AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden razočaran odlukom OPEC-a o nafti: Nije mi žao što sam išao u Saudijsku Arabiju

Hina

Reuters

Reuters

OPEC+ je u srijedu odlučio naglo smanjiti proizvodnju nafte, što je dodatno smanjilo ponudu na tržištu i povećalo mogućnost da se poveća cijena goriva prije općih američkih izbora u studenomWASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je izrazio svoje razočaranje zbog najavljenih planova članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte OPEC+ da smanje proizvodnju nafte i rekao da Sjedinjene Američke Države traže alternative.


Biden je rekao da unatoč toj odluci nije požalio svoj posjet Saudijskoj Arabiji ovog ljeta, za koji je dodao da je bio usmjeren na Bliski istok.


OPEC+ je u srijedu odlučio naglo smanjiti proizvodnju nafte, što je dodatno smanjilo ponudu na tržištu i povećalo mogućnost da se poveća cijena goriva prije općih američkih izbora u studenom, na kojima će Bidenovi Demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.
“Razmatramo moguće alternative. Ima mnogo alternativa. Još uvijek nismo odlučili”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, komentirajući odluku OPEC+-a.


Dodao je da nije požalio svoju odluku da ode u Saudijsku Arabiju, rekavši da taj posjet u biti nije bio u vezi s naftom.


“Putovanje je bilo o Bliskom istoku i o Izraelu i … analiziranju pozicija”, kazao je Biden, dodavši da je odluka OPEC+-a “razočaranje”, koja ukazuje na probleme.