Saborska zastupnica

Benčić: ‘Tomaševića su sami radnici zvali da dođe s njima u smjenu’

Hina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Benčić je to rekla novinarima u Hrvatskom saboru upitana podsjeća li je Tomaševićevo oblačenje odijela radnika Čistoće na bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.ZAGREB – Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić izjavila je u četvrtak da su radnici Čistoće nakon prekida štrajka sami zvali zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da dođe s njima u smjenu i vidi kakvi su uvjeti rada.


Benčić je to rekla novinarima u Hrvatskom saboru upitana podsjeća li je Tomaševićevo oblačenje odijela radnika Čistoće na bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.


“Kad vas radnici pozovu da dođete s njima u smjenu da bi vidjeli kakvi su uvjeti rada, a znate da se radi o grupi koja radi esencijalne poslove bez kojih grad ne može preživjeti, onda to napravite”, rekla je Benčić dodavši da su sve te usporedbe stvar interpretacije.
Objasnila je kako Tomašević nije obukao radno odijelo da bi hodao po ulicama već zato što se bez takvog odjela ne može ići na kamion Čistoće. Smatra da bi gradonačelnik bio na meti kritika i u slučaju da nije prihvatio poziv radnika.


Benčić je poručila da su zadovoljni što su se radnici Čistoće nakon nezakonitog štrajka vratili na posao, ponovivši da su Zagrebački holding i Gradska uprava od početka radili na unaprjeđenju prava, posebice za operativne radnike.


“Svi smo sretni što je nezakonit štrajk, koji nije bio sindikalno organiziran prema Zakonu o radu, prekinut i što su radnici izašli na ulicu skupljati otpad koji se ozbiljno nakupio u ova tri dana”, rekla je Benčić.


Nova gradska vlast od početka je radila na unaprjeđenju radničkih prava, posebno za operativne radnike koji obavljaju esencijalne poslove, bez kojih grad ne može funkcionirati.


Prvo su povećane plaće radnicima s najnižim plaćama 


U Čistoći su, dodala je, zatekli značajan broj agencijskih radnika, koje se doslovno iznajmljuje. “Kako je naša stranka protiv agencijskog rada, ukinut je sporazum s agencijama i tim radnicima su dani ugovori o radu”, rekla je.


Osim toga, povećane su palće za 13 posto za komunalne radnike u Čistoći, i to samoinicijativno, bez pritiska sindikata.


Sindikati su tražili linearno povećanje za sve zaposlene, što bi uključivalo srednji i viši menadžment, no Gradska uprava i Uprava Holdinga nisu na to pristale već su inzistirali da se plaće prvo povećaju onima s najnižima plaćama.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže kako je za njega ključno da se komunalna usluga prema građanima izvršava. Važno je također sjesti za stol i govoriti o primanjima radnika i materijalnim uvjetima rada.


Za potez gradonačelnika, koji je obukao radno odijelo i otišao s radnicima čistiti smeće, rekao je kako je to sekundarno pitanje.


“Ako želite znati zašto je obukao uniformu pitajte njega, siguran sam da će na to odgovoriti”, rekao je Grbin.