PRIJEDLOG

Autonomna ženska kuća traži uvođenje kazne zatvora za molitelje oko bolnica

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje AŽKZ predlaže, uznemiravanje žena pri ostvarivanju prava na dobrovoljni prekid trudnoće kažnjavalo bi se zatvorom od jedne do tri godineAutonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) jučer je Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutarnjih poslova uputila zakonske prijedloge kojima po uzoru na Španjolsku traži uvođenje zatvorske kazne za molitelje pred bolnicama gdje se obavljaju prekidi trudnoće, jer se time, tvrde, zadire u osobna prava i integritet žena, a istupi takvih skupina predstavljaju neprihvatljive napade na dostojanstvo i zakonom zajamčene odluke žena. Drugi prijedlog odnosi se na zabranu javnog okupljanja molitelja na gradskim trgovima jer se takvom molitvom vrijeđaju osnovna ljudska prava, temeljne slobode i integritet žena.


Vjerski proizvod


– To je zapravo nasilje upakirano u ekstremistički vjerski proizvod kojemu je namjera terorizirati žene i svoj utjecaj širiti u sve sfere ženskih života, poručuje Neva Tolle, koordinatorica AŽKZ-a. Poziva državu da, sukladno europskoj pravnoj stečevini prestane tolerirati »tobožnju slobodu javnog okupljanja koje uporno gazi po teško stečenim ženskim pravima«.


– Pod krinkom molitve na javnim mjestima, izvan sakralnih objekata, zadnjih 20 mjeseci se građanke i građani ponižavaju i uznemiravaju te se od tzv. duhovnih autoriteta poziva na deprivaciju davno stečenih ženskih prava. Svima je jasno o čemu se radi i da nema govora o poštovanju prava na slobodu izražavanja i prava na molitvu. Muzej grada Zagreba ima popriličan popis žena i djece koji su gorjeli na lomači u prošlosti kao navodne vještice, zato što nisu poštovale tzv. duhovne autoritete, muškarce, jer su bile svoje i donosile su autonomne odluke. Svima je jasno da su klečavci na trgovima povezani s uznemiravanjem žena ispred bolnica kada ostvaruju zakonsko pravo na pobačaj, povezani su sa zloupotrebom priziva savjesti u institucionalnom smislu. Takozvani ratnici i vitezovi u formacijama tobože mole, a zapravo vrijeđaju zdrav razum i stvaraju platformu za toleranciju nasilja i pozivaju društvo na diskriminaciju žena, ustvrdila je Tolle na jučerašnjoj konferenciji za novinare i pozvala državu da hitno prekine tu protupravnu i mizoginu praksu jer će u protivnom »i sama snositi odgovornost za posljedice koje nastanu«.
Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje iz AŽKZ-a predlažu, uznemiravanje žena pri ostvarivanju prava na dobrovoljni prekid trudnoće nametljivim, uvredljivim ili zastrašujućim ponašanjem kažnjavalo bi se kaznom zatvora od jedne do tri godine, a ista kazna snašla bi i onog tko na isti način uznemirava zdravstvene radnike te medicinsko, upravno i drugo osoblje ustanova ovlaštenih za prekid trudnoće. Podsjećaju da je uznemiravanje žena zbog pobačaja društveni problem već godinama, a ometanja se događaju i u bolnicama, brošurama i promotivnim materijalima te na drugim javnim površinama.


Zajamčeno pravo


– Žena u demokratskom društvu europske pravne i civilizacijske stečevine ne smije biti stavljena u poziciju da se osjeća stigmatizirano i osuđeno zbog toga što želi ostvariti zakonom zajamčeno pravo. Država mora jamčiti ženama da bez stigmatizacije i bez problema mogu živjeti svoje živote a da se ne stvaraju platforme za različite oblike nasilnog ponašanja, poručila je Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica AŽKZ-a.


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, koji je usmjeren na molitelje na trgovima, u članku 3. dodaje da je sloboda govora i nastupa na javnom okupljanju ograničena »i zabranom diskriminacije na osnovi… spola, rodnog identiteta ili spolne orijentacije…« te se zabranjuje prosvjede u blizini bolnica i drugih ustanova i pružatelja zdravstvene skrbi«.


Bezbradica Jelavić poručuje kako su ovakvi prijedlozi proizašli iz razgovora koji su bili vođeni s nadležnima u pogledu drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, zbog čega očekuju da će njihove zakonske izmjene biti pročitane i razmotrene te da će se oformiti radne skupine koje će raspraviti sve aspekte i potrebe donošenja ovakvih zakonskih izmjena.


– Neovisno o tome tko je na vlasti, a tko je u opoziciji, radi se o temama koje nemaju veze sa svjetonazorom, imaju veze s rodno uvjetovanim nasiljem i sprečavanjem nasilja protiv žena, za postizanje svih onih ciljeva koje su na radnim sastancima s premijerom Plenkovićem bile komunicirane, zaključila je odvjetnica AŽKZ-a.