Snimat će i u Rijeci

Počelo snimanje druge sezone serije “Dnevnik velikog Perice”. Razgovarali smo s ekipom koja stoji iza nje

Siniša Pavić

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Ljubavno-estradna priča u kojoj moda i glazba imaju značajnu uloguSvečano i radno bilo je u sportskoj dvorani Graditeljsko tehničke škole na samom početku snimanja druge sezone igrane serije »Dnevnik velikog Perice«. I red je da je tako, s obzirom na to da je prva sezona naišla na sjajan odjek kod nemalog broja poklonika, koji sada mogu odahnuti i na miru čekati jesensku shemu HRT-a i početak emitiranja novih dogodovština Perice Šafraneka, supruge mu Nade, majke mu Ane, kao i ostalih junaka.


Pa ako se u prvoj sezoni odala počast početku 60-ih, točnije 1964. godini, i šlager pjevačima, u drugoj »skačemo« u 1967. godinu. Perica i Nada su u sretnom braku i postali su roditelji, Peričina karijera je na vrhuncu, no promjene donosi povratak velikog glazbenog menadžera u Zagreb, baš kao i činjenica da svoje mjesto na glazbenoj sceni traže neki novi klinci, svirajući neku novu glazbu.


Uostalom i u sportskoj dvorani Graditeljsko tehničke škole snimala se scena za koju Nada itekako ima što za reći mladićima iz benda Sateliti. Mirjana Bohanec Vidović na snimanje je došla sa svojom četveronožnom ljubimicom Tesom.
Treći je ovo put da ulazi u ulogu Ane Šafranek i, priznaje, osjeća se sjajno.


– Nismo znali hoće li biti serije ili neće, ali svi smo jako veseli. Moram reći da me i ljudi na cesti zaustavljaju i pitaju »jel’ bude dalje nastavaka« – kazuje Bohanec Vidović.


Nije njoj teško biti Anom Šafranek jer je to, kako kaže, uloga koju jako voli i koja itekako podsjeća na naš filmski klasik »Tko pjeva zlo ne misli«.


– Imam dragog sineka Pericu, koji je izvrstan glumac, tu je redatelj koji je izvrstan, svi se u seriji jako dobro slažemo, tako da smo svi postali prijatelji – ističe Bohanec Vidović.


Na pitanje kakvo je to zapravo bilo vrijeme, ta 1967., kaže ona da je to bilo vrijeme njene mladosti te se svega rado sjeti. – Veselja, zabavljanja… Dobro, ja sam onda već počela učiti pjevanje i nisam tako puno izlazila tako da muziku, plesnjake baš ne znam. Jer, kad se želite posvetiti opernom pjevanju, onda je to jako ozbiljan život i morate paziti. A imala sam i mamu koja je bila jako stroga, pa me nije baš puno puštala okolo – iskreno će Bohanec Vidović.


A što se pak novih dogodovština Ane Šafranek tiče nema tu, kako nam reče, ništa posebno osim trećeg, novog Fulira. Tog Fulira igra Rade Šerbedžija. Nego, hoće li se i za Tesu naći koja uloga!?


– Nismo izmislili nikakvu ulogu, ali možda se redatelj nečeg sjeti. Možda se prošeće sa mnom po Zrinjevcu – sa smiješkom će Bohanec Vidović.

Brešan dirigirao pripremama


Redatelj Vinko Brešan dirigira pripremom za snimanje. Tu je i Radislav Jovanov Gonzo koji je direktor fotografije. Uskoro će ušetati u dvoranu učiteljica Nada praćena učenicama u plavim školskim kutama.


Redatelja Brešana podsjećamo kako je prošla sezona završila velikom zagrebačkom poplavom i trenutkom kad Perica postaje pjevačka zvijezda. – Sad idemo obratno (smijeh). Sad je došao negdje do vrha i idemo u nekom drugom smjeru.


Likovi iz prve sezone su se razvili i u drugoj ćemo vidjeti što će se među njima dogoditi. Zato tu dolaze i neki novi likovi – kaže Brešan.


Otkriva da će se snimati 54 dana za planiranih šest epizoda. Uglavnom će se snimati u Zagrebu, zatim jedan dan u Rijeci i dva dana u Opatiji. I dok će recimo u Zagrebu u kadru biti i Češki dom, ili pak Esplanada, u Rijeci će se snimati Guvernerova palača, a u Opatiji dakako hoteli.


A kako je Brešan pridobio Šerbedžiju!?


– Poslao sam mu prvu sezonu, njemu se prva sezona svidjela, poslao sam mu lik kojeg igra i valjda mu se i on svidio te je pristao. Njegov je lik gastarbajter koji je glazbeni agent, vrlo vješt, vrlo inteligentan, pomalo beskrupulozan koji će poremetiti odnose među našim junacima – otkriva Brešan.


Brešan je rad odjurio režirati. Sedma sila je čavrljala malo s Albinom Uršićem, autorom ideje i kreativnim producentom. Reče tako Uršić da politike u seriji i opet nema, nogometa ima nešto malo, jer se nije dalo izbjeći trijumf Dinama u Kupu velesajamskih gradova.


– Ali, s obzirom na to da je ovo ljubavno estradna priča, to je prvenstveno u fokusu – ističe Uršić. Pri tom dodaje kako se pazilo da sve izgleda vjerodostojno. A kako su kostimi itekako u svojstvu priče, koja se i opet vodi onom ljubav-moda-pjesma-žudanja, svi su se nanovo šivali, baš kao što su se i cipele nove, a stare izradile.


I da, sve se čini kako ćemo uz šest novih epizoda dobiti i dvostruki LP na kojem će biti glazba iz obje sezone.Foto: Davor KOVAČEVIĆRadnja se ne otkriva


Na set je jučer navratio Perica Šafranek, Živko Anočić. Ne smije ni on previše radnje otkrivati, ali može reći da će i opet »pjevati« k’o i prošlu sezonu. O glumačkoj partnerici Ivi Babić Anočić priča samo dobro i lijepo.


– S Ivom Babić je laka suradnja zato što je štreberica jedna, jedan šljaker i ona me zapravo vuče da ni ja ne podbacim. Tako da je lako uz Ivu raditi – ističe Anočić. Ne bi li čim bolje pojmio tu 1967. Anočić je, kako veli, puno razgovarao i s mamom i tatom, koji su u to doba izlazili na plesnjake gdje su se i upoznali.


– Skupljao sam iskustva gledajući arhivske snimke, gledajući sate i sate šlagera iz tog vremena – priznaje Anočić.


S druge pak strane priznaje i to da njegovu 13-godišnjem sinu već pomalo izlazi na uši što mu svi u razredu spominju seriju.


– Zna on i dvije, tri tajne scenarističke koje čuva i prava je podrška – sa smiješkom će Anočić. A na što je Uršić mislio pričajući o kostimima iz 1967. vidjelo se na haljini u kojoj je Nada, odnosno Iva Babić, ušetala na set. Besprijekorna je to haljina i frizura, zbog koje Iva na set mora doći jedno sat i pol prije kolega glumaca.


– Sretni smo i uzbuđeni, zahvalni što imamo priliku napraviti novu sezonu i produbiti život naših likova – veli Babić. Dodaje kako je poprilično izazova u novoj sezoni i pred Pericom, i pred Nadom, baš kao što ih imaju i ostali likovi.


Izazov su i te 60-e, godine napretka, pa i onog kulturološkog.


– Sama estetika je drugačija nego danas. Puno više se pažnje pridavalo svakodnevnim sitnicama. Mogli bi se reći da je cjelokupna estetska linija bila puno primjetljivija nego danas – kaže Babić, odnosno Nada, odnosno nastavnica glazbenog. U sceni čijem smo snimanju nazočili Nada, ako smo dobro čuli, kritizira bend zbog Beatlesa.


Taman da je se za kraj pita ono prastaro: »Beatlesi ili Stonesi!?«


– Doorsi – uz širok osmijeh će Babić.


Gost Martin Kosovec

Pitali smo Brešana misli li da će druga sezona proizvesti još kojeg Martina Kosovca kako se čini da je to učinila prva?


– Nije to cilj druge sezone, to je cilj The Voicea – nasmijao se na ovo Brešan.


– Ali, čini se da je dečko odgledao prvu sezonu od početka do kraja – ne damo se. – Martin Kosovec će igrati u ovoj sezoni, mi smo ga zvali, on je pristao i mene veseli što ćemo surađivati – na to će Brešan. S druge pak strane, one glazbeno-glumačke, mora se barem spomenuti i rock& roll bend zanimljiva sastava.


U njemu tako sviraju Vilim Gobac, Tit Medvešek, Jan Kovačić i Bernard Tomić, mahom sinovi nekih poznatih očeva.