Drago Roksandić

Borasov emeritus optužen za zlostavljanje studentica: Ona je zlostavljačica, ja sam žrtva

Portal Novi list

Foto Zarko Basic/PIXSELL

Foto Zarko Basic/PIXSELL

Iako na to formalno nemam pravo, zatražio sam od spomenutog povjerenstva da pokrenu postupke protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka i prof. dr. sc. Zrinke Blažević, poručio je Drago RoksandićPet studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu optužilo professora emeritusa Dragu Roksandića za seksualno uznemiravanje. Dio ovih studentica Telegramu je dostavio pisanu izjavu da su svoje tvrdnje spremne ponoviti na sudu.


Drago Roksandić odlučio se javnosti objaviti novim priopćenjem.


“Obavještavam javnost da sam poslije svega što sam doživio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nakon sramotnoga medijskog linča od 29. siječnja do 12. veljače 2021. godine odlučio prekinuti svaku komunikaciju s Fakultetom i njegovim tijelima glede lažnih i klevetničkih optužbi za seksualno zlostavljanje/uznemiravanje.
Obratio sam se rektoru Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damiru Borasu, s molbom da se sva dokumentacija glede spomenutih optužbi procesuira i sankcionira pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta u Zagrebu. O tome sam 15. ožujka t. g. obavijestio nadležno fakultetsko povjerenstvo.


Napominjem da više ni zbog pravno formalnih razloga nemam nikakvih obveza prema Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nemam više mentorstava, nisam član nikakvih povjerenstava u vezi s nastavom, nemam nikakvih ugovornih obveza koje bi prelazile granice vanjske suradnje.


“Nemam razloga kriti njen identitet”


Iako na to formalno nemam pravo, zatražio sam od spomenutog povjerenstva da pokrenu postupke protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka i prof. dr. sc. Zrinke Blažević s motivacijama koje su obilno obrazložene u priloženoj dokumentaciji.


Napominjem da je prof. dr. sc. Zrinka Blažević – da pojasnim, redovita profesorica, a ne “studentica”, kako ustrajno ponavlja telegram.hr – autorica “navodno ‘deponirane izjave'”, koja je dva puta na krajnje nečastan način iskorištena kao “okidač” za pokretanje linča, najprije odsječkog i fakultetskog (7. 12. 2018.) i potom linča u kvazitotalitetu hrvatskih medija (29. 1. 2021.).


Pritom je bitno imati na umu da me kolegica Blažević uopće nije formalno prijavila zbog seksualnog zlostavljanja/uznemiravanja!


Njezinu sam izjavu dobio lege artis od kasnije suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Vesne Vlahović Štetić preko Rektora, ali ne i zvučni zapis sjednice na kojoj je nepročitana izjava bila zlouporabljena, što je bitno za razumijevanje i tumačenje svih optužbi protiv mene.


Dakle, za mene je prof. dr. sc. Zrinka Blažević zlostavljačica, a ja sam njezina žrtva. Stoga nemam razloga kriti njezin identitet nakon svega što se dogodilo i događa od 7. prosinca 2018. godine do danas.


“Dobio sam samo krivotvorine”


Stoga sam i zatražio od o. d. dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Miljenka Jurkovića, dana 26. veljače t.g. da protiv kolegice Blažević pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom. Nije mi ni odgovorio.


Istog dana, u istom dopisu, zatražio sam od spomenutog o. d. dekana da pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka, koji je i autor “seksualnog predatora”, kao i brojnih drugih prekršaja koji su nespojivi sa statusom redovitoga sveučilišnog profesora.


Nije mi ni odgovorio. Kako i bi, kada mu je profesor Budak desna savjetnička ruka.


Ističem da ne bježim od utvrđivanja bilo kakve svoje odgovornosti, ali ja do danas, poslije svega jezivo ružnog što se dogodilo u medijskom linču, s izuzetkom “navodno ‘deponirane izjave'” iz radionice studentske pravobraniteljice na Filozofskom fakultetu, nisam dobio ništa – podvlačim, n i š t a – što bi bila pravno valjana prijava.


Sve što sam dobio su za mene, kao povjesničara, već na prvi pogled – na razini “vanjske kritike izvora” – krivotvorine”, napisao je Roksandić u svom priopćenju.