dražen jelenić

Član masonske lože suspendiran s mjesta zamjenika glavne državne odvjetnice: Tvrde da je naštetio ugledu DORH-a

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.ZAGREB – Državnoodvjetničko vijeće (DOV) na tri je mjeseca udaljilo s državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića koji je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože.


Jelenić je nastavio nakon ostavke raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljilo s te dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.


Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.
Zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti, Hrvoj Šipek je predložila izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti.


Iz DOV-a su zaključili kako je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana, budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.


Najavili su da će nakon razmatranja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka donijeti odluku i o njoj obavijestiti javnost.


Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače nakon što se otkrilo da je zatajio članstvo u masonskoj loži.