Pozitivna atmosfera

Završio 10. Zagorje Blues Etno festival: kombinacija edukacije, zabave, koncerata i druženja

Portal Novi list

Foto: Martin Turk

Foto: Martin Turk

Nastupilo je 6 glazbenih formacija iz Hrvatske, Austrije i AmerikeDeseti Zagorje Blues Etno Festival održao se kroz tri dana, od 23. do 25.08.2023. u Klanjcu, Sv. Križu Začretju i Zaboku. Nastupilo je 6 glazbenih formacija iz Hrvatske, Austrije i Amerike. Kombinacija edukacije, zabave, koncertne aktivnosti, druženja i pozitivne atmosfere bile su glavne su značajke ovogodišnjeg izdanja.Jubilarno 10. izdanje Zagorje Blues Etno Festivala otvoreno je u inspirativnom prostoru Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu. Udruga Delta i Tomislav Goluban, uz malu organizacijsku pomoć Kulturnog centra Klanjec, nastavili su tradiciju da ovom glazbenom festivalu dodaju edukativni sadržaj, ali i priliku da posjetitelji uživaju ne samo u odličnoj glazbi već i u likovnoj umjetnosti, književnosti…
U lijepoj i opuštenoj atmosferi atrija Galerije Antuna Augustinčića, Tomislav Goluban upoznao je posjetitelje s ovogodišnjim programom, a Snježana Horvatin sa zanimljivom i intrigantnom biografijom jednog od najvećih hrvatskih kipara Antuna Augustinčića uz čije se skulpture već desetak godina svira i sluša vrhunski blues. U nastavku večeri klanječka publika uživala je u koncertu Riccarda Staraja & Midnight Blues Banda koji je predstavio zanimljiv i bogat autorski opus.Drugi dan festivala održao se u suradnji s Prvim glasom Zagorja u Svetom Križu Začretju gdje su nastupile dvije glazbene formacije. Večer je otvorio Ljuna „Pepe“ Predrag iz Labina sa solističkim koncertom u kojem je predstavio zanimljiv autorski materijal. Svojom je izvedbom podcrtao zašto se festival zove blues i etno. Istarski etno izričaj za zagorce je bio veliko otkriće, a kajkavski i čakavski su se vrlo zanimljivo ispreplitali u komunikaciji izvođača i publike.


Gosti iz Amerike i glavne zvijezde festivala stigli su iz Kalifornije. Trio Kelly’s Lot predvodi karizmatična pjevačica Kelly Zirbes koja je svojom energijom i vokalnim sposobnostima oduševila sve prisutne. Ni u jednom trenu nije skrivala oduševljenje zagorskim krajem i ljudima pa se muziciranje nastavilo izvan predviđenog vremena i to u kombinaciji sa Ljunom iz Labina.Deseti ZBEF je zatvoren u Zaboku s 6 programa (2 edukativna i 4 koncertna). U ranovečernjem terminu dvije su radionice održali Tomislav Goluban o usnoj harmonici i Amerikanka Kelly Zirbes o ulozi žena u Blues glazbi. Koncertni dio je otvorio duo Hojsak & Novosel koji je opravdao ulogu glavnog iznenađenja ovogodišnjeg ZBEF-a.


Vrhunska izvedba stvorila je pregršt izvrsne glazbene energije i pozitivnih emocija. Nakon njih pozornici su zauzeli domaćini tj. sastav Tomislava Golubana nakon kojeg je nastupio austrijski Tobacco Road Blues Band. Energičnom izvedbom autorskih blues, blues-rock i country skladbi užarili su atmosferu i čak motivirali neke da zaplešu (navodno je pukla i jedna haljina…).


Interakcija s publikom nije bila samo početni zanos nego se jednakim intenzitetom nastavila do kraja koncerta. Nepredviđeno i neplanirano, nakon svih izvedbi na pozornicu se sa svojim triom pojačanim domaćim snagama (Dragutin Hojsak: bubnjevi i Vid Kotarski: gitara) popela Kelly Zirbes. Ljepšu i svečaniju završnicu nismo mogli očekivati, a gošća iz Kalifornije pokazala je da se jednako dobro snalazi u akustičnoj i električnoj varijanti, navodi se u priopćenju Polak media.