Izbor za Miss treće dobi

Prva hrvatska Miss 60+ Kate Marunović: ‘Nismo mi za baciti. Ljepota dolazi iznutra’

Siniša Pavić

Leopoldina Đukić i Kate Marunović, Foto: Siniša Pavić

Leopoldina Đukić i Kate Marunović, Foto: Siniša Pavić

"Kad dođete u treću životnu dob, osvrnete se i vidite koliko je godina prošlo, a vi još toliko toga želite. Želite, a malo je vremena. Zato se u ovim godinama angažirate i više nego bi možda trebalo"Ako je ijedna tranzicija u ovoj našoj zemlji išla glatko i lako, onda je to elegantni prelazak s izbora za Miss bivše države na izbore za Miss Hrvatske. Ne samo da smo nastavili dalje samostalno, već je ‘rodilo’ izbora ljepote koliko vam drago.


Neke se pobjednice i pamte za vazda, primjerice Fani Čapalija, nekima smo život pratili godinama na stranicama tzv. ženskog tiska, nekim laureatkinjama smo osporavali pobjedu jer ima i ljepših, a sve to dok smo iz udobnosti svoga kauča potiho željeli da je i u nas te hrabrosti da se na pisti okušamo pa da nam stručni žiri kaže jesmo li uistinu lijepi koliko nam se čini da jesmo.


Uglavnom, svašta smo imali, ali izbor za Miss treće dobi, izbor za najljepšu umirovljenicu stariju od 60 godina, e to bome nismo imali nikada! Do jučer, do nekidan. I zato se na zadatak otišlo s blagom tremom. I zato ovaj novinarski posao ima još uvijek smisla. Jer miss je miss.
U doba Googlea ne treba vam karanfil na reveru da se ljudi prepoznaju kada se nađu na dogovorenim mjestu. Ali, da Googlea i nema velike, plavo-sive oči odale bi misicu.


– Kako ste me prepoznali – smije se miss.


Sliježemo ramenima, velimo: »A kako ne bi!?«


Kate Marunović, Foto: Siniša Pavić


Klik na prvu


Kate Marunović prva je naša, prva hrvatska Miss 60 plus. Lako je naslutiti što je tu žiri očaralo, osim onih spomenutih očiju dakako. Moderna frizura, širok osmijeh, promišljena i odvažna odjevna kombinacija.


Sve je tu, baš kao što je tu i Leopoldina Đukić, predsjednica Udruge građana »Treća životna dob« Trešnjevka – Zagreb, ona koja je s Mirelom Buzov, glavnom organizatoricom i idejnim začetnikom imena eventa, organizirala ovaj raritetni izbor za miss. Jasno je momentalno i kako je Leopoldini i Mireli uspjelo sve to u tren organizirati.


Tko bi, naime, njenom osmijehu i energiji uopće odolio! Pa sjedamo na klupice i za stol u parku zagrebačke četvrti Prečko. Nije taj stol izabran bez veze, tu su se prvi razgovori glede izbora za Miss onomad i dogodili.


– Vas dvije se ne prestajete smijati. Bit će da je vas neke dobra volja, humor neki spojio – velimo im.


– Ima neka tajna veza – smije se Leopoldina.


– Ima neka energija, kliknule smo se odmah – dodaje Kate.


Upoznale su se tako što je Kata došla u udrugu, učlanila se i počela plesati folklor.


– Onda mi je htjela pobjeći – veli Leopoldina.


– Više puta – priznaje Kate.


– I onda sam je zgrabila, kliknule smo i evo – jednostavno će Leopoldina.


Kliknule su toliko da ih je koreograf plesova koje plešu na folkloru spojio u jednom plesu tako da Lepoldina bude u paru žensko, a Kate muško!?


– To je naš koreograf napravio, to mi nismo krive – u smijeh će Leopoldina.


– Nikako da im dokažem da sam ja originalna žena, nježna žena i da sve sa mnom mora nježno – veli, smješkajući se, Kate.


Aha! Bit’ će da se zato na izbor i prijavila, da tu nepobitnu istinu dokaže!?


– Nije htjela – kaže Leopoldina.


– Opirala sam se – priznaje Kate.


– A ja sam joj rekla: »Izvoli, hoću te tamo vidjeti.« I to je to – jednostavno će Leopoldina.


Miss Kate Marunović i mister Mihajlo Vukušić, Foto: ATELIER ŠTIMAC


Ubile se od posla


Priznajemo Kati da smo odmah primijetili njezine oči, frizuru, odjeću. A onda shvaćamo da smo zaneseni krenuli posve neobičnim putem u priču.


Pa se vraćamo na početak, na pitanje Leopoldini što joj bi da organizira ovaj izbor ljepote!? Počelo je sve, kako kaže, njezinim sudjelovanjem na eventu »Žena ženi nije vuk« kojem je glavni organizator bila Matea Jakopina. Bila je pozvana, pa se našla među manekenkama i bivšim misicama.


– Zapravo, pozvala me Mirela Buzov, urednica Nacionalnog medija Direkt, da vidim i sudjelujem. I tad nam je kliknulo – zašto mi ne bismo nešto napravile – veli Leopoldina.


Prvi sastanak bio je, k’o što rekosmo, baš tu za stolom za kojim pričamo, i za kojim će se, kaže Leopoldina, dogovarati i novi projekti.


– Krenule smo i u vrlo kratkom roku sve napravile. Od rada smo se ‘ubile’, ali mislim da smo sve vrhunski napravile – kaže Leopoldina.


Lako što je vrhunski, ali to što je prvi ovakav izbor, e to jest čudo!


– To je prvi hrvatski izbor Miss 60 plus. Toga u regiji nikada nije bilo – rezolutno će Leopoldina.


– Vi ste prve!? – provjeravamo za svaki slučaj.


– Tako je! – u glas će obje.


Kate kaže da toga ni u Europi niti je bilo niti ima, tek u SAD-u nešto slično, ali pod drugim imenom. Hm, zašto nije!?


– Puno je izbora ljepote i oko svakog je polemika treba li nam to ili ne, ima li smisla ili ne. I u pravilu uvijek je to za mladi neki svijet natjecanje, ne za starije – primjećujemo.


– A recite mi, a zašto ne bismo i mi od 60 plus godina!? Nismo mi za baciti. U trendu smo, pratimo modu i više se družimo nego mladi – na to će Leopoldina.


Pa ako je još činjenica da je ona, kao što kaže, uvijek za akciju, realno tu dileme i nije bilo treba li nam izbor ili ne.


– Lea… Ako dođete u njezine ruke, vi i ne znate kako vas smanta. Sve lijepo, lagano i vi ste učas njen. Izmaknuti se, definitivno, ne možete. Voli s ljudima biti i ima mota – pojašnjava Kate.


Pa je i natjecateljice i natjecatelje, jer birao se tu i mister, Leopoldina lovila kao hobotnica. Bar tako Kate kaže. Krenula je Leopoldina prvo po udruzi, pa je obavijest pošla u svijet preko medija taman da jedna natjecateljica bude iz Čiste Velike, a jedan NajCool par, jer birao se i NajCool par, iz Kljaka kraj Drniša.


Uz njen ogromni angažman, modele je doveo i Mirelin angažman s partnerima, udruga umirovljenika RH kao i internet kanali putem nacionalnog medija Direkt.


Pratilja je tako iz Osijeka, a za missicu se može reći da je i iz Orebića koliko i iz Zagreba, kad je pola godine tu, a pola tamo. Priznajemo damama da smo se malo i posramili kad smo mislili u jednom trenu da možda ovakav izbor ipak nije za godine iznad 60.


– A opet, zašto ne – velimo.


– To ste vi muški takvi – kaže Leopoldina.


– Nisu samo muški, već smo svi mi mahom iz obitelji koje su konzervativne i teško je kod nas to prelomiti. Imate obitelj koja vas je odgajala, imate djecu, prijatelje i jedni su za, a više je njih protiv. Zapravo, nisu oni protiv, nego nemaju kuraž. Oni bi sve to i bili i probali, ali nemaju petlje – mudro kazuje Kate.


Ne griješi ni Leopoldina kad veli da se radi o jednom novom iskustvu, pa zašto ga ne iskusiti i u ovim godinama.


– Rekla sam im: »Čega se imate bojati!? Nitko vas neće pojesti, nitko vas neće ugristi, a novo je iskustvo.« A dani nam se, fala bogu, bliže prema onom svijetu – kaže Leopoldina.


Foto: ATELIER ŠTIMAC


Specifična dob


Specifično je vrijeme ta treća dob, veli Kate.


– Kad dođete u to razdoblje života, osvrnete se i vidite koliko je godina prošlo, a vi još toliko toga želite. Želite, a malo je vremena. Zato se u ovim godinama angažirate i više nego bi možda trebalo. Vrijeme leti, a mi hoćemo još puno toga isprobat’. Hoćemo uživati, ja vam volim i pjevati, kreirati… Svašta radim, svašta – priča Kate.


Leopoldina je najprije riješila dvoranu za event, onu u Mjesnom odboru Prečko. Onda je Mirela Buzov krenula po sponzore. A sve je kulminiralo »Revijom ljepote« održanom početkom svibnja. U izboru za Miss sudjelovalo je 14 natjecateljica.


Za Mistera se borilo njih ‘samo’ četiri asa, dok je pred žiri izašlo pet NajCool parova. Žiri velik, u njemu primjerice tri, ako ne i četiri liječnice, baš kao i predstavnici sponzora koji su osigurali bogati nagradni fond. Što li je žiri samo tražio od modela, što su gledali, na što su obratili pažnju!?


– Gledali su sve: kako izgledate, kakav vam je stil, kakav ste ostavili dojam, da vide ono što iznutra imate – priča Kate.


– Pa jeste li rekli da želite mir u svijetu!? Ja ne bih tome odolio – priznajemo.


Smije se Kate, kaže da nisu do toga stigli.


– Ne treba puno pričati. Sve se vidi iz priloženog – smije se Leopoldina.


Pitamo mi missicu što je, po njezinom mišljenju, presudilo.


– Možda to što sam malo drugačije izgledala. Inače imam svoj stil, nikoga ne gledam, nikoga ne pratim, već imam svoj stil. Možda s tim stilom izgledam malo mlađe – mišljenje je Kate.


– Sad vas moram pitati koliko vam je godina? Ako smijem!? – velimo.


– Možete, ja ne krijem. Imam 71 godinu – otkriva Kate.


Missica u 71 godini!


– Bolje ikad’, nego nikad’ – na dvoji Leopoldina.


– Rekla mi je prva kći: »Trebala si se prijaviti dok si bila mlađa, što ćeš sad sa 70.« A ja velim: »Tad nisam imala vremena« – smješka se Kate.


Ali, ako nije nikad kasno za postati miss, onda je posve realno da sad krene i sve što uz titulu ide: reklame, intervjui, angažmani, naslovnice….


– Ja se iskreno nadam – grohotom će, skoro u isti tren, Leopoldina i Kate.


I lijepo ih je čuti kako se smiju jer nije uvijek bilo za života zabavno. Priča tako Kate kako joj je suprug umro kad su joj bile 32 godine i kako je je troje djece sama odgojila.


-Bio je to pregalački rad, mama je rintala i šljakala od jutra i do sutra, i podigla tri akademska građanina – kazuje Kate.


I sad se, evo, bavi i iznajmljivanjem apartmana u Orebiću.


– I sada je došlo vrijeme da nešto radim malo lijevo, malo desno, da se ne premaram, a da imam love – šali se Kate.


Bome, dalo bi se tu spojiti titula Miss s turizmom. Orebić ima Miss! Pa to otvara razne perspektive.


– To bi turistička zajednica trebala iskoristiti – mudro će Leopoldina.


– Ja bih vas za premijerku. Leopoldina premijerka, Kate ministrica – priznajemo.


– Nas dvije bismo prodale mačka u vreći – smije se Kate.


– Al’ bi bar bilo s osmijehom, a ne da ste namrgođene – velimo.


Mister, pratitelji i NajCool par

Mister Mihajlo Vukušić odmah je po izboru otišao na Mljet, pa ga nismo mogli posjesti s nama za stol u parku. Zato dame o njemu pričaju biranim riječima.


I on je član udruge i trebalo ga je, kaže Leopoldina, malo nagovarati da sudjeluje. A onda je samo došao jedan dan pa ju je pitao što misli o tome da on frak za event obuče. Frak i cilindar! Koja taktika! A kažu one, i lijepo pleše i pjeva.


– Zanimljiv čovjek. Vrlo zgodan i šarmantan – sumira Kate.


NajCool par, tu posve posebnu disciplinu, čine Josip i Višnja Švarbić. O njima gotovo sve, pa i to kako su pobijedili, govori podatak da su preko 50 godina u sretnom braku. Na koncu vrijedi spomenuti i da je prva pratilja bila Dubravka Lujak, a prvi pratitelj mistera Željko Orlović.

Mrva podsmijeha


Nego, vratimo se mi malo i opet na sam event. Kaže Leopoldina da je odaziv bio dobar, a veseli je pri tom i interes mlađe publike. Zadovoljstvo je njezino tim veće s obzirom na to da je u početku ipak bilo mrvu podsmijeha, jer »što će to kome u tim godinama«.


– Međutim, kada je sve uzelo maha, stali su svi. A kad su čuli da smo i sponzore dobili, e tad je bilo svima jasno da tu nema šale – priča Leopoldina.


Dobila je tako missica sve što uz titulu ide, i lentu, i krunu, i dodatke za prehranu, i boravak u Istarskim toplicama i Lječilištu Veli Lošinj i Naftalanu…..


– Ali, nikako da vas pitam kako ste se osjećali kad su vas proglasili missicom? Vjerojatno niste pobjedu očekivali – pitamo Kate.


– Je li vam mogu nešto reć’, iskreno!? Bome sam očekivala da ću pobijediti – k’o iz topa će Kate.


– Ma nemoj!? – u čudu će Leopoldina.


A onda obje prasnuše u grlen smijeh.


– Ali, očekivala sam i da ne pobijedim – mudro će miss.


Kako je pobjedu komentirala njena najstarija kći, već smo rekli. Druga kći je bila u publici. Treća je u Nizozemskoj i zapis s izbora joj se mora poslati.


– Bome, vidim ja da će se ovaj izbor internacionalizirati – primjećujemo.


– Sad prvo idemo zaštititi taj naš program. A da vam kažemo što je i naš drugi plan!? Izbor »Žena, majka, kraljica«! – naglašava Leopoldina.


Na to natjecanja Kate bi i mogla pa da se ponovo okuša na pozornici. Što se izbora za miss tiče, godinu dana kruna je njezina i više sudjelovati ne može. A i tko zna bi li imala vremena, šalimo se aludirajući na činjenicu da su ti naši umirovljenici toliko zauzeti raznim aktivnostima da se nije lako ni za viđenje dogovoriti.


– Jako malo vremena imamo – potvrdno će Leopoldina.


– Ja vam pjevam u Ezerkama već 28 godina. Pjevam u zboru Januševec jer želim upoznati hrvatske običaje i hrvatsku glazbu. Pjevam u zboru Sveti Blaž sakralnu glazbu jer i inače u Orebiću pjevam mise. Idem na folklor u udruzi, idem laganini u planinare, idem na plesnjake.


I stignem i u kazalište na koncert. A u Orebiću, dok moji gosti još spavaju, ja sam već bila na moru i popila kavu. Sve brzo radim, k’o munja, dok još mogu – pobroja nam Kate.


Leopoldina pak i pjeva i pleše, i balet je plesala, i sportom se bavila da je zlatnu medalju na sletu onomad dobila. Uz to joj njezinih 70 godina nikakva prepreka nisu da bude i dobra baka i prabaka. Devetero unučadi ima, i deseto je na putu, a tu je i jedno praunuče!


– Ja sam bogata baka – kaže Leopoldina.


Najmlađoj – 19 godina

Sve aktivnosti Udruge građana Treća životna dob idu preko predsjednice. A tih je aktivnosti, blago rečeno, puno. Folklor, zbor, kreativna radionica, dramska, književni klub, izleti, putovanja, ljetovanja, lječilišta, karte, šah…. Uz to udruga je dobro poznata i po svom humanitarno-socijalnom radu, pa između ostalog surađuje i s udrugom Vjeverica, udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba. A kako su udruga građana, tako su vrata otvorena za sve, taman da im najmlađa članica ima ravno 19 godina.

Podignuta ljestvica


Priznaju nam naše sugovornice kako nisu tip da stoje doma u četiri zida, da vole biti tamo gdje se nešto događa i rješava, da jako vole ljude i da pojma nemaju što znači nekoga mrziti.


– Vidim ja da vi garant televiziju ne gledate, politiku ne pratite – velimo.


– Taman posla! Nisam luda, pa da se sekiram – na to će Kate, makar pazi da nije neupućena.


– Ja moram malo pratiti jer sam predsjednica HSU-u Trešnjevka – jug – priznaje Leopoldina.


– Nego, koje su dužnosti missice u ovih godinu dana do novog izbora – pitali smo.


– Evo, gospodin je dobro pitao – na to će Kate, okrećući se upitno put Leopoldine.


– Popis moram napraviti što moraš promovirati, gdje poći – smije se Leopoldina.


– Može! Na bježim od obaveza – kratko će Kate.


Tako govori prava miss, a navodno istog je elana i mister. Ne čudi stoga što priča ide dalje pod vještim vodstvom neumorne Leopoldine i Mirele Buzov u njihovoj zajedničkoj ideji o kreiranju evenata za bake i djedove.


Pripreme za novi izbor praktički su počele okončanjem ovog prvog i povijesnog, pa da odaziv bude i veći. Jer, kako tvrde naše sugovornice, ljepota nema veze s godinama.


– Ne, ljepota ide iznutra. I treba je njegovati – ne dvoji Leopoldina.


– Imamo mi svi probleme, uspone i padove, ali brzo se dižemo. Sve ima svoje razloge, a život je kratak i ne znate što nas sutra čeka. U životu zaista treba uživati, a mi evo imamo i razloga da uživamo. Ako imate djecu, ako imate od čega živjeti, ako niste gladni, ni žedni, ako imate krov nad glavom, čemu onda praviti probleme – sumira Kate.


E da, ako je ijedna tranzicija u ovoj našoj zemlji išla glatko i lako onda je to elegantni prelazak s izbora za Miss bivše države na izbore za Miss Hrvatske.


Pamti se pobjednica i pobjednica, ali ovakve do jučer nismo imali, ni mi ni regija, a čini se i svijet. Kate Marunović je prva naša Miss 60 plus! Štono bi se reklo, posve zasluženo. Ljestvica je visoko dignuta, pa tko je junak, odnosno junakinja, neka je dosegnuti samo proba.


Jedina Leopoldina u Hrvatskoj

– Moji su bili plemenitaši, i to je ime išlo s pokoljenja na pokoljenje. Sve su Leopoldine bile ženskog roda – pojašnjava Leopoldina.


Tradiciju je, kaže, prekinuo njezin brat koji je svojoj kćeri dao drugo ime. Leopoldina je tako jedina Leopoldina u Hrvatskoj.


– Ne bih to ja ni znala da mi nisu bili ukradeni dokumenti. Pa kad sam se prijavila u policiju, veli mi viši inspektor: »Gospođo Leopoldina, imam čast da vam kažem da je vaše ime jedino u Hrvatskoj.« Rekoh’: »Bravo ja!« – smije se Leopoldina, jedina u Hrvata.