Lokalna inicijativa

Na ovom prekrasnom otoku možete ljetovati samo ako ste – imali koronavirus

S.M.

Foto: NeedPix

Foto: NeedPix

Posjetitelji moraju priložiti rezultate testiranja.

Rajsko otočje Fernando de Noronha ponovno je otvoreno za turiste koji žele ljetovati na ovoj prekrasnoj destinaciji. Postoji samo jedan uvjet – da su imali koronavirus. U suprotnom, ništa od dolaska na lokaciju.


Popularna turistička atrakcija u Brazilu, svoja je vrata otvorila samo osobama koje su imale koronavirus, što posjetitelji moraju dokazati slanjem rezultata PCR ili IgG testova, prenosi LADBible.


Rezultati ne smiju biti stariji od 20 dana, a turisti na ovaj način dokazuju da su bili zaraženi koronavirusom i oporavili se od njega.


Upravitelj arhipelaga, Guilherme Rocha, kaže da je lokalna vlast očajna u pokušaju popravljanja ekonomije otoka.


“U prvoj fazi ponovnog otvaranja, na otok mogu dolaziti samo turisti koji su već imali COVID i oporavili se od njega te su stoga imuni na virus jer ga ne mogu širiti dalje niti se ponovno zaraziti“, kaže Rocha.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Fernando de Noronha (@noronha_oficial)Neki pozivaju na oprez kod ovakvog razmišljanja nakon što je muškarac u Hong Kongu ponovno dobio COVID-19 iako se već jednom potpuno oporavio od bolesti u ožujku.


No, Rocha kaže da je odluka temeljena na znanosti i da on vjeruje kako je to sigurno.


“Vidimo da su slučajevi ponovne zaraze vrlo rijetki i vrlo diskutabilni. Postoje sumnje”, kaže i dodaje: “Trenutno shvaćanje jest da je netko tko je imao virus, postao imun. Zato slijedimo ovaj protokol.”


Otočje ima oko tri i pol tisuće stalnih stanovnika, a zatvoreno je od 21. ožujka. Stanovništvo koje je ostalo na kopnu, smjelo se na otok vratiti tek u lipnju.


“Za sada nemamo smrtnih slučajeva, točno zbog kontrola koje je uvela vlada”, zaključuje Rocha.