Oko 25.000 gostiju

Ako se po Uskrsu sezona poznaje bit će dobro: Kvarner se za blagdane vratio na rekordne pretpandemijske brojke

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najviše gostiju je odsjelo u hotelima, a najviše prometa je ostvareno na otoku Krku, nakon kojeg slijedi Opatijska rivijera, a nakon nje i cresko-lošinjski otoci te Crikveničko-vinodolska rivijera, ističe Irena Peršić ŽivadinovRIJEKA – Ako je suditi prema uskrsnim blagdanima, ove godine nema straha za turističku sezonu. Naime, na Kvarneru se proteklog produženog vikenda odmaralo oko 25.000 gostiju, pokazuju podaci Turističke zajednice (TZ) Kvarnera.


Najviše je bilo, uz domaće, gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije. Naime, u nekim njemačkim pokrajinama su proljetne školske ferije, Slovenci također spajaju s ferijama Uskrs ili Prvi maj, a Austrijancima je Hrvatska prema najavama ove godine prvi izbor za odmor. Sve u svemu, prava turistička živost nakon dviju godina vratila se u kvarnerske turističke destinacije.


– Otvoreno je 80 hotela i 30 kampova. Osim toga turistički je promet zabilježen i u 2.100 objekata u domaćinstvu, od čega 550 na Krku, oko 450 na Opatijskoj rivijeri i oko 400 na riječkom području… Najviše gostiju je odsjelo u hotelima u kojima je ostvareno 40 posto turističkog prometa, potom u obiteljskom smještaju, a 25 posto u kampovima, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarner. Što se tiče subregija, najviše prometa, oko 35 posto, je ostvareno na otoku Krku, nakon kojeg slijedi Opatijska rivijera s oko 25 posto od ukupnog prometa za blagdane, a nakon nje i cresko-lošinjski otoci, Crikveničko-vinodolska rivijera, riječko područje, Rab i Gorski kotar.


Dobar uvod
– Uskrs je gotovo na nivou 2019. koja nam je bila rekordna godina i apsolutno smo zadovoljni. Pogotovo ako uzmemo u obzir da smo u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 16 posto više noćenja nego 2019. A za dalje je važno da se geopolitička situacija smiri te da održimo dobre epidemiološke brojke, vremena su izazovna, ali uskrsni su blagdani jako dobar uvod u daljnju sezonu, rekla je Peršić Živadinov.
Najveći dio gostiju odmarao je, dakle, na otoku Krku. Prema riječima Majde Šale, direktorice TZ-a otoka Krka, blagdane je na otoku provelo više gostiju nego se očekivalo. Naime, na otok je stiglo oko 7.500 gostiju i ostvareno je preko 27.000 noćenja. Od toga većina, od oko 3.000 gostiju odmarala se u krčkim hotelima, u obiteljskom smještaju oko 1.500 gostiju, a oko 2.400 u kampovima.


– Najave su bile dobre, međutim blagdani su dobra očekivanja čak i nadmašili. U prilog takvom rezultatu je išlo i lijepo vrijeme, jasno, bura je malo pomrsila račune, ali u svakom slučaju, jako dobro. Bilo je dosta individualnih gostiju i izletnika. Sva naša mjesta su imala jako lijepa događanja, svi su se potrudili i ono što je dobro jest da su, osim kapaciteta koji su radili cijelu godinu, otvoreni i gotovo svi ostali te do 1. maja očekujemo da će sve biti otvoreno po pitanju smještaja. Stoga se nadamo da će predsezona biti iznad očekivanja, kazala je Šale.


U samom gradu Krku je za vrijeme blagdana Uskrsa, od 15. do 18. travnja, ukupno ostvareno 10.463 noćenja što je 12 posto više nego rekordne 2019. godine, a u usporedbi s prošlom godinom čak 480 posto više, pokazuju podaci Turističke zajednice grada (TZG) Krka. Prema riječima Ivane Kovačić, direktorice krčkog TZ-a, čak 62 posto noćenja ostvareno je u kampovima, 21 posto u hotelima, a 14 posto u objektima u domaćinstvu. U kampovima je ukupno ostvareno 6.500 noćenja što je 32 posto više nego za Uskrs 2019. godine, slijede hoteli s 2.240 noćenja i privatni smještaj s 1.400 noćenja.


– Grad Krk je za blagdane Uskrsa privukao brojne turiste. Većinom Nijemce i Austrijance, ali i domaće goste, goste iz Slovenije, Slovačke, Mađarske i Italije. U ukupnoj strukturi, Nijemci su ostvarili 33 posto svih noćenja, a Austrijanci, Slovenci i domaći gosti po 11 posto, dok Slovaci i Talijani sudjeluju s udjelom od 8 posto. Ukidanje epidemioloških mjera, dobar buking, a time i otvaranje gotovo svih smještajnih kapaciteta te prigodni programi utjecali su značajno na pokretanje turističkog sektora i izuzetno dobre rezultate za Uskrs pa su i očekivanja za predsezonu vrlo dobra. Sve u svemu, mi smo imali jako dobre najave, a u prilog nam je išla i vremenska prognoza, no ipak nismo očekivali da ćemo prijeći rekord iz 2019. Već od početka tjedna uoči Uskrsa se doista vidjelo da je buking jako rastao, čak se nije čekalo kraj tjedna da bi se rezerviralo.


Dodatne trajektne linije

Uskrsni produženi vikend, osim u znaku sunca, bio je i u znaku orkanske bure koja je od subote donosila probleme u prometu pa su tako u prekidu bile i neke trajektne linije te su gosti morali pronalaziti alternativne pravce do mjesta svog odmora. S obzirom na to da je gostiju bilo doista kao u prijepandemijskim godinama tako je jučer primjerice Jadrolinija uvodila i dodatne izvanredne trajektne linije prema, odnosno s Cresa i Lošinja.

U gradu se stoga čitav tjedan osjetila turistička živost. Kampovi su imali najveći broj dolazaka i noćenja, riječ je o individualnim gostima, dok se i grupni kanal koji je vezan za hotelski smještaj oporavlja, no još ne u onom obimu prije pandemije. Drago nam je da su se brojni gosti odazvali i na događanja poput »storytelling« vođenja, biciklističkih programa i ostalog, a koje smo do sada morali raditi vrlo oprezno, s ograničenim brojem polaznika. Sada kako su se mjere relaksirale, ipak su dostupniji većem broju gostiju što je naišlo na jako dobar odjek, kazala je direktorica TZG-a Krka.


Tradicionalna tržišta


U Opatiji se ovih dana, pak, odmaralo oko 4.000 gostiju.
Prema riječima Suzi Petričić, direktorice Turističke zajednice grada Opatije, uskrsni blagdani u Opatiji protekli su doista u savršenom spoju događanja i aktivnosti za brojne goste i posjetitelje, koji su uživali u prigodnom uređenju grada, atraktivnim glazbenim nastupima, organiziranim nordijskim hodanjima, izložbi oldtimera, animaciji za najmlađe te drugim kulturnim i zabavnim programima, dok su najhrabriji gosti zaplivali s Opatijskim kukalima.


– Što se tiče konkretnih brojki, u Opatiji je za uskrsne blagdane ostvareno više od 15.000 noćenja, što je na razini rezultata ostvarenog za uskrsne blagdane 2019. godine i čak tri puta više ostvarenih noćenja u odnosu na Uskrs 2021. Uz domaće goste, u najvećoj se mjeri radi o gostima s tradicionalnih opatijskih tržišta, iz Austrije, Slovenije, Njemačke i Mađarske, rekla je Petričić. Inače, dominantan broj gostiju očekivano je blagdane proveo u nekom od opatijskih hotela, s time da su bila otvorena 23 opatijska hotela. U njima je ostvareno 84 posto noćenja, dok je 16 posto noćenja ostvareno u privatnom smještaju.


– Odlični rezultati ostvareni tijekom uskrsnih blagdana daju nam velike razloge za zadovoljstvo, ali i optimizam u iščekivanju glavne sezone, a nastavak je to pozitivnog trenda iz prvog kvartala 2022. godine, koji su obilježili odlični turistički rezultati na području Opatije, odnosno ostvarenih 116.000 noćenja, što je rezultat koji je nadmašio i dosad rekordnu 2019. godinu te Opatiju pozicionirao kao najuspješniju destinaciju na Kvarneru i jednu od najuspješnijih destinacija u Hrvatskoj, zaključila je direktorica TZ-a grada Opatije.


I Mali Lošinj je sukladno najavama ovog vikenda zabilježio vrlo dobar turistički posjet gostiju koji je bio u znaku hrvatskih turista.
– Brojne promotivne kampanje i aktivnosti, prednosti otoka Lošinja, kao sigurnost, privatnost i mogućnost bavljenja brojnim aktivnostima na otvorenom, privukle su ovog produženog vikenda brojne goste da posjete Mali Lošinj. Iako smo po rezultatu nešto ispod 2019., jako smo zadovoljni jer smo očekivali dolazak nekih 2.000 gostiju, a stiglo ih je oko 3.000 što je 2,3 puta više nego lani. Ako tome pridodamo i vikendaše, za nama je doista pravi turistički vikend, kazao je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja. U samom Malom Lošinju je za vikend boravilo oko dvije tisuće gostiju, od kojih najviše, oko tisuću, u hotelima, što je dvostruko više nego lani.
Slijedi posjet u kampovima s 488 dolazaka i 2.400 noćenja, odnosno 2,5 puta više nego lani, a u privatnom smještaju je boravilo tristotinjak turista.


Tijekom ovog vikenda najbrojniji su bili domaći gosti s udjelom od 29 posto, slijede gosti iz Njemačke s udjelom od 26 posto pa Austrijanci, Slovenci i Talijani… S time da je zabilježen veliki porast noćenja kod svih stranih gostiju u odnosu na prošlu godinu.
– Gledano, pak, po strukturi smještaja, u hotelima su vodeći gosti iz Hrvatske s udjelom od čak 47 posto, dok su kampove i privatni smještaj većinom birali gosti iz Njemačke s udjelom od 37 posto u kampovima i 28 posto u privatnom smještaju, zaključio je Cvitković.
I na području Crikvenice jako su zadovoljni blagdanima koji su donijeli bolji promet nego 2019. A i same najave su bile odlične. Za blagdane su bili otvoreni hoteli Esplanade, Kvarner Palace, Mediteran, Miramare, Vila Ružica, Katarina, Marina, Stypia pa čak i hosteli te svi kampovi te dobar dio obiteljskog smještaja koji je mnogima prvi izbor na Rivijeri Crikvenica.


Grad Krk posjetitelje dočekao brojnim sadržajima

Krčki TZ organizirao je prigodan program Uskrs u Krku koji je uključio brojne sadržaje, biciklističku manifestaciju Krk Family Bike Story u suradnji s TZO-om Punat, novu tematsku interpretacijsku šetnju »Od krša do zlata«, na sam blagdan Uskrsa prigodnu podjelu pinci, tradicionalne uskrsne slastice, uz nastup klape Intriga te u večernjim satima koncert Gradske glazbe Krk na glavnom gradskom trgu Vela placa. Brojni ugostitelji su, pak, goste dočekali i s prigodnim menijima u okviru proljetne gastronomske priče »Put do okusa Krka«.

Podaci Turističke zajednice grada Crikvenice pokazuju kako je od 14. do 18. travnja ukupno ostvarenih noćenja čak pet puta više nego lani, ali i više nego 2019. U promatranom razdoblju ukupno je ostvareno 2.140 dolazaka i ostvareno 7.651 noćenje. Pritom su stranci ostvarili 77 posto prometa, a domaći gosti 23 posto. Domaći gosti su tako udvostručili lanjski broj dolazaka, a stranci ih čak udeseterostručili. Po zemljama ipak su najbrojniji Hrvati s 1.737 noćenja, a od stranaca je najbolji rezultat njemačkih gostiju, koji su ostvarili 1.637 noćenja. Nakon Nijemaca slijede Slovenci, Austrijanci, Mađari, Slovaci te ostali gosti iz Italije, Češke, Portugala, Švicarske, BiH, Srbije, Poljske. A bilo je gostiju iz Kanade i SAD-a, Australije, Brazila, Kine, Tajlanda, Argentine, Indije i Koreje…


Rast dolazaka


Pritom je oko 35 posto turističkog prometa ostvareno u hotelima, 32 posto u objektima u domaćinstvu, 16 posto u kampovima i 9 posto u ostalim vrstama smještaja i nekomercijalnom smještaju. U crikveničkom TZ-u ukazali su kako se, primjerice, u odnosu na lani primjećuje rast dolazaka domaćih gostiju u objektima u domaćinstvu i kampovima, no kako se u hotelima dogodio pravi »boom« s obzirom na to da ih je u odnosu na lani čak sedam puta više boravilo u hotelskom smještaju. Kod stranaca je povećanje dolazaka puno veće, ostvarili su deset puta više dolazaka, osobito u hotelima i kampovima, što se može zahvaliti i ublažavanju epidemioloških mjera, ali i lijepom vremenu te dobroj pripremi sezone. Strani gosti na crikveničkoj rivijeri su ostvarili 5.914 noćenja, dok su lani u istom periodu ostvarili skromnih 797 noćenja. Hoteli i kampovi su ostvarili najveći porast noćenja.
Smještajni kapaciteti ostaju uglavnom i dalje otvoreni, ukazala je Marijana Biondić, direktorica TZG-a Crikvenica, dodajući kako se usprkos nestabilnoj situaciji turističkih kretanja zbog Ukrajine očekuje veliki broj dolazaka i noćenja u ostatku travnja, s obzirom na praznike u Sloveniji i Italiji, te tijekom prvomajskih praznika.


– Sve u svemu, jako smo zadovoljni rezultatima uskrsnih blagdana jer su bolji od očekivanja. Pokazalo se kako je Rivijera Crikvenica i dalje omiljena destinacija domaćih turista, ali su se slijedom smirivanja pandemije konačno u velikom broju vratili i strani turisti iz nama tradicionalno naklonjenih zemalja srednje Europe poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Italije… Vjerujemo u dobar nastavak turističkih kretanja te zato najavljujemo i brojna događanja. Trenutačno je u tijeku Cherry blossom festival, a završavamo pripremu za nova događanja u svibnju i lipnju. Krećemo i s programom Experience Crikvenica, koji spaja zdravstvenu i outdoor ponudu, ponudu »zdravih« jela te puno sporta i rekreacije za sve dobne skupine, najavila je Biondić.


Na području grada Raba je blagdane provelo oko 700 gostiju te je od Velikog petka do jučer ostvareno oko 3.500 noćenja, što je za 73 posto više u dolascima i 152 posto više u noćenjima nego prošle godine.
Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba komentirajući blagdane za nama kazala je kako je Uskrs 2022. godine označio povratak predsezone u Rab.


– Iako su neki objekti otvorili svoja vrata za turiste i prije samih uskrsnih blagdana, za sam Uskrs su ih turisti uspjeli i popuniti. U razdoblju uskrsnih blagdana najviše noćenja su ostvarili Nijemci, Hrvati, Austrijanci, Talijani i Slovaci. Većina noćenja ostvarena je u hotelima i to 50 posto, 42 posto u kampovima, 7 posto u smještaju u domaćinstvu i 1 posto u nekomercijalnom smještaju. Bura je doduše pomrsila račune organizatorima Uskrsnog doručka na Rabu, koji je stoga morao biti prebačen na Uskrsni ponedjeljak, ali plan B je bio više nego uspješan. Gastro- ponuda Imperial Riviere, koja je poslužena na Trgu sv. Kristofora uključivala je kajganu sa šparogama, šunku u tijestu, pisanice i mladu kapulu i razveselila je sve posjetitelje, a s glazbenom pratnjom Josa Butorca i benda te nastupom Limene glazbe DVD-a Rab, uskrsni su blagdani uspješno završeni. Rab je pokazao da je sasvim spreman za još jednu uspješnu sezonu, prebrodivši i ovu uskrsnu buru, poručila je Matušan.