Otkrila što traži

Tea Mamut: Od sudionika “Tri, dva, jedan: Peci!” očekujem veliku ljubav i strast

Siniša Pavić

Foto: RTL

Foto: RTL

Bitno mi je da natjecatelji prihvate konstruktivne kritike i da svoje greške pokušaju ispraviti, ipak sam tu da im ukažem na to i pomognem im. Mislim da će biti svegaJoš malo i na RTL Televiziji opet će se, iz večeri u večer, kazivati »Tri, dva, jedan – peci«! Tražit će se i opet najbolji slastičar amater, odnosno tražit će ga tročlani žiri satkan od vrhunskih autoriteta. Tomislav Špiček, tom znanom RTL-ovom licu, ne bi trebao biti ništa do užitak rad u društvu Žakline Trsokot i Tee Mamut koja nam otkriva što to sve treba imat onaj tko ozbiljno kani biti top slastičarem.


Teško je razgovor ne otvoriti s vašim godinama, činjenicom da ste mladi, a već itekako iskusni u slastičarstvu. Počeli ste praktički sa 16 kada ste se i zaljubili u ono što radi Jamie Oliver!?


– Da, kad pogledam to je bilo prije 12 godina. Uf! Jamie me totalno očarao; njegova strast, entuzijazam i ljubav prema kuhanju. U početku je to bio samo hobi, no na kraju sam provodila više vremena u kuhinji nego igdje. Prelistavala sam kuharice, učila na svojim greškama i vrlo brzo svladala englesku kulinarsku terminologiju tako da mi je kasnije u školi bilo puno lakše.
Dilema je bila kuhati ili raditi slastice? Što je presudilo?


– U početku je, moram priznati, bila dilema, međutim kada sam ušla u par profesionalnih kuhinja znala sam da to nije za mene. Slastičarstvo je puno mirnije, egzaktnije i za mene kreativnije.


Kolač za Natalie Portman


Put vas u startu vodi na školovanje i to u Ameriku? Opište nam malo to školovanje; koja škola, koliko drugačija od naobrazbe kući, na što se stavlja naglasak i što je ono najvažnije ili najkorisnije što ste tamo naučili?


– Na TV-u sam s roditeljima pogledala prilog o CIA (Culinary Institute of America), najprestižnijem kulinarskom institutu i odmah sam poželjela tamo otići. Iskreno, nisam ni sanjala da će se to i ostvariti sljedeću godinu. Nakon dugogodišnjeg plesa u baletnom studiju i završene zubotehniče srednje škole, premišljala sam se koji bi mogao biti sljedeći korak i eto CIA je presudio. bila je to velika, ali najbolja odluka u mom životu. Odlučila sam se za 4-godišnje školovanje jer sam baš htjela potpuno fakultetsko obrazovanje, a to je baš ono što CIA nudi.


Nakon prve dvije godine isključivo praktičnog dijela, uz neke osnovne predmete kao kulinarska matematika i praksa u kultnoj austrijskoj slastičarnici Demel, upisala sam i sljedeće dvije godine biznisa i menadžmenta te odradila seminar hrane i vina u Italiji. Naučila sam jako puno, upoznala se sa raznim svjetskim kulturama i shvatila da su red rad i organizacija sve.


Stažirali ste i radili u vrhunskim svjetskim restoranima, vidjeli svijeta, opipali recimo bilo Velike jabuke. Koja je razlika raditi slasticu za Natlie Portman, ili pak za olimpijce u Londonu? Što ste na koncu radili za slavnu glumicu, a što su slatko voljeli jesti olimpijci?


– Da, bilo je jako puno slavnih dok sam radila u Danielu kojeg su tada krasile tri Michelinove zvjezdice. Natalie je u tom periodu bila trudna i zatražila je naš tadašnji desert s jabukama, koji je bio onako kiselkast i osvježavajući. Ovo na Olimpijadi je bilo nešto potpuno drugačije. Tu sam radila u hotelu Dorchester koji ima par vrhunskih svjetskih restorana poput onoga od Alaina Ducassa i Wolfganga Puck-a i tu sam se brinula za specijalne goste koji su dolazili na Olimpijadu ne same olimpijce. Sigurna sam da njima i nije bilo dozvoljeno slatko, haha. Bilo je raznih menija, stilova kuhanja i upoznala sam se s dosta chefova s kojima sam i danas u kontaktu.


Kakve su bile ambicije i očekivanja kad ste se vratili u Hrvatsku? Moj je dojam da se iskorak u slastičarstvu u nas događa tek unatrag nekoliko godina. Kakva nam je scena? Što hrvatski sladokusci vole i koliko su otvoreni za nove ideje i okuse?


– Kada sam ja otišla na školovanje stanje u Hrvatskoj po pitanju slastičarstva je bilo jednom riječju »ajme!«. Nisi nigdje mogao ništa ni naučiti sve sam pratila preko interneta i kuharica. Danas je to već puno puno bolje, vidim velike promjene i iskorake, ali to tek zadnje tri godine. E sad, svako je tržište drugačije. Nije isto u Splitu i u Zagrebu. U Splitu su, konkretno, ljudi malo zatvoreniji nego u Zagrebu, ali mogu reći da su sve više voljni probati nove okuse i kombinacije no ništa pre ekstremno. Kod nas su ipak još najpopularnije kombinacije poznatih komercijalnih slastica tipa: lješnjak-mliječna čokolada, kokos-badem, čokolada-kikiriki, sve živo od sira….Sastojci za tortu promjera 20 cm: 170 g čokolade (60posto kakaa)115 g maslaca100 g šećera3 jaja30 g kakaa60 g brašnaprstohvat soli

Priprema: Na pari otopite čokoladu, maslac i sol. U otopljenu čokoladu dodajte šećer, promiješajte, zatim dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok ne postane sjajno i homogeno. Na samom kraju dodajte brašno i kakao. Dobro promiješajte dok nestanu sve grudice.


Stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta, u pećnici zagrijanoj na 180° C. Iako će vam sredina izgledati nepečeno, točno tako treba biti jer se još stisne prilikom hlađenja. Potpuno hladni Brownie izrežite vrućim nožem. Možete poslužiti uz tučeno vrhnje.


Podcijenjene namirnice


Kamera vas voli, TV kulinarstvo je in. Koliko po vašem mišljenju emisije poput ove mogu educirati, naučiti, makar da je jednako važan i njihov natjecateljski dio?


– Jedan od glavnih razloga zašto sam i prihvatila ovaj angažman je taj što znam da mogu educirati ljude i napraviti nešto pozitivno za slastičarsku scenu. Super je što se, kada se obraćaš natjecateljima, obraćaš i širokoj publici diljem Hrvatske. Želim čuti kako natjecatelji razmišljaju o slasticama, što im je bitno i kako se odnose prema njima. Prije svega od njih očekujem veliku ljubav i strast! Bitno mi je da natjecatelji prihvate konstruktivne kritike i da svoje greške pokušaju ispraviti, ipak sam tu da im ukažem na to i pomognem im. Mislim da će biti svega!


Tradicionalni kolač na moderan način!? Može li se? Nije li to zapravo najzahtjevnije?


– Može se naravno, ali po meni neke naše tradicionalne samo treba malo poboljšati, koristiti bolje namirnice i ispravne tehnike i dobiti ćemo fantastičan proizvod.


Koja je to namirnica koja je u nas, kad o slastičarstvu govorimao, precijenjena, ili podcjenjena? Jesu li današnji kolači zapravo skup sport ako ih se radi beskompromisno s vrhunskim namirnicama?


– Podcijenjene su definitivno neke starinske namirnice poput rogača, gorkih naranči i svinjske masti. Svakako su skuplji nego, kako ih ja nazivam, »socijalni kolači« ali mora se naći neka zlatna sredina. Postoji toliko dobrih namirnica koje nisu uopće tako skupe, a naprave se vrhunski proizvodi, samo treba malo mašte i naravno znanja.


Organiziran i uredan


Nego, ajmo mi ponoviti; što na koncu mora imat onaj koji kani pobijediti u showu? Što mora imati pravi slastičar da ga prepoznaju i cijene i da je drugačiji od drugih?


– Kao što sam već spomenula, mora imati ljubav i strast, mora biti organiziran i uredan, vjerovati sebi i najbitnije, imati viziju. Ovo vrijedi za natjecatelje i slastičare koji će to tek postati.Zašto je, barem je dojam, muškaraca tako malo među kolačima? Kad ih valja pripremiti, ne kad se jede. – Možda je to mišljenje kod nas gdje se još konzervativno gleda na muškarce u slastičarstvu. Samo, jedno ću reći – nikad dosada nisam radila za ženskog chefa slastica.


A Tea Mamut, da nije slastičarka bila bi…? S čim se mimo slastičarstva bavite i kakvi su vam planovi, osim, dakako, ovog velikog RTL showa!?


– Bila bi zasigurno zubni tehničar i naslijedila obiteljski posao. Vratila sam se rekreativno baletu, volim kuhati kući, ali samo kao hobi, i radim na nekim privatnim projektima o kojima ću moći malo više reći u skoroj budućnosti.


I za kraj, kakav bi to razgovor o slasticama bez da ne pitamo neki recept, zimski, brz, jednostavan, slastan.


– Evo jedan jednostavan, klasičan i brz recept za ultimativni Brownie!