XVIII. izdanje

Dani Josipa Kašmana donose dva atraktivna koncerta. Bit će to senzacija pod otvorenim nebom

Portal Novi listFestival Dani Josipa Kašmana posvećen je najznačajnijem hrvatskom baritonu svih vremena, rođenom na Malom Lošinju – Josipu Kašmanu (1850.1925.) – baritonu koji je pjevao na otvorenju glasovite Metropolitan opere u New Yorku a kojem su diljem svijeta klicali il principe dei baritoni – princ baritona.


Osamnaesto izdanje festivala donosi dva atraktivna koncerta:


“Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom – U spomen Kašmanu” – jedinstveni glazbeni događaj – pod vedrim lošinjskim nebom, proslavljeni hrvatski operni pjevači izvest će arije i ulomke iz opera koje su proslavile ime Josipa Kašmana diljem svijeta – od milanske La Scale, gdje je nakon svojeg prvog predstavljanja proglašen kraljem baritona i najznačajnijim baritonom svoga doba do Metropolitan Opere u New Yorku, na čijem je samom otvorenju pjevao dok mu je publika klicala «il principe dei baritoni» – princ baritona.
Program je koncipiran na liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti bariton Marin Čargo), kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice.


U ulomcima iz navedenih naslova, Čargu će se u duetima, tercetima i kvartetima pridružiti najuspješnija sopranistica mlađe generacije Darija Auguštan, prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić te izvanredno uspješni tenor Filip Filipović.


Za klavirom će biti Darijan Ivezić a narator ovog spektakla bit će idejni začetnik ovog projekta te umjetnički i izvršni voditelj festivala Danijel Gašparović.“Sklad klavira kroz četiri ruke” – na ljetnoj pozornici Kina Vladimir Nazor, ugostit ćemo impresivni makedonski klavirski duo Mimoza Keka i Jovana Trajcheva koji će nam izvesti bisere literature za klavir četveroručno poput Brahmsovih Mađarskih plesova ili Gershwinovog Rhapsody in blue, kao i obrade prvog stavka Beethovenove 5. simfonije i majstorstva iz pera Astora Piazzolle – Oblivion, Adios Nino i Libertango.


Dani Josipa Kašmana traju već osamnaest izdanja, sa izglednom budućnošću te sa ciljem da na otoku Lošinju stvore novu vrijednost – kulturnu, obrazovnu i turističku, ujedno čuvajući spomen na najslavnijeg baritona kojeg je Hrvatska imala – Josipa Kašmana.


2019. godine POU Mali Lošinj stvara partnerstvo sa tvrtkom CristoforiumArt te se osniva simfonijski orkestar “Kašman”, koji uz nacionalne prvake i soliste hrvatskih opera sa velikim uspjehom održava koncert po novom konceptu Danijela Gašparovića – Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom, što polučuje velik uspjeh. 2022. godine realizira se do sad neviđen uspjeh – kroz tri koncerta, realiziraju se nastupi svjetskih umjetnika poput Juliana Rachlina, Sarah McElravy, Borisa Andrianova i Andreya Gugnina, uz već svima poznatu Operu pod zvjezdanim lošinjskim nebom.


U 2023. godini, ponovno je lošinjska publika imala čast slušati velikog Juliana Rachlina uz pijanista Andreya Gugnina kao i ponajbolje hrvatske pjevače uz slavnog mađarskog basa, Waltera Ferenca, solista Nacionalne opere u Budimpešti.


Ove godine, festival donosi senzacionalne koncerte, umjetnike i programe na Ljetnu pozornicu Kina Vladimira Nazora sa punopravnim očekivanjem da će ime Josipa Kašmana etablirati kao jedinstveni i autentični kulturni brand Malog Lošinja i da će se postepeno realizirati ideja umjetničkog i izvršnog voditelja festivala – Mali Lošinj kao jedinstveni otok kulture, obrazovanja, prosperiteta i baštine kroz više koncerata, majstorskih radionica i jednog dana, međunarodnog pjevačkog natjecanja a sve pod imenom Josipa Kašmana.