Girl power

Po prvi puta u povijesti, tri redateljice nominirane za Zlatni globus

Dijana Ljubanović

FOTO/Instagram @iamreginaking

FOTO/Instagram @iamreginaking

Regina King, Chloé Zhao i Emerald Fennell u utrci za redateljski Zlatni globus.Po prvi put u povijesti Zlatnih globusa u kategoriji filmske režije, nominirane su tri žene, što ih čini šestom, sedmom i osmom ženom nominiranom za najbolju režiju.


Pridružuju se Sofiji Coppoli, Jane Campion, Avi DuVernay, Kathryn Bigelow i Barbari Streisand, koja je prva i jedina žena koja je osvojila Zlatni globus za najbolju režiju za svoj film Yentl iz 1984. godine.


Ove su godine Regina King, Chloé Zhao i Emerald Fennell nominirane za najbolju režiju zajedno s Davidom Fincherom i Aaronom Sorkinom.
King je nominirana za svoj redateljski prvijenac, One Night in Miami – prića je o zimskoj noći 1965. tijekom koje su se Cassius Clay, Jim Brown, Sam Cooke i Malcom X sastali kako bi razgovarali o svojoj ulozi moćnih crnačkih medijskih figura tijekom pokreta za ljudska prava.Redateljica Chloé Zhao nominirana je za najbolju režiju Nomadlanda u kojemu glumi Frances McDormand, nominirana  za najbolju glumicu u drami, prenosi Hello Giggle. Zhao je prva žena azijskog porijekla nominirana u toj kategoriji, a ona i Nomadland također su kandidirane za najbolji scenarij i najbolji film, dramu.


Film je temeljen na knjizi Nomadland: Surviving America in the 21st Century, koja piše o nekoliko starijih Amerikanaca koji se nalaze u prikolicama kako bi nastavili raditi nakon velike recesije.Emerald Fennell nominirana je za svoju crnu komediju Promising Young Woman u kojoj glumi Carey Mulligan, koja je zajedno s McDormandom  nominirana za najbolju glumicu.


Fennell, koja je poput Regine King nominirana za svoj redateljski prvijenac, također je napisala i producirala triler o ženi koja se želi osvetiti za silovanje svoje prijateljice. Poput Zhao, Fennell i Promising Young Woman također su nominirani za najbolji scenarij i najbolji film, dramu.S tri žene koje dominiraju u kategoriji pet nominiranih, velika je vjerojatnost da se jedna od njih pridruži Barbari Streisand u povijesti Zlatnih globusa kao druga žena koja je osvojila Zlatni globus za najbolju režiju. Čekali smo gotovo 40 godina da vidimo kako će još jedna redateljica pobijediti u kategoriji, a promjena struje izgleda zaista lijepo.