Zvjezdani ratovi

Lucasovi fanovi u Zagrebu obilježili međunarodni Star Wars Day

Hina

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Foto: Tomislav Kristo / CROPIXGlavni grad Hrvatske pridružio se u srijedu svjetskom obilježavanju međunarodnog Star Wars dana posvećenog filmu “Zvjezdani ratovi” redatelja Georgea Lucasa, koji već šestu godinu za redom diljem svijeta 4. svibnja okuplja obožavatelje najveće filmske serije svih vremena.


 U organizaciji udruge Star Wars Hrvatska u središtu Zagreba okupilo se dvadesetak najvećih fanova toga serijala, koji su u kostimima prošetali središtem grada, vozili se sat vremena zagrebačkim tramvajima, nakon čega su obišli još nekoliko gradskih lokacija zabavljajući prolaznike, koji su reagirali na kostime, pogotovo djeca, a mnogi su se spremno fotografirali s prepoznatljivim likovima.


 “Star Wars je u posljednje vrijeme u Hrvatskoj ponovno aktivan zahvaljujući novom filmu ‘Sila se budi’, te koristimo svaku priliku kako bismo obilježili tu franšizu koju svi volimo”, kazala je Hini glavna urednica web portala Udruge Azra Imširović.
 Udruga postoji od 2002. a broji oko 150 članova, i proizašla je iz neformalnih sastanaka grupice obožavatelja “Zvjezdanih ratova”, koji su se prvo upoznali na internetu a potom svoje druženje prenijeli i na stvarnost. Portal djeluje od 2005. a sadržajno se bavi temama vezanim uz film, dodala je Imširović.


 Okupljeni fanovi Star Warsa, obučeni u kostime Darth Vadera, stormtroopera, jedija, R2D2-a i drugih, i oboružani raznim prepoznatljivim Star Wars rekvizitima, prošetali su Zrinjevcem, gdje su izveli prigodnu koreografiju, a u prolazu Oktogon prolaznicima su priredili iznenađenje otpjevavši glazbenu temu iz filma “Imperial March”, u čemu im se okupljena publika spremno pridružila.


 Tradicija obilježavanja Star Wars dana, pokrenuta 2011. i prvi puta održana u Torontu u Kanadi, vjetar u leđa dobila je 2013. kada je kompanija Walt Disney kupila produkcijsku tvrtku Lucasfilm i prava na serijal, te fokusiranom poslovnom i marketinškom strategijom postavila temelje za međunarodni fenomen kakav poznajemo danas.


 Od raznih Star Wars ponuda, preko reklama i događanja u Disneyevim tematskim parkovima, pa sve do suradnje s NASA-om 2015., kada su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji 4. svibnja proveli u gledanju filmova iz serijala, Disney je posredovao širenje ideje o kostimiranom okupljanju i diljenjenju ljubavi prema Star Warsima diljem svijeta.


 Za datum obilježavanja odabran je 4. svibnja zbog rime na engleskom jeziku s najpoznatijom frazom serijala – “May the Force be with you” (“May the 4th be with you”).