Jubilarno izdanje

Završio 10. STIFF, dodijeljene nagrade i posebna priznanja

Ervin Pavleković

Ekipa na zatvaranju STIFF-a / Foto Sanja Prodan

Ekipa na zatvaranju STIFF-a / Foto Sanja Prodan

Prikazano je 40 filmova iz 17 zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme desetogodišnjeg postojanja filmskog festivalaOvogodišnje jubilarno 10. izdanje STIFF-a završeno je dodjelom nagrada, a proglašeni su pobjednici u trima kategorijama – igrani, dokumentarni i animirani film – uz dodijeljena posebna priznanja. Nagrade su tako otišle u Gruziju, Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, SAD te Nizozemsku, a pobjednici su filmovi »Bjegunac«, »Nakon vjenčanja«, »Vrt srca«, dok su posebna priznanja dobili »Prekrasna livada divljeg cvijeća«, »Kako se utješiti«, »Krzno« te »Niska trava« koji je dobio i nagradu publike.


O najboljem igranom filmu odlučivao je žiri u sastavu Aleksandra Terpinska, Sara Grgurić i Marta Licul, a nagradu za najbolji igrani film odnio je »Bjegunac« gruzijske redateljice Salome Kintsurashvili, koji u 25 minuta prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji, vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se kasnije ispostavi da je kriminalac u bijegu.


Kategorije


Posebno priznanje u istoj kategoriji dobila su čak dva filma – »Niska trava« u režiji domaćeg autora Davida Gaše te poljski film »Prekrasna livada divljeg cvijeća« u režiji Emi Buchwald. Tročlani žiri, Michal Hytros, Klara Dujmović i Nina Sorić, odlučivao je o dokumentarnom filmu, te odlučio nagradu dodijeliti filmu »Nakon vjenčanja« Mateja Klucika, a posebno priznanje »Kako se utješiti« Machiela van Hoeka.
Dokumentarni film slovačkog autora Mateja Klucika, »Nakon vjenčanja«, u 20 minuta prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, L’ ube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje. Približava se obveza koja ih prisiljava da promisle o svojim životima, a uz to izranjaju i mračni »nesporazumi« o budućem funkcioniranju njihovog odnosa i kućanstva.


U kategoriji animiranog filma članovi žirija u sastavu Renata Gasiorowska, Louison Chambon i Melisa Favretto složili su se da bi nagradu trebao dobiti »Vrt srca« u režiji Olivéra Hegyija, nagrađenog Posebnom nagradom žirija na Animafestu Zagreb 2023. godine.


Mađarsko-slovački redatelj Olivér Hegyi animiranim filmom »Vrt srca« sažima razmišljanja Dániela Juhásza, mladog perspektivnog slikara s niskim samopouzdanjem, u svojem posljednjem krugu razgovora za upis na odjel slikarstva Akademije likovnih umjetnosti, a dok čeka svoj red, njegovi demoni se pojavljuju pred njim u obliku štetočina iz vrta.


Višestruko nagrađeni


Počasno priznanje u toj kategoriji dobio je film »Krzno« američke autorice Zhen Li, prikazan na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu.


Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, Nagradu publike odnio je David Gašo s igranim filmom »Niska trava« kao film s najvećom ocjenom od kada se na STIFF-u ta nagrada dodjeljuje, a film je ove godine primio i nagradu »Vedran Šamanović« na Pulskom filmskom festivalu.


U sklopu ovogodišnjeg desetoga izdanja festivala od 650 prijava prikazano je 40 filmova iz 17 zemalja, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. Tijekom 5 dana u riječkome Art-kinu prikazano je 11 kategorija filmova.


Tijekom deset godina na STIFF-u, u suradnji osnivača Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s Art-kinom i Akademijom primijenjene umjetnosti, sudjelovalo je više od 200 studenata, predstavljeno je više od 450 kratkometražnih i srednjometražnih filmova, a kao i ove, svake godine uz bogat filmski program održan je popratni program koji uključuje radionice i izložbe.