MIGRANTSKA KRIZA

Božinović i Hojs obišli granicu: “Mnoge zemlje podižu neku vrstu fizičkih barijera, mi to ne radimo”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Puno toga je pred nama i to je posao koji sigurno neće prestati ni s ovim mandatom, a vjerojatno ni s ovom generacijom”, kazao je Božinović.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u službeni jednodnevni posjet slovenskog kolegu Aleša Hojsa. U sklopu programa posjeta, dvojica ministara obišli su postaju granične policije Cetingrad, javlja Televizija N1.


Pritisak migranta trenutno je smanjen.


“Zbog zime je smanjen, tako je svake zime. Očekujemo kako se vrijeme bude poboljšavalo, tijekom proljeća će se sigurno intenzivirati ova ruta koja prolazi preko BiH. Zato mi ni u ovo doba godine ne gubimo vrijeme, nastavljamo s edukacijama i nabavljanjem oporbe. Pripremamo se vrlo intenzivno. Već ovaj dio ćemo predstaviti jedan dio opreme koja je namijenjena očevidu na licu mjesta”, rekao je Božinović.
“Puno toga je pred nama i to je posao koji sigurno neće prestati ni s ovim mandatom, a vjerojatno ni s ovom generacijom”, kazao je Božinović.


Istaknuo je kako Hrvatska ne diže fizičke barijere.


“Hrvatska je jedna od manjih zemalja koja ima najdulju vanjsku kopnenu granicu EU-a, zbog toga sva ova oprema, zbog toga investiramo da iskoristimo sve tehničke mogućnosti kako bismo bili efikasni u zaštiti vanjske granice Unije. Cijeli niz zemalja, pogotovo sjeveroistočnije od Hrvatske, se sve više opredjeljuje za podizanje neke vrste fizičkih barijera, mi to ne radimo”, dodao je ministar.


Božinović je rekao da treba konstatirati da je Europa u ovome trenutku u jeku razgovora da se određena pravila i zakonska rješenja moraju prilagoditi novonastaloj situaciji.


Naglasio je da se Europa zajednički mora pripremiti za izazove koji joj slijede.