PREDSTAVLJAMO

Kreće druga sezona »Zauvijek autor« scenarista i redatelja Tonija Volarića

Sandy Uran

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Novi serijal gledatelji će moći pratiti utorkom u 20.15 na HRT1Scenarist i redatelj dokumentarnih filmova, Toni Volarić, ovih dana u programu HRT-a ima čak dva dokumentarna serijala. Kako doznajemo od autora već tjednima se u sklopu emisije »Dobro jutro Hrvatska« emitira serijal desetominutnih tv priča o ljudima koji su u Hrvatskoj ostavili trag, nazvan »Hrvatskih 1000 Tonija Volarića«.


U serijalu koji se sustavno snima gledatelji su mogli vidjeti kratke filmove o Draženu Petroviću, Borisu Dvorniku, Matiji Gupcu, Mariji Jurić Zagorki, Augustu Šenoi, Ljiljani Molnar Talajić, Miri Ungaru, Franji Kuhariću, Nikoli Tesli, Kići Slabincu i mnogim drugima.


Volarić nam je ovom prilikom otkrio kako se snimaju, a neki su već i gotovi, kratki filmovi o Fabijanu Šovagoviću, Bruni Bjelinskom, Dragi Dikliću, Jurici Pađenu, Vladimiru Krpanu, Ivi Gregureviću i drugima. Od danas kreće emitiranje nekoliko epizoda druge sezone cjelovečernjih dokumentaraca iz serijala »Zauvijek autor« u produkciji Hrvatskog društva skladatelja, Cantusa i Hrvatske radiotelevizije.


Vjekoslava Huljić


Zrinko Tutić


Novi serijal
U novom serijalu preimenovanom u »Zauvijek autor« kako bi, osim skladatelja, bile dokumentirane i životne priče tekstopisaca, gledatelji će utorkom u 20.15 na HRT1 moći vidjeti kako žive i rade: Gibonni (taj je film režirao Milan Majerović Stilinović), Vjekoslava Huljić, Zrinko Tutić, Alka Vuica, Neno Belan, Zlatko Tanodi, Miroslav Rus, Siniša Leopold, Saša Antić, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i Frano Đurović.  Autorsku ekipu osim spomenutog scenarista i redatelja, inače i autora serijala »A Porina dobiva…«, koji je prije par godina bio nominiran za Zlatni studio i Večernjakovu ružu, činili su još snimateljica Andrea Kaštelan, ton-majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić, doznali smo od Tonija Volarića.


Saša Antić iz TBF-a


Petar Grašo


Neno Belan


Pranje suđa


Kazao je i kako je serijal »Zauvijek autor« sniman od kraja 2021. do ljeta 2022. godine, dakle dijelom još u vremenu pandemije i u ograničenjima koja su bila nametnuta.


»Kako bismo dobili relevantne priče o spomenutim umjetnicima snimali smo još pod maskama u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Umagu, Požegi i još nekim mjestima, a u filmovima će od ukupno stotinjak sugovornika biti i neki iz Brazila, Sjedinjenih Država, Mađarske, Italije, Slovenije i još nekih država u kojima žive i rade umjetnici koji su ‘online’ željeli govoriti o nekom od glavnih likova serijala, kazao je Volarić.


Pritom je dodao kako je zanimljivo, ali i pomalo tužno da je za neke filmove govorio pokojni Massimo, a te će njegove izjave sada biti prvi puta emitirane. U jednom od dokumentaraca čak prepričava situaciju kako je na njega pucano iz pištolja, ali ga je metak promašio. Vjekoslava Huljić opisuje nastanak teksta za veliki Oliverov hit ‘Dvaput san umra’, Alka Vuica opisuje kako je kao mlada novinarka oprala suđe u stanu Gorana Bregovića, Zrinko Tutić kako nakon ‘Trave zelene’ više nije htio raditi sa Severinom, a Neno Belan otkriva kako je namolio Marijana Bana da noćnim vlakom iz Splita dođe u Zagreb, kako bi zajedno završili jedan od njegovih većih hitova«, otkrio nam je ovom prigodom redatelj Toni Volarić.


Miroslav Rus


Alka Vuica


Umjetnici

Moći će se vidjeti kako žive i rade: Vjekoslava Huljić, Zrinko Tutić, Alka Vuica, Neno Belan, Zlatko Tanodi, Miroslav Rus, Siniša Leopold, Saša Antić, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i Frano Đurović