ODLIČNO POSLOVANJE

Brodogradilište “Viktor Lenac” oborilo apsolutni rekord po ostvarenoj dobiti: Za to im je trebalo samo pola godine

Orjana Antešić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

To je direktna posljedica iznimne zaposlenosti kapaciteta do razine da su čak morali odbijati poslove jer su im sva tri doka bila konstantno puna i radilo se punom parom.RIJEKA – Brodogradilište “Viktor lenac” uspjelo je ispisati apsolutni rekord u ostvarenoj dobiti, i to već u prvih šest mjeseci ove godine. Upravo objavljeno izvješće o poslovanju ovog kvarnerskog remontnog brodogradilišta iskazuje da su u prvom polugodištu ostvarili neto dobit od čak 7,8 milijuna eura odnosno blizu 59 milijuna kuna, uz 331 milijun kuna ukupnih prihoda. Da su u “Viktoru Lencu” zabrazdili u itekako plodonosnu poslovnu i financijsku godinu pokazali su već rezultati prvog tromjesječja, što je direktna posljedica iznimne zaposlenosti kapaciteta do razine da su čak morali odbijati poslove jer su im sva tri doka bila konstantno puna i radilo se punom parom.


O razini zaposlenosti svjedoči i podatak da je u prvom polugodištu u “Viktor Lencu” odrađeno čak 39 različitih projekata remonta. Istina, pet su bila započeta u prethodnoj godini, ali ih je također bilo pet na prijelazu iz lipnja u srpanj. Osim dovršetka opsežnog projekta uređenja kruzera “Ambience” i radova na tri druga kruzera, remonata brodova američke Šeste flote “USS Hershall ‘Woody’ Williams” i “USNS Yuma”, tijekom prvog tromjesečja brodogradilište je ostvarilo nekoliko značajnijih standardnih remontnih poslova, što je držalo kapacitete punima tijekom čitavog tromjesečja.


Nastavak opsežnih radova na “USNS Yuma”, novi poslovi na brodovima Šeste flote “USNS Trenton” i “USNS Carson City”, intenziviranje radova na preuređenju jahte “Prince Abdulaziz” te čak osamnaest novih, više ili manje opsežnih remontnih projekata na trgovačkim brodovima, održavali su stabilnu i visoku zaposlenost i tijekom drugog tromjesečja, koje je po ostvarenim prihodima bilo i intenzivnije u odnosu na prvo tromjesječje.
Članica Uprave “Lenca” Sandra Uzelac ne krije zadovoljstvo postignutim, ali ističe pritom da je ovaj uspjeh rezultat ogromnog angažmana i doprinosa svakog pojedinog zaposlenog u brodogradilištu, od radnika u proizvodnji, kao i službama prodaje i nabave. U ovom se brodogradilištu od početka ove godine doslovno ni na trenutak nije stalo s poslom. Kako doznajemo od Uzelac, dobra zaposlenost nastavila se i u srpnju, a najave upućuju da će tako ostati i u narednim mjesecima, premda u nešto manjem intenzitetu nego što je to bilo u prva tri tromjesječja, ali opet dovoljno da se može očekivati nastavak nizanja pozitivnih financijskih rezultata. Od značajnijih poslova koji su se u međuvremenu otvorili spominje se preinaka jednog ro-ro broda, koji će se u “Viktoru Lencu” nadograditi putničkim prostorom i time prenamijeniti u ro-pax brod, a s tim će se projektom startati početkom rujna ove godine. Velik i financijski izdašan posao, podsjetimo, u “Lencu” osigurali su početkom ove godine, a riječ je preuređenju 147-metarske jahte saudijske kraljevske obitelji “Prince Abdulaziz” koja će se u u ovom brodogradilištu zadržati do početka iduće godine. Značaj ovog posla svakako je i u referencama koje s jedinim ovakvim, uspješno odrađenim poslom “Viktor Lenac” stječe na tržištu i novim nišama.