Božić je u eteru

“Zvončići” dobili konkurenciju: Brojni domaći glazbenici objavljuju božićne singlove

Ivana Kocijan

Grupa Pavel snimila je spot za božićnu pjesmu »Svi moji Božići«

Grupa Pavel snimila je spot za božićnu pjesmu »Svi moji Božići«

Mlada osječka pjevačka zvijezda Mia Dimšić obožavatelje je razveselila albumom »Božićno jutro«. Na svojem prvom službenom božićnom izdanju objedinila je 11 božićnih pjesamaRIJEKA – Prava božićna atmosfera ne može proći bez prigodne božićne glazbe. Prosinac je stoga mjesec u kojem se objavljuju brojni novi nosač zvuka, recikliraju stari i snimanju novi božićni singlovi.


Božićni je singl tako nedavno predstavila riječka grupa Whiteheads predvođena Davorom Toljom, kreativnom snagom kultnog synthpop dua Denis&Denis, koja u božićnu atmosferu slušatelje uvodi pjesmom »Na Badnju večer«. Riječ je o duetu s beogradskom pjevačicom Aleksandrom Slađanom Milošević, ikonom novog vala osamdesetih u Jugoslaviji. Glazbu potpisuje Davor Tolja, a stihove Alida Šarar. Pjesma je nastala davno, već je i izvođena, a sada je snimljena u novom aranžmanu. Duet je snimljen u studiju GIS pod producentskom palicom Mateja Zeca i Davora Tolje. Aleksandra Slađana Milošević u projekt se osim kao pjevačica, uključila i kao gitaristica i koaranžerka te redateljica videospota koji je predstavljen prošlog tjedna. Dodajmo i da je u pjesmi korištena tema iz tradicionalne škotske pjesme »Auld Lane Syne« kojom se širom svijeta, u ponoć, obilježava ispraćaj stare godine.


»Božićno jutro« Mije Dimšić


Riječki gitarist, izvođač duhovne glazbe Andrej Grozdanov u povodu Božića objavio je instrumentalni album »Andrej Grozdanov & Friends – An Acoustic Christmas« na kojemu se nalaze najpoznatije božićne pjesme iz raznih tradicija. Na albumu gostuju Phil Keaggy, Vlatko Stefanovski, Zoran Majstorović, Martin Moro i John Stowell. Materijal je snimljen uz pratnju benda koji čine Borko Rupena (udaraljke) i Bojan Skočilić (kontrabas).

Novih božićnih izdanja ne nedostaje ni na svjetskoj sceni. Američka pjevačica Gwen Stefani tako je još u listopadu objavila nosač zvuka »You Make It Feel Like Christmas«, svoj prvi božićni album, dok je njezin partner Blake Shelton objavio reizdanje svojeg albuma iz 2012. godine »Cheers, It’s Christmas«. Australska pjevačica Sia objavila je prvi blagdanski album »Everyday is Christmas«, dok je grupa Hanson objavila prigodno izdanje »Finally, It’s Christmas«, drugo u svojoj karijeri.Mlada osječka pjevačka zvijezda Mia Dimšić obožavatelje je razveselila albumom »Božićno jutro«. Na svojem prvom službenom božićnom izdanju objedinila je 11 božićnih pjesama koje su snimane, miksane i masterirane u tonskom studiju Croatia Recordsa u Zagrebu. Glazbeni producenti su Goran Martinac, Domagoj Pavin te Damir Bačić.


Mia Dimšić ima svoje prvo božićno izdanje


Mia Dimšić ima svoje prvo božićno izdanjeMia je na albumu surađivala s brojnim glazbenicima među kojima su: Ante Gelo, Igor Geržina, Ivan Pešut, bend Emanuel i drugi. Na albumu se nalaze dvije nove pjesme: »Cimet i čaj« čiji su autori Mia Dimšić i Vjekoslav Dimter te »Božić bez tebe« koju potpisuju Vjekoslav Dimter i Damir Bačić. Tu su i obrade i prepjevi poznatih božićnih i tradicionalnih pjesama kao što su »Veselje ti najvešćujem«, »I’ll Be Home for Christmas«, »Jingle Bell Rock«, »Winter Wonderland / Snježna ulica«, »Radujte se narodi«.


Zagrebačka grupa Pavel svoju je (prvu) božićnu pjesmu »Svi moji Božići« predstavila prošle godine, a ove su godine za nju snimili i prigodno videoizdanje u režiji Borisa Sekulića.


– Spot ima sve što Božić meni predstavlja, a to su ljubav, obitelj, prijatelji, snijeg, i naravno šareni pokloni. Oduvijek smo htjeli imati pravi božićni spot, a sada ga i imamo, rekla je Antonia Matković Šerić.


»ŽićBo pod bor« grupe Swingers


Novi spot za staru pjesmu predstavili su i Soul Fingersi čiji je pjevač usred zime stao na role za potrebe snimanja videa za pjesmu »I Saw Mommy Kissing Santa Claus« za koji je dio snimljen na prošlogodišnjem Adventu u Zagrebu. Inače, grupa Soul Fingers odbrojat će zadnje sekunde 2017. godine na dočeku Nove godine Trgu bana Jelačića.


Nakon velikog hita »Sretan Božić svakome« koji je postao božićni evergreen, grupa Swingers predvođena Robertom Marekovićem predstavila je novu pjesmu blagdanskog duha »ŽićBo pod bor« koju su napisali Petar Beluhan (Mayales) i Predrag Martinjak Peggy. Pjesma je napravljena na ležeran, šarmantan način, aranžmanski u stilu glavne teme iz serije »Dva i pol muškarca«.


Novi spot za staru pjesmu predstavili su i Soul Fingers


Novi spot za staru pjesmu predstavili su i Soul Fingers– Što je bolje poželjeti u sezoni mračne i hladne zime od svjetlosti i topline Božića, svojevrsna je poruka ove melodične pjesme.


U suradnji Narodnog radija i Nine Badrić nastala je božićna pjesma »Na putu mom«. Naime, ekipa Narodnog radija izabrala je Ninu za suradnju na božićnoj pjesmi nakon što je ona početkom godine trijumfirala na prvom Danu najbolje domaće glazbe gdje je njezin hit »Dani i godine« proglašen najboljom pjesmom 2016. prema izboru slušatelja. Glazbu i aranžman za pjesmu »Na putu mom« potpisuje Predrag Martinjak Peggy, a autor stihova je Neno Ninčević. Singl prati i lyric video za koji je zaslužan DJ Narodnog radija Duje Miliša.


Limited Edition Crvene jabuke


Božićne blagdane prigodnim singlom najavila je i mlada pjevačica Mery. Riječ je o pjesmi »Prvi snijeg« za koju je tekst napisala sama, dok je glazbu osmislila uz pomoć glazbenika Marka Tomasovića. Aranžman je djelo Zvjezdana Marjanovića.


Mlada pjevačica Mery ima prigodan singl »Prvi snijeg«


Mlada pjevačica Mery ima prigodan singl »Prvi snijeg«U izdanju Spone objavljen je božićni EP »Božić za 5« koji sadrži pet božićnih pjesama različitih glazbenih smjerova – od melodičnog punka, rocka i bluesa, sve do twista te obrade tradicionalne pjesme »Svim na zemlji mir, veselje«.


Grupa Crvena jabuka nedavno je objavila izdanje »Christmas Limited Edition« na kojem se nalazi 11 pjesama među kojima su neke božićne, a druge baš i ne. Božićnu kompilaciju otvara »Bijeli Božić« koju je Žera otpjevao sa Sašom Lošićem 1996. godine i »Kad se kazaljke poklope« koju je Crvena jabuka otpjevala davne 1990. godine.


Prvi božićni album Gwen Stefani


Prvi božićni album Gwen StefaniBrojnim hrvatskim glazbenicima koji su snimili božićne albume ove se godine pridružio i Mate Bulić čiji prvi blagdanski nosač zvuka nosi naziv »Sretan Božić, moj narode«. Na albumu se nalaze obrade poznatih tradicionalnih i novoskladanih pjesama kao što su »Božić u tuđini«, »Svim na zemlji«, »Narodi nam se kralj nebeski«, »Veselje ti navješćujem«, »U sve vrijeme godišta« itd.