Najavljeno

Predstavljen program Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2024

Portal Novi list

Foto Animafest 2024

Foto Animafest 2024

Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autoraU Galeriji Kranjčar održana je konferencija za medije 34. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2024 koji se od 3. do 8. lipnja odvija u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove tu su i veliki tematski blok posvećen humoru u animiranom filmu, retrospektive Phila Mulloya (izložba, masterclass, filmovi) i Krešimira Zimonića, češka animacija, Animafest PRO s 11. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade.Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba Emina Višnić te dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo 2024, velikan britanske animacije Phil Mulloy. Predstavljena je festivalska špica autorice Irene Jukić Pranjić i glazbenika Damjana Brkića. Jukić Pranjić autorica je i festivalske ilustracije koju je u cjeloviti vizualni identitet festivala uklopio Studio Kuna zlatica.
Daniel Šuljić pozdravio je okupljene u ime jednog od tri najznačajnija festivala animiranog filma u svijetu, prestižne manifestacije koja i Zagreb čini „gradom animacije“, a Hrvatsku kulturu prepoznatljivu upravo po njoj. Za Animafest 2024 prijavljeno je više od 1800 filmova iz 77 zemalja. Šuljić je uputio na ekskluzivnost selekcije Velikog natjecanja kratkometražnog filma koju uspješno prođe manje od 4% prijavljenih radova (35 od preko 900).S posebnim zadovoljstvom Šuljić je istaknuo 6 hrvatskih djela u najjačim međunarodnim konkurencijama: Leptir Sunčane Brkulj, Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića, Tri tičice Zarje Menart, Koke Petre Pavetić Kranjčec, Prozori s južne strane Eugena Bilankova i Tajni vrt Filipa Gašparovića Melisa. Natjecanje hrvatskog filma donosi, pak, 22 nova rada, među kojima su i novi filmovi Lucije Mrzljak, Hane Tintor te Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak, kao i tri izvrsne koprodukcije sa Slovenijom. Hrvatska scena je živahna, puno je mladih, a posljednjih godina autorice snažno prevladavaju. I konkurencija za ulazak u Natjecanje hrvatskog filma je velika, pa trebamo biti ponosni na uspjeh ALU-a – rekao je Šuljić.


Šuljić je uputio na svjetske premijere filmova Percebes Animafestove pobjednice iz 2022. Laure Gonçalves (korežija s Alexandrom Ramires) o portugalskoj obalnoj regiji Algarve i problemima turizma, Ruta IrancaBabaka Beigija o vozaču koji prevozi zarobljenike na strijeljanje i Proturječnost praznine ruske autorice u njemačkom egzilu Irine Rubine koju je potakao rat u Ukrajini. Mrak u svijetu oko nas ove se godine snažno odrazio na umjetničke doprinose. Čak 27 svjetskih premijera (7 u Velikom natjecanju) svakako ukazuje na prestižan status festivala – rekao je Šuljić.Šuljić je izdvojio i animacijske zvijezde koje se ove godine natječu u Zagrebu, poput dobitnice Zlatne palme Flóre Anne Bude (27), pobjednice Ottawe i Toronta Darije Kaščeve (Elektra), Animafestovih laureata Rya Orikase, Yumi Joung, Tomeka Popakula i Georgesa Schwizgebela.Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Philu Mulloyu (r. 1947.) – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2024. Iako je kao nekadašnji student slikarstva i diplomant škole za film i TV prvobitno karijeru započeo kao redatelj igranih filmova, prema vlastitom je svjedočenju u animaciju „zagazio“ kasnih 80-ih jer mu je taj medij nudio mogućnost potpune slobode i autonomije u gradnji vlastitih svjetova. Stvarajući kratke animirane filmove pojednostavljenom tehnikom crtanja običnim crnim tušem i perom na bijelom papiru realizirao je stilski koherentan opus prepoznatljiv po grubom i sirovom izrazu, ekstremnom minimalizmu, crnom humoru, parodiji te beskompromisnom komentiranju „animalizirane“ ljudske prirode i društva. Uz retrospektivu 20 Mulloyjevih filmova, u Galeriji Kranjčar priređuje se ekskluzivna izložba 30 crteža i do sada neprikazanih filmova, a veliki majstor održat će i masterclass.


Nisam odmah povjerovao da sam dobio Animafestovu Nagradu za životno djelo. Već dugo ne pohodim festivale i mislio sam da su me zaboravili. To je fantastično. Oduvijek sam osjećao veliko poštovanje prema Animafestu i njegovom izboru filmova. Moja supruga je upravo osvojila jednu nagradu, pa mi je drago da je sustižem. Nadahnuća su moga cjelokupnog stvaralaštva strahote Auschwitza i Dachaua kojih sam rano postao svjestan te Katolička Crkva pod čijom sam se paskom školovao. Rekao bih da je u mome stvaralaštvu prisutna čovječnost, da sam humanist iako prikazujem ružne strane života i svoje gađenje prema njima – rekao je Mulloy.Animafest je za Zagreb A1 festival, što on jest i po svojoj svjetskoj kategorizaciji. Drugog festivala te kategorizacije naša zemlja nema. Animafest Zagrebu nije značajan tek kao još jedna institucija koju podržavamo od 1972. jer on se iz godine u godinu ponovno osmišljava i inovira kako bi bio uvijek aktualan. Iz perspektive gradske kulturne politike važna nam je njegova posvećenost autorima i autoricama, tj. promoviranje umjetničkog stvaralaštva. Tijekom Animafesta Zagreb doista postaje sjecište svjetskih kultura, a znakovi našeg kulturnog života odašilju se u svijet. Iznimno je važan doprinos festivala gradskoj i nacionalnoj kulturnoj sceni. Dok traje Animafest gradom vlada posebna atmosfera kojoj se svi radujemo – rekla je Emina Višnić.


Zagrebačkom duhu festivala ove će godine ponovno doprinijeti i omiljeni Animafestov open air. Festival će 31. 5. na Ribnjaku u suradnji s Centrom mladih Ribnjak u 21:30 prikazati novi film velikog majstora anime Hayaa Miyazakija Dječak i čaplja koji je nagrađen Oscarom.


Naša sjajna suradnja s različitim gradskim institucijama, poput MSU-a, centara za kulturu, različitih službenika s kojima se možemo prijateljski, otvoreno i brzo razgovarati, signal je da ćemo zajedno sretno dočekati završetak planirane obnove prostora u kojima će nam biti još bolje i ljepše – kazala je Matea Milić.


Naposljetku, festivalski petak 7. 6. bit će posvećen uspomeni na Borivoja Dovnikovića Bordu, velikana Zagrebačke škole koji je dao i golem doprinos nastanku i razvoju Animafesta. Toga dana organizatori i gosti festivala prisustvovat će svečanom imenovanju jednog trešnjevačkog parka Bordinim imenom, posjetiti izložbu u Kući karikature te pogledati dokumentarni film u nastanku Jelene Novaković u KIC-u.Šuljić je naveo kako će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti poljska animatorica poznata po snažnim ženskim pričama i perspektivama Marta Pajek, južnoafrička animatorica poznata po animaciji pijeskom Naomi Van Niekerk, njemački kralj groteske i crnog humora Malte Stein, ukrajinska animatorica proslavljena filmom o Mariupolju Sofia Melnjik i hrvatski filmski skladatelj Vjeran Šalamon. Stein i Van Niekerk boravak u Zagrebu iskoristit će i za održavanje masterclassa. Portugalski redatelj nominiran za Oscara i dobitnik Nagrade publike Animafesta za Prodavače leda João Gonzales sudit će u objedinjenom žiriju Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma uz Dianu Cam Van Nguyen, vijetnamsku redateljicu koja radi u Češkoj, pobjednicu Clermont-Ferranda nominiranu za Europsku filmsku nagradu, i direktoricu švicarskog festivala Fantoche Ivanu Kvesić. Gonzales i Cam Van Nguyen također će održati masterclassove.


Natjecanje studentskog filma čine 42 djela (probrana od 850 prijava), a francuska škola La Poudrière, prepoznatljiva ponajprije po 2D crtačkim tehnikama, zaslužila je naslov najbolje škole animacije. Dva nova filma škole bit će prikazana u natjecanju, a brojne druge vidjet ćemo u tradicionalnoj pobjedničkoj retrospektivi. Na otvorenju Animafesta prvi će puta biti dodijeljena i nagrada ASIFA Student Award Međunarodne asocijacije animiranog filma, a primit će je Nikolina Žabčić za film Ma! Ljubav je boja!. Dvanaest kandidiranih filmova festival će prikazati u posebnom programu.


U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma bit će britanski majstor lutka filma nominiran za Oscara i BAFTA-u Barry Purves (koji će održati i masterclass), predsjednik grčkog festivala animacije Animasyros Vassilis C. Karamitsanis te češko-britanska animatorica i aktivistica Vera Neubauerova. U programu čije će se središnje projekcije odvijati u večernjim satima u Kinu Kinoteka šest je impresivnih djela koje je predstavila Matea Milić: Sultanin san (r. Isabel Herguera) koji djelomično adaptira indijsku feminističku utopiju iz 1905. godine, a dijelom se bavi traganjem mlade animatorice za ženskim principima; kanadski coming of age Adam se polako mijenja (r. Joël Vaudreuil) temeljen na karikaturalnom stilu i priči o mladiću na kojega uvrede fizički utječu (pobjednik festivala u Ottawi); animirani dokumentarac Pelikan plava (r. Lászlo Csáki) o grupi mladih krivotvoritelja karata nakon pada komunizma u Mađarskoj 1990-ih koji bi hrvatskoj publici mogao biti iznimno zanimljiv; raskošna dječja bajkovita fantazija Široko i kraljevstvo vjetrova Benoîta Chieuxa u stilu franko-belgijske škole (Nagrada publike u Annecyju, za uzrast 8+), Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, rad usmjeren na dinamičan odnos majke i kćeri (pobjednik Annecyja i CineKida, dobitnik nagrada César i Lumiere nominiran i za Europsku filmsku nagradu, za uzrast 8+); Feniks: Sjećanje na cvijet Shojira Nishimija, spektakularni znanstvenofantastični anime, adaptacija mange legendarnog Osamua Tezuke koji ju je smatrao svojim životnim djelom.Daniel Šuljić predstavio je i opsežni tematski program posvećen humoru u animiranom filmu u šest cjelina koncipiranih po vrstama humora: slapstick (geg), crni humor, teatar apsurda, verbalni humor, satira i „ljudi smo“. U prvoj cjelini mogu se vidjeti djela Aleksejeva, Averyja, Lassetera, Bronzita, Driessena, Godfreyja i dr., u drugoj Hertzfeldta, Steina, Cornwella et al., treća okuplja mahom estonske, finske, japanske i „monthypythonovske“ filmove (uključujući Gilliama, Baumane, Lundgren, Yamamuru, Wadu itd.), četvrta donosi Chucka Jonesa i Osvalda Cavandolija, ali i Lepore, Kuhna, Keppensa, peta sadrži naslove Tezuke, Quinn, Nicka Parka, Plymptona, ali i naših Dovnikovića i Dragića, a šesta Snowden i Finea, Pinkave, Devaux, Sawako Kabuki i dr. U doba kada se stječe dojam da globalna politika sve više skreće prema mraku i sljedećem svjetskom sukobu, mi smo ove godine za naš tematski program – malo i s namjerom kontriranja – odabrali humor – rekao je Šuljić, koji je zahvalio Margit Antauer, Olgi Bobrowskoj i Billu Plymptonu na pomoći u oblikovanju programa.


U retrospektivnim programima Animafesta 2024 zaslužno mjesto pripada i jednom od posljednjih velikana Zagrebačke škole crtanog filma i hrvatskog stripa Krešimiru Zimoniću, dok će noviji radovi afirmiranih imena poput Billa Plymptona, Paula Fierlingera, Borisa Labbéa, Thea Usheva, Ruth Lingford, Maxa Hattlera, Witolda Giersza i Kojija Yamamure biti prikazani u programu Iz majstorskih radionica uz sudjelovanje samih autora. U istom se programu prikazuje i restaurirana Pozivnica Branka Ranitovića. Naposljetku, češka animacija (među najstarijima u svijetu) s filmovima velikana poput Švankmajera (povodom 90. rođendana), Barte, Trnke, Brdečke, Pojara i Pavlatove u fokusu je posebnog programa Animafesta 2024. Jedna cjelina posvećena je češkom humoru, a jedna i suvremenoj češkoj animaciji.


Krunu izložbenog programa Animafesta 2024. uz postav Phila Mulloya u Galeriji Kranjčar čini i šesto izdanje grupne izložbe Iza kulisa / Behind the Scenes koje u Galeriji SC okuplja radove autora čiji su filmovi zaslužili nastup u Velikom natjecanju kratkometražnog i Natjecanju studentskog filma. U predvorju Kina SC može se vidjeti izložba „The Blue Dream Cycle“ Maltea Steina, u Galeriji na katu KIC-a „Žarko, razmazit ćeš dite!“ Tisje Kljaković Braić, u Galeriji Šira izložba Nikole Majdaka i Ane Nedeljković te njihovih studenata s Odsjeka za interaktivne medije Univerziteta Metropolitan iz Beograda. Naposljetku, u Kući karikature Oto Reisinger izlažu se karikature Borivoja Dovnikovića Borde pod naslovom „Oto i Bordo u dijalogu“.Animafest se godinama trudi dati perspektivu animacije unutar galerijskog prostora jer je riječ o vrlo elaboriranoj umjetnosti koja to zaslužuje – rekla je Paola Orlić o izložbenom programu.Perjanica Animafest PRO-a 11. je međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner (4. i 5. 6., KIC). Predavanjem će ga otvoriti Ingo Petzke, međunarodno priznati njemački stručnjak na području filmske i videoumjetnosti te dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 2024. Na simpoziju će se raspravljati o ranoj povijesti animacije, montaži i humoru u animiranom filmu te pitanjima autorstva povezanima s upotrebom umjetne inteligencije. Simpozij je otvoren zainteresiranoj javnosti. Na trećem izdanju programa Rise & Shine koji Animafest organizira s ljubljanskom Animatekom i u suradnji s CEE Animation bit će predstavljeno 11 projekata iz isto toliko zemalja, uključujući i Hrvatsku. Mentori će ponovno biti oskarovac Michaël Dudok de Wit, višestruki dobitnik Nagrade Goya Pedro Rivero i Anna Vášová, scenaristica i producentica golemog međunarodnog iskustva. AFN Edu program namijenjen je, pak, studentima animacije kojima omogućuje mobilnost i međunarodnu suradnju. Organizira ga Animation Festival Network, mreža pet najvažnijih animacijskih festivala srednje i istočne Europe kojom koordinira Animafest.AFN će javno predstaviti i rezultate istraživanja te zaključke i strategije za poticanje zastupljenosti ženskog stvaralaštva. Predstavljanje će voditi Jakub Spevák, programski direktor slovačkog festivala Fest Anča.AFN prikazuje i filmski program „That’s What She Said“ koji okuplja izvanredne radove suvremenih europskih autorica. Profesionalni program bavit će se i fenomenom studentskih filmova koje su pored školskih institucija producirali profesionalni studiji te su postigli iznimne festivalske uspjehe. Michaela Mihályi i David Štumpf (autori filma Sh_t Happens prikazanog u Veneciji, na Sundanceu i drugdje) održat će prezentaciju o tom spoju studentskog talenta i profesionalne produkcijske podrške. Animafest 2024 predstavit će i europsku nagradu za animaciju Emile Awards.


Mi nemamo animacijsku industriju u pravom smislu riječi, ali imamo veze, ljude i razumijevanja za mlade kojima treba dodatni poticaj u razvoju animacijskih projekata. Zato na programu AFN Edu imamo više od 100 studenata iz 10 zemalja i s 12 akademija. Praksa je potvrdila da uz dobar poticaj student postaje vrlo uspješan profesionalac, poput za Oscara nominiranog Joãa Gonzalesa. Želimo se posvetiti upravo studentima i u njih ulagati na svaki način jer oni su budući profesionalci i naši vjerni gosti – rekla je Matea Milić o profesionalnom programu Animafesta 2024.Matea Milić istakla je i kako Animafest 2024 želi omogućiti različitim uzrastima publike da besplatno vide filmove različitih autorskih generacija. Natjecanje studentskog filma, Natjecanje filmova za djecu i mlade, svi segmenti programa Majstori animacije (Iz majstorskih radionica te filmovi Mulloya i Zimonića), posebni filmski programi (retrospektiva La Poudrière, AFN „That’s What She Said“ i selekcija ASIFA Student Award) te cijeli program Animafest u Vašem kvartu u gradskim centrima za kulturu mogu se vidjeti bez plaćanja ulaznice.


Milić je govorila i o tradicionalno bogatom i raznolikom Programu za djecu i mlade. 34 filma Natjecanja filmova za djecu i mlade po predselekciji Nine Kovačića odabrala je slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, koja ih je razvrstala prema prilagođenosti četirima dobnim kategorijama (3-6, 7-10, 11-14 i 15+). U Natjecanju filmova za djecu i mlade posebno se ističu teme suživota s prirodom (sklada i nesklada, ljepote, snage i važnosti ekosistema), kao i one mentalnog zdravlja, glazbe, plesa i igre te nošenja sa životnim izazovima. Osim natjecanja, tu je i atraktivan Obiteljski program, idealan za gledanje u pratnji roditelja. Uz dva filma Velikog natjecanja dugometražnog filma prilagođena djeci (Linda želi pile! i Široko i kraljevstvo vjetrova) može se vidjeti i prekrasni obiteljski film Tony, Shelly i čarobno svjetlo (r. Filip Pošivač). Obiteljski program (dugometražni lutka film I miševi idu u raj JanaBubeníčeka i Denise Grimmove) i Natjecanje filmova za djecu 3-6 i 7-10 prikazuju se u sklopu programa Animafest u Vašem kvartu u gradskim centrima za kulturu CKI Maksimir, NS Dubrava, KUC Travno, NS Sesvete i Centru KNAP.


Ponešto od Animafestova programa moći će se vidjeti i izvan Zagreba. U suradnji s Festivalom mediteranskog filma u Splitu će biti prikazan AFN-ov program „That’s What She Said“ s izborom recentnog europskog „ženskog pisma“ animacije, a s dijelom programa Animafest 2024 gostovat će i u Art-kinu Croatia te na Dječjem festivalu Tobogan u Rijeci.