Priče koje volimo

Što donosi Noć europskog filma u Rijeci?

Hina

Scena iz filma "Janje" / Foto Screenshot YouTube

Scena iz filma "Janje" / Foto Screenshot YouTube

Art-kino će u petak, 10. prosinca, s početkom u 19 sati prikazati film "Janje" islandskog redatelja Valdimara JóhannssonaPod sloganom “Podijelimo priče koje volimo!”, Noć europskog filma proslavit će se 10. prosinca u Rijeci, Puli i Zagrebu.


Hrvatski domaćini ovogodišnje Noći europskog filma, koja se od 6. do 10. prosinca obiljiežava u 70 gradova diljem Europe, su Art-kino u Rijeci, Kino Valli u Puli te Kino Metropolis u Zagrebu.


Riječ je o projektu Kreativne Europe MEDIA, u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE – Uredima MEDIA koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, podsjeća se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.
Art-kino i Kino Valli će u petak, 10. prosinca, s početkom u 19 sati prikazati film “Janje” islandskog redatelja Valdimara Jóhannssona, dok će se u Art-kinu Metropolis istog dana, s početkom u 20 sati, prikazati film “Muškarac iz snova” njemačke redateljice Marije Schrader.“Janje”, mistična drama nagrađena za originalnost u canneskom programu “Izvjestan pogled”, prati bračni par koji žive na izoliranoj farmi sa stadom ovaca, a sve se mijenja kada pronađu neobično biće


Nakon projekcije u riječkom Art-kinu održat će se razgovor o filmu između sveučilišnih profesora i filmologa Dejana Durića i Borisa Ružića.


“Muškarac iz snova” romantična je komedija o znanstvenici koja radi u muzeju Pergamon u Berlinu. Kako bi dobila sredstva za svoja istraživanja, pristaje sudjelovati u eksperimentu – tri će tjedna živjeti s humanoidnim robotom koji bi se, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, trebao pretvoriti u savršenog životnog partnera stvorenog da ju usreći.


“Iz ove premise razvit će se tragikomedija koja istražuje ideje ljubavi i čežnje te postavlja pitanje što to ljude čini posebnima”, napominje se u najavi.


Film je imao svjetsku premijeru u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, a Maren Eggert dobitnica je nagrade Srebrni medvjed za glavnu glumicu.


Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje, no zbog ograničenog broja treba rezervirati mjesto na vrijeme.