Slatko ruho HDLU-a

Zagreb Coffee & Chocofest: Čuda od čokolade

Siniša Pavić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Na festivalu ima čokolade sa svim i svačim, a u ponudi je i – čokoladno vinoZAGREB  Čokolada i kava, čokolada i knjiga, čokolada i kućni ljubimci, čokolada sa svim i svačim na četvrtom Zagreb Coffee & Chocofest, što od četvrtka do nedjelje privlači u prostoru Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagrepčane i njihove goste.


Tajming je idealan, jer Valentinovo je, a to onda hoće reći da je na početku i na kraju svega – čokoladno vino! Zašto vino!? Zato jer je ono, gotovo pa doslovno, produkt ljubavi!


  Priča je filmska, a »film« je slovenski. Vino čokoladno »Kunej« je, naime, slovenski proizvod. Aleš Kunej je vinogradar i vinar koji se vinom bavio i bavi godinama, a onda mu je u život ušla Emanuela, Portugalka, majstorica za pripravljanje čokolade.


Snimio Nenad REBERŠAK


Snimio Nenad REBERŠAK

Spojiti crno vino – cuve od četiri sorte – i tamnu čokoladu, bilo je posve logično, taman da dobijemo prvo čokoladno vino pripremljeno u Europi. U susjednoj Sloveniji vina već ima na policama trgovina. U Hrvatskoj se distributeri traže.


A kad se nađu, lako je moguće da na police povuku i još koji proizvod Aleša Kuneja, recimo šampanjce, pa i onaj koji nosi ime po Primožu Kozmusu, vrhunskom svjetskim i olimpijskim medaljama ovjenčanom bacaču kladiva. Primus in Cosmos – za šampanjac zvuči više nego potentno.


  Ali, kad posjetitelj ušeta na festival čokolade, lako je moguće da mu u oko neće prvo upasti vino, već maslinovo ulje. I njime su, naime, ispunjene praline što ih u tvrtki Cremalat iz Poreča ručno rade. Sve je tu prirodno, kažu iz te firme.


Pritom posebice hvale praline s biskom, onom iz domaće radinosti što je spravljaju vlasnik tvrtke Goran Pribetić i njegov otac. Na susjednom pak štandu od čokolade su izradili svega, recimo alat, vijke, kliješta.


Začudo, hvataju se posjetitelji za alatke, kad su od čokolade. Još se više hvataju za čokoladna srca, kakva god bila. Jer, podsjetimo, Valentinovo je.


Sve u obliku srca ide, rezimiraju mlade dame na štandu radionice čokolade »Vilma«. A kad je tako, onda ne čudi da idu i »čokoladna« srčeka za pse. Nema, doduše, u njima čokolade, ali ima rogača! Znači – slatko je. I ljubav je, k’o što psi i jesu ljubav.