Veliko ime

Richard Galliano i New York Tango Trio stižu u Opatiju

Aleksandra Kućel Ilić

Slavni francuski glazbenik, pjesnik harmonike, 6. srpnja nastupit će na 24. Liburnia Jazz FestivaluPribližava se 24. Liburnia Jazz Festival koji i ove godine u Opatiju dovodi najveća imena svjetske i domaće jazz glazbe. Tako će 6. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji nastupiti Richard Galliano i njegov sastav New York Tango Trio i publiku očarati zvukovima bandoneona i harmonike, tanga i francuskog musetta – najavili su organizatori.


»Richard Galliano je slavni francuski glazbenik, idol svakog harmonikaša, čovjek kojemu je sam Astor Piazzola dao u zadatak stvoriti francuski »Novi musette«, kao što je i on stvorio argentinski »Novi tango«. Karijeru i glazbu Richarda Galliana duboko je obilježio njegov susret s Astorom Piazzollom koji je rezultirao dubokim i iskrenim prijateljstvom.


Od tada je Galliano svirao s najznačajnijim jazz glazbenicima. Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Michel Portal, Biréli Lagrène, Jan Garbarek, Michel Petrucciani…, opisivali su njegov stil posebnim, izrazito kantabilnim, introspektivnim i zarazno liričnim, prozivajući ga »pjesnikom harmonike«. Galliano se također isticao svojom izražajnom svestranošću, stekavši jednako solidnu reputaciju i na klasičnom području (on je jedini harmonikaš koji ima ugovor s Deutsche Grammophonom) i na polju francuske šansone (sa Sergeom Reggianijem, Claudeom Nougarom, Juliette Greco, Charlesom Aznavourom, Sergeom Gainsbourgom…), ostvarujući i »egzotične« suradnje s Bobbyjem McFerrinom i Gilbertom Gilom«, ističe se u najavi.
Najavljujući koncert na Liburnia Jazz Festivalu, Galliano je rekao:


– U društvu Sébastiena Giniauxa (gitara i violončelo) i Diega Imberta (kontrabas), pristupit ćemo repertoaru New Tanga i New Musetta džezistički, svirajući potpuno slobodno, ponekad daleko od partiture, ali nikad daleko od duše skladatelja.


Early Bird ulaznice po cijeni od 20 eura (do 1. lipnja) moguće je kupiti na prodajnim mjestima sustava mojekarte.hr i online na www.mojekarte.hr, stoji u najavi koncerta.