Kultni status

ZAGREB CLASSIC 2023: osam besplatnih koncerata vrhunske klasične glazbe

Siniša Pavić

Foto: Ivan Klindić

Foto: Ivan Klindić

Od 21. lipnja do 1. srpnja u centru metropoleI ove godine Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u vrhunskoj klasici pod vedrim nebom. U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba te partnera, u Zagrebu će se od 21. lipnja do 1. srpnja održavati Zagreb Classic 2023. na Trgu kralja Tomislava.


Festival se održava na Trgu kralja Tomislava. Foto: J. Duval


Hrvatski i talijanski izvođači


Publiku čeka osam besplatnih koncerata, s početkom u 21 sat, a uz izvođače iz Hrvatske nastupit će i glazbenici iz Italije. Cjelokupni program dostupan je ovdje.


– Uspješna suradnja na brojnim projektima s Turističkom zajednicom doprinosi promociji našega grada te prepoznatljivosti posebice u području kulture. Tako i Zagreb Classic, na početku ljeta, otvara niz kulturnih događanja za Zagrepčane te posjetitelje grada.
Uz programe Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, orkestar Zagrebačke filharmonije, ansambl Zagrebačkih solista i ostale domaće i strane ansamble, Zagreb Classic će i ove godine pružiti, bez sumnje, vrhunski doživljaj građanima grada Zagreba na otvorenoj pozornici u srcu grada, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, jučer na predstavljanju Zagreb Classica 2023.


I Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, pozvala je sve da posjete Zagreb koji je, kako reče, po mnogima možda najljepši upravo u ovim ljetnim mjesecima.


– Već prepoznati i iščekivani festival Zagreb Classic započinje u srijedu, 21. lipnja, na prvi dan ljeta i to koncertom »San ljetne noći« u organizaciji HRT-a. Ovogodišnje izdanje Festivala traje do 1. srpnja te će biti održano ukupno osam odabranih koncerata, a zanimljive će biti i probe koje će, također, biti moguće pogledati i poslušati, što svakako preporučujem, kazala je, među ostalim, Bienenfeld.


Kultni status


Istaknula je pri tom i da su svi programi otvoreni i besplatni za posjetitelje, baš kao i to da ovogodišnji Zagreb Classic završava svečanim koncertom u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u povodu obilježavanja 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.


A o atraktivnosti ovogodišnjeg Zagreb Classic festivala govori i poduža lista izvođača. Na njoj, primjerice: Cameristi della Scala, Cine y Tango, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti koji obilježavaju 70. godišnjicu osnutka, Jazz orkestar HRT-a, solisti Opere HNK-a u Zagrebu….


Festival se održava od 2016. godine i među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status. Čisti užitak pokvariti mogu samo vremenske (ne)prilike. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, programi se, naime, otkazuju.