MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš podržao kampanju “Budi ponosan na svoja usta”: Naša je misija unaprjeđenje zdravlja naših građana i pacijenata

HinaZAGREB  U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja ministar zdravstva Vili Beroš podržao je u ponedjeljak kampanju “Budi ponosan na svoja usta” podsjetivši da se zahvaljujući nacionalnom programu “Zubna putovnica” KEP Indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) u Hrvatskoj smanjio sa 4,1 na 2,1.


Beroš je u svom video obraćanju poručio da današnja kampanja slijedi iskorake na području prevencije, koja je jedna od važnih pravaca u reformi zdravstva.


“Svakodnevno provodimo nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama tijekom kojeg smo ostvarili značajan uspjeh – smanjili smo KEP indeks, koji služi praćenju učestalosti karijesa kod djece i mladih”, kaže ministar.
Nakon provedbe programa “Zubne putovnice” KEP indeks je pao sa 4,1 na 2,1, dok je prosjek u Europskoj uniji 1,5.


“Brojke pokazuju da ima još prostora za napredak, ali smo na dobrom putu prema ostvarenju daljnjih postignuća u prevenciji pojave karijesa u Hrvatskoj”.


“Zubna putovnica” se proširuje i na starije dobne skupine (iznad 65 godina) kao i osobe sa invaliditetom i branitelje, a u sljedećoj fazi je važno pravovremeno otkriti i poboljšati ishode liječenja oralnog karcinoma.


Oralno zdravlje je veliki izdatak za zdravstveni proračun, a prema projekcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ulaganjem u preventivu ostvaruje se ušteda od 18 milijuna eura godišnje.


Beroš je podsjetio i na nedavno pokrenuti pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, kao i reviziju i uvođenje novih nacionalnih preventivnih programa, koji imaju jedan cilj – da svi građani imaju jednaku priliku biti zdraviji.


“Naša je misija unaprjeđenje zdravlja naših građana i pacijenata koji nam moraju biti u fokusu- zdravstveni sustav postoji radi pacijenata i oni su naša pokretačka snaga za daljnje reformske iskorake u zdravstvenom sustavu”, kaže Beroš.