktivne isplate klijentima banke, iako one nisu stvarno bile obavljene.


U više navrata je novčane iznose neovlašteno podizala, a potom i izrađivala nevjerodostojnu blagajničku dokumentaciju radi opravdavanja takvih isplata, te u više navrata novčane iznose klijenata banke koje je primila radi uplate na transakcijske i depozitne račune neovlašteno zadržavala za sebe.


Na taj način je nanijela štetu od 718 tisuća kuna, 163 tisuće eura i oko 13 tisuća američkih dolara.