Intervju

L.H.D. uskoro nastupa na Impulse Festivalu: “Ideja nam je uživati u glazbi koju radimo”

Claudia Bošković

Foto: Promo

Foto: Promo

Želimo uživati u kreativnom procesu te glazbom i koncertima prenijeti publici dobru energiju, pokušati uspostaviti komunikaciju s ljudima negdje u onom međuprostoru (glasnih) frekvencija i lijepih melodija, kaže Lada Furlan ZaboracBliži se jedanaesto izdanje Impulse Festivala, a tako i mnogo sjajnih događaja koji će i ove godine biti zaslužni za režiju najuzbudljivijeg tjedna u godini.


Tročlani bend L.H.D. iz Siska koji čine Lada Furlan Zaborac (bas, piano, orgulje), Hrvoje Zaborac (bubnjevi, vokal) i Dinko Tomljanović (gitare, glas) – ili još preciznije, tri četvrtine omiljene grupe The Bambi Molesters – priređuju dvostruko glazbeno iznenađenje.


Uz podršku Dobladores de Sonido predstavit će album prvijenac »Off the Grid« u OKC-u Palach, u petak 27. travnja, dok dan kasnije slijedi izvedba live filmskog soundtracka u sklopu projekta Kin-o-zvuk. U nastavku teksta donosimo razgovor s Ladom Furlan Zaborac.


Igramo se


The Bambi Molesters ime je koje je poznato mnogima. Imali ste sjajnu karijeru, svjetsku turneju i nastupe s grupom R.E.M. Kakav je osjećaj stvarati glazbu unutar novog benda?
– Super je osjećaj. Dinamika odnosa jako je poticajna i pojedinačni pristupi stvaranju glazbe i samog načina sviranja potiču međusobnu kreativnost. Komunikacija nam je na jako dobroj razini, a sve se zajedno dodatno osvježilo i pridruživanjem bendu producenta našeg prvog albuma, Svena Pavlovića.


Glavni fokus nam je na stvaranju pjesama, isprobavanju raznih zvukova, mogućnosti, opcija, svirkama uživo… Igramo se.


Naslov albuma prvijenca »Off the Grid« može se doslovce čitati i kao otvaranje novog glazbenog poglavlja. Na koji način se poetika stvaralaštva grupe L.H.D. razlikuje od onog grupe The Bambi Molesters?


– Željeli smo početi ispočetka, na praznom papiru i neopterećeni svime što smo radili kao članovi prijašnjeg benda. Sad mi je jasno da je, bez obzira na to što mi to nismo posebno naglašavali, neminovno da nas se uspoređuje s TBM-om, ali mi smo to poglavlje nekako zaokružili prije 7 ili 8 godina i ostavili u prošlosti, kao pročitanu knjigu ili odgledani film, na polici zajedno sa svime što je taj bend bio, a bio je odlična, zaokružena i gotova priča.


Ne uspoređujemo se niti razmišljamo na takav način. Pod novim imenom i bez previše objašnjavanja ideja nam je uživati u glazbi koju radimo, uživati u kreativnom procesu te glazbom i koncertima prenijeti publici dobru energiju, pokušati uspostaviti komunikaciju s ljudima negdje u onom međuprostoru (glasnih) frekvencija i lijepih melodija.


»Ozvučili« nijemi film


Sjajan je zvuk i atmosfera albuma »Off the Grid«. Kada to kažem, ne mislim samo na tu već poznato zaraznu mješavinu surf rocka, garagea, psihodelije, već i na kvalitetu zvuka koja odiše pucketavim senzibilitetom šezdesetih. Što vas je inspiriralo u stvaranju albuma?


– Hvala ti na komplimentu. »Off the Grid« je lijep album nastao u teškim uvjetima i čudnom trenutku koji je u mnogim segmentima bio odlučan otežati nam kreativni rad i bio čak i protiv nas, no iz njega smo izašli nekako pametniji i posvećeniji glazbi i puno svjesniji njezina značaja i snage koju ima u životu svakog od nas.


Meni se nekako čini da su najveća inspiracija bila mnoga vrata koja su nam se, u kreativnom smislu, otvorila u trenutku kad smo odlučili vratiti se na početak i fokusirati na naša tri instrumenta i bezbrojne opcije koje su proizlazile iz njihove interakcije. Za pucketavi, topli senzibilitet zaslužan je Dinko i njegovo pojačalo Magnatone.


Osobno, glazba je za mene alat, čarobni štapić kojim mogu iskoračiti iz vremena i prostora u zonu bez ograničenja, u kojoj pronalazim dijelove vlastitog identiteta. Taj osjećaj slobode jako je inspirativan.


Neke skladbe neodoljivo podsjećaju na filmsku glazbu. Primjerice, »Stage Bomb« lako bih mogla zamisliti u nekom Tarantinovom filmu. Jeste li maštali o komponiranju glazbe za film?


– Svaka pjesma na ovom albumu je zapravo film za sebe, a mnogo nam ljudi govori o tome da ih »Off the Grid« potiče na filmski način razmišljanja. Jako nam je drago zbog toga jer to znači da ljude ne ograničavamo pjesmama, nego im pružamo zvučni impuls za njihovu vlastitu kreativnost.


Voljeli bismo što više surađivati s filmskim umjetnicima, a prilika za skladanje glazbe izravno za film ukazala nam se prošle godine, na poticaj Vjerana Pavlinića iz kinoteke Hrvatskog državnog arhiva i Tonija Šarića, direktora i organizatora DORF-a, festivala glazbenih dokumentaraca. Naime, kinoteka je digitalno restaurirala igrani nijemi film »Birtija« Joze Ivakića iz 1929. godine, te su nam Vjeran i Toni predložili ideju da ga L.H.D. »ozvuči« i izvede u Vinkovcima na DORF festivalu 2023.


Jako nam je drago što smo prihvatili poziv jer je proces rada na glazbi bio i zabavan i zahtjevan, ali više od svega bio je zanimljiv i razotkrio nam je mnogo novih putova i načina kako pristupiti stvaranju glazbe, i u konačnici smo jako zadovoljni rezultatom. Iznimno nam je drago što ćemo, nakon premijere u Vinkovcima prošlog ljeta, i u Rijeci u sklopu Impulse festivala, a kao dio projekta Kin-o-zvuk, izvesti taj soundtrack uživo uz projekciju filma.


Dakle, na koncertu se vidimo 27. travnja u Palachu, a 28. travnja u Art-kinu Croatia možete pogledati »Birtiju« uz L.H.D. uživo u pratnji.


U planu brojni nastupi


Moglo bi se reći da su The Bambi Molesters svojevremeno bili jedna od jačih karika koju je iznjedrila sisačka scena. Kakva je scena u Sisku danas?


– Scena je razgranata, raznolika i žilava, od metala i punka, preko hip-hopa, trapa do elektronike… Naša močvara na tri rijeke buja životom. Scena koja se razvija na zdravim nogama većinom je vezana uz klub Skwhat, a evo, baš sam danas pročitala da bend Šarena pojava objavljuje novo izdanje 1. svibnja.


Uskoro nastupate na spomenutom Impulse festivalu u Rijeci. Što pripremate za riječku publiku? Kakvi su vam glazbeni planovi u ovoj godini?


– L.H.D. se s riječkom publikom susreće prvi put, izvest ćemo cijeli »Off the Grid«, uz nekoliko novih pjesama koje će se naći na sljedećem izdanju i jako se tome veselimo.


Uzbudljivo je predstavljati se prvi put i nadamo se dobrom odazivu publike. Pozvala bih ljude i na projekciju filma zato što se radi o jako zanimljivom projektu. Naime, film, koji riječka publika još nije imala prilike pogledati, izvorno je nastao na poticaj Škole narodnog zdravlja »Andrija Štampar« kao edukativni materijal koji govori o učincima ovisnosti o alkoholu i problemima izazvanim time tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća.


Iako edukativan, ovaj nijemi film ima razrađenu dramaturgiju, glumu i priču, a publici će biti zanimljivo vidjeti ima li razlike u karakteristikama ovisnosti prije sto godina i sada…


Ove godine planiramo dosta koncerata, a uz već najavljene, i još neke nastupe uz projekciju filma, nastupe na nekoliko inozemnih festivala, naprimjer već u lipnju u Livornu na Surfer Joe Festivalu, najvećem europskom surf festivalu, te velikom mađarskom festivalu Fishing on Orfu, a plan je i objaviti neke od novih pjesama do kraja ove godine.