Novi gaf na Prisavlju

I gost HTV-a poručio: žene moraju prihvatiti da su stvorene da ugađaju muškarcu

Maja Hrgović

Posebni gost Daniele Trbović, slovenski psihoanalitičar Roman Vodeb, tvrdio je kako žene moraju prihvatiti da su stvorene da ugađaju muškarcu, a ambiciozne žene s karijerama kastriraju alfa mužjake Nakon izdanja talk-show emisije »8. kat«, naslovljenog »Uspješni, zgodni i sami«, čini se da HTV-ov gaf s problematičnom emisijom »Slike Hrvatske« nije bio tek jednokratna greška – nego najava plodne sezone skandala. Ovaj put, skandalozan je bio nastup slovenskog psihoanalitičara koji se izdaje za stručnjaka za muško-ženske odnose, kontroverznog Romana Vodeba. Njegovim je seksističkim komentarima – koji su već za trajanja emisije podigli val prosvjeda na društvenim mrežama – voditeljica Daniela Trbović dala pozamašnu količinu medijskog prostora, tražeći njegove komentare o tome »kastriraju li uspješne žene muškarce« i savjete za uspješnije funkcioniranje veza. Emisija je, naime, bila posvećena razbibrižnoj temi – muškarcima koji su uspješni u svome poslu i životu, iako nisu u braku ni u trajnoj vezi. 


 Lijepe i primajuće


Voditeljica je tako razgovarala s televizijskim voditeljem i stand-up komičarem Ivanom Šarićem, voditeljem Petrom Štefanićem, novinarom Deanom Sinovčićem i menadžerom kluba Marinom Stivom Vidukom o njihovim iskustvima s »uletima«, »sponzorušama« i modernim vezama. 


    Od »posebnoga gosta« Romana Vodeba tražila je da »stručno« pojasni određene aspekte te teme, dajući mu tako priliku da nadugo i naširoko priča o tome kako muškarci imaju »organ viška« za kojim žene žude i na kojega su ljubomorne. 
  Prema Vodebu, žene bi se trebale ponašati u skladu sa svojom prirodom i oponašati svoje reproduktivne organe – stvorene za primanje – i biti pasivno »lijepe i primajuće«. Žene moraju prihvatiti da su stvorene da ugađaju muškarcu, a ambiciozne žene s karijerama ustvari su »neprirodne« zato jer se karijerom »kurče« te tako kastriraju muškarce. Alfa-mužjake uništio je, ustvari, feminizam! Uspješne žene zato nemaju zadovoljavajući seksualni život i one su općenito nesretne. 


  Slovenski stručnjak za seksizam (za kojega je moguće da je regrutiran iz iste grupe HTV-ovih sugovornika »s četiri diplome« čije usluge koristi Aleksandar Stanković) dobio je privilegij da u vrlo solidnom terminu, na prvom programu javne televizije, malo prije središnjeg Dnevnika, poruči Hrvatima kako je »prirodno« za muškarce u potentnim četrdesetim godinama da zamijene svoju vršnjakinju partnericu za dvostruko mlađu ljubavnicu. Ženama je, pak, savjetovao da se u skladu sa svojim »primajućim genitalijama« ponašaju i u kuhinji, jer pri serviranju hrane muškarcu, ženska podsvjest ustvari govori »Poliži me«, odnosno, potpuno se podastire muškarcu. 


 Kud plovi ovaj Freud


Problematični stavovi Romana Vodeba neodoljivo podsjećaju na skandalozne recentne »upute« Crkve koje ženama nalažu da rade i šute dok muškarci piju i donose odluke. U najmanju ruku, nepristojno je govoriti to. No, na HTV-u očito tako ne misle – jer, brzopoteznom pretragom po Googleu lako je ustanoviti da je sugovornik kojega su prigrlili kao privilegiranog »stručnjaka-frojdovca« i u Sloveniji nepoželjan kao zadrti seksist i ženomrzac. »Kud plovi ovaj Freud…«, duhovito je komentirao jedan gledatelj. 


  Ako je iz ovog skandala i izašlo nešto pozitivno, to su reakcije korisnika Facebooka. Gotovo unisono osudivši Vodebova trabunjanja, pokazali su da korisnici društvenih mreža nisu tupi ljudi bez kriterija, kakvima ih katkad vole prikazivati tradicionalni mediji. Naprotiv, pokazali su veću dozu osvježavajuće kritičnosti prema seksizmu na koji je HTV, izgleda, sve imuniji. 


  – Nisam znao da sam seksističan i da će to biti takav šok… Nisam znao da ste u Hrvatskoj tako neokonzervativni, s puno feminističke psihoze, razočarano je jučer na Facebooku komentirao Roman Vodeb. 


  Ostaje vidjeti odakle će prije doći javna isprika: s Prisavlja, za ovaj novi podbačaj, ili s Kaptola, za onaj s jednako naprednim uputama za bračni život katolika.