AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden kaže da će koristiti silu “kao posljednje sredstvo” protiv Irana

Hina

Reuters

Reuters

Upitan znače li njegove prethodne izjave, gdje je rekao da će spriječiti Teheran da se dokopa nuklearnog oružja, da će upotrijebiti silu protiv Irana, Biden je odgovorio: "Ako je to posljednje sredstvo, da."WASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će upotrijebiti silu kao posljednje sredstvo kako bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja, na početku putovanja po Bliskom istoku.


Govoreći u intervjuu za izraelski TV kanal 12 koji je snimljen prije nego što je napustio Washington u utorak, ali je emitiran u srijedu, Biden je rekao da će zadržati iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) na popisu američkih stranih terorističkih organizacija (FTO) čak i ako to uništi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015.


Upitan znače li njegove prethodne izjave, gdje je rekao da će spriječiti Teheran da se dokopa nuklearnog oružja, da će upotrijebiti silu protiv Irana, Biden je odgovorio: “Ako je to posljednje sredstvo, da.”
Iran niječe da želi razviti nuklearno oružje te tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.


Teheran je 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila prema kojem je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od gospodarskih sankcija.


Bivši američki predsjednik Donald Trump istupio je iz sporazuma 2018. i ponovno nametnuo oštre sankcije Iranu, što je nagnalo Teheran da počne kršiti nuklearna ograničenja sporazuma oko godinu dana kasnije.


Dosadašnji napori da se oživi sporazum nisu uspjeli.