Posvećeno osobama s invaliditetom

Riječki film ‘Star Wheels’ toplo pozdravljen na festivalu Uhvati film Montenegro u Kotoru

Portal Novilist.hr

Foto Radio i Televizija Crne Gore

Foto Radio i Televizija Crne Gore

Specifičnost festivala Uhvati film je uključenost osoba sa invaliditetom u proces kao autora, glumaca ili redatelja, a sam organizacijski tim festivala ujedno je sastavljen od osoba sa invaliditetom, počevši od regionalne direktorice Milese MilinkovićKOTOR Proteklog tjedna, u crnogorskom gradu Kotoru održan je po prvi puta Uhvati film festival. Festival se od ranije održava i u Rijeci, ali i u Novom Sadu i Banja Luci, čime ova zanimljiva priredba dosiže status svojevrsne regionalne mreže Festivala.


Specifičnost festivala Uhvati film je uključenost osoba sa invaliditetom u proces kao autora, glumaca ili redatelja, a sam organizacijski tim festivala ujedno je sastavljen od osoba sa invaliditetom, počevši od regionalne direktorice Milese Milinković.


Osim činjenice da Festival ravnopravno organiziraju i osmišljavaju timovi iz četiri države, za Hrvatsku je to riječki Spirit, ovaj je program zadnjih godina ponio epitet jednog od najoriginalnijih i najkvalitetnijih u regiji, što je vidljivo po samom širenju i brojnim prezentacijama i izvan matičnih gradova. Škole, fakulteti, pa čak i domovi za starije, knjižnice i druge ustanove često pozivaju na gostovanje ovaj neobični, edukativni i zabavni program.
Festival “Uhvati film Montenegro” na kojem je prikazano 20 filmova autora iz cijelog svijeta na temu invalidnosti, ali i filmova čiji su autori, glumci, scenaristi i redatelji – osobe sa invaliditetom, kroz sedmu umjetnost prikazao je živote osoba s invaliditetom i otvario pitanja o priznavanju ljudskih prava, sloboda i ravnopravnosti osoba sa invaliditetom sa drugim osobama kroz razne tribine i panel diskusije.


Odaziv publike bio je iznimno dobar, a toplo je pozdravljen i riječki film ‘Star Wheels’ nastao u suradnji Spirita i Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, koji je prikazan izvan konkurencije festivalskih filmova.


Festival Uhvati film u svom pratećem programu daje mogućnost osobama sa invaliditetom da prenesu svoju poruku javnosti, i predstavlja snažnu platformu za izražavanje, ne samo osoba sa invaliditetom, već svih kreativnih osoba koje žele raditi na razumijevanju, poštivanju različitosti i pronaći adekvatne motivacije da ovaj svijet učinimo ljepšim mjestom.


Na panelima u okviru kotorskog festivala predstavnici državnih i lokalnih institucija kulture i nevladnih organizacija, ali i predstavnici medija i crnogorski umjetnici, govorili su o participaciji osoba s invaliditeom u kulturi, o pristupačnosti institucijama kulture osobama s invaliditetom, kao i načinima na koje se osobe s invaliditetom prikazuju u filmovima i medijima.


– Važno je da predstavnici relevantnih institucija kulture, na državnom i lokalnom nivou na ovakvim događajima govore o tome na koji način su osobe s invaliditetom uključene u kulturni život, koliko se kulturna politika odnosno kulturna dešavanja približavaju njima, sa svih nivoa, od pojedinca do države, koliko su osobe s invaliditetom u mogućnosti da budu konzumenti kulture te koliko same stvaraju kulturu. Kakav most grade inicijative sa jedne I druge strane. U tome se kriju važne poruke festivala”, kazala je direktorica Uhvati film Montenegro Aleksandra Božović.


Gosti festivala bili su predstavnici javnog sektora, medijskih kuća, umjetnici, predstavnici nevladinih udruženja kako iz zemlje tako i iz inozemstva. Ovo je bila prilika da cijeli organizacijski tim Uhvati filma, sada iz 4 države, koji inače zbog smanjenja troškova komunicira i osmišljava program putem interneta, sjedne zajedno uživo i osmisli ovogodišnji poziv za nove filmove koji će biti uskoro objavljen. Podsjetimo, na prošlogodišnji Natječaj javilo se više od 700 filmova iz cijelog svijeta. Više o svemu možete saznati na Uhvatifilm.org.