ECDC

Cijela Hrvatska u crvenom! Već nekoliko tjedana stanje se mijenja nagore. Plenković: To je bilo očekivano!

Hina

foto: ECDC

foto: ECDC

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805. ZAGREB – Cijela se Hrvatska zacrvenila na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je danas objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).


Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore.


Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bili su crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.
Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.


Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.


Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.


Plenković: Ulazak u crveno na ECDC karti je očekivan


Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da je ulazak Hrvatske u crveno na ECDC karti očekivan,  budući da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem.


„Prema karti ECDC-a Hrvatska je danas nakon cijeloga ljetnog perioda u narančastom i zelenom sada u crvenom, i to je očekivano s obzirom na porast broja zaraženih”, kazao je Plenković na početku Vladine sjednice.


“Kad je riječ o covidu, suočeni smo s puno zaraznijim delta sojem koji je agresivniji i brži i u Hrvatskoj se događa veći broj zaraženih osoba, ali i dalje inzistiramo da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje”, naglasio je premijer.


Izvijestio je da je dosad u Hrvatskoj cijepljeno gotovo 52 posto odraslog stanovništva.


Podsjetio je na elementarne metoda zaštite, koje su preporučivane od početka pandemije koronavirusa –  prozračivanje, distancu, nošenje maske, higijenu. „S te strane apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno”, naglasio je Plenković.


Poručio je kako su mjere u Hrvatskoj bile primjerene našem mentalitetu, zdravstvenoj zaštiti, ekonomskim i financijskom tokovima i da su, u usporedbi s drugim zemljama, omogućile jako kvalitetan život hrvatskih građana.


„A sada je važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, a to su hospitalizirani, oni s težim oblicima i preminuli, budu što niži”, naglasio je. Dodao je kako je od desetoro danas umrlih samo dvoje bilo cijepljeno.


Na početku školske godine Plenković je još jednom zaželio uspješnu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima i profesorima, podsjetivši da za razliku od prošle godine sada imamo cjepivo.


„Nadamo se da će elementi osobne odgovornosti i budnosti i pažnje profesora i nastavnika osigurati da se školska nastava što dulje odvija po modelu A”, kazao je.


Najinteresantniji dio turističke sezone odvijao se bez alarma


Plenković je izrazio zadovoljstvo turističkom sezonom, istaknuvši da se onaj najinteresantniji dio sezone odvijao bez alarma.


Osvrnuo se i na skori popis stanovništva, istaknuvši kako se po prvi puta omogućava elektroničko popisivanje putem sustava e-Građani.


Snimit će se stanje na dan 31. kolovoza, uvodi se po prvi puta elektroničko popisivanje koje će se provoditi od 13. do 26. rujna, a nakon toga do 17. listopada kreću popisivači kojih će biti oko 8000, kazao je.