Međunarodni festival

Festival Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom, gostovao u Temišvaru

Portal Novilist.hr

Foto Uhvati film

Foto Uhvati filmPoznati međunarodni Film Festival, čija jedna grana seže i u Rijeku, uz Novi Sad, Kotor I Banja Luku; imao je proteklih dana gostovanje u još jednoj državi, Rumunjskoj. “Uhvati film” održan je u Temišvaru, u okviru festivala Međunarodna studentska nedjelja.


U ugodnoj atmosferi, preko 80 mladih iz svih krajeva svijeta dobili su priliku da pogledaju neke od najboljih kratkometražnih ostvarenja sa prethodnih izdanja “Uhvati film” festivala. Prisutni su se putem filmova upoznali sa različitim vrstama invaliditeta, s obzirom da se Festival bavi tom tematikom, a nakon projekcija aktivno su sudjelovali u diskusiji.


Mladi su bili prepuni pozitivnih iskustava, ističući da su prikazani filmovi vrlo inspirativni, sa snažnim porukama koje mijenjaju perspektive. Posebno su izdvojili poruku da nikad ne treba odustati i da različitosti bilo koje vrste ne smiju da nas razdvajaju. Cjelokupan program organiziran je u duhu i slogana ovogodišnje Međunarodne studentske nedjelje u Temišvaru – “Nauči danas – promijeni sutra”.
Karavana “Uhvati film” već godinama mijenja perspektive širom prostora regije, gostovao je u više od 50 gradova, aktivno je organiziran u četiri države, a gostovanjem u Temišvaru započeo je i svoje putovanje u nove zemlje.


Uhvati film prošle je godine dobio veliko priznanje Društva filmskih umetnika Srbije za promociju humanih vrijednosti kroz film. Ove je godine zaprimljeno oko 600 novih filmova iz cijelog svijeta od kojih je međunarodnim žirijem odabrano najboljih 20tak odličnih.


Filmovi će publici biti prikazani krajem rujna u Novom sadu i krajem kolovoza u HKD u Rijeci, u organizaciji Udruge Spirit na čijim stranicama www.spirit-ri.hr možete saznati više o Festivalu koji se po mnogima premetnuo u jedan od najoriginalniih i najbrže rastućih u regiji.


Hrvatsku verziju Festivala Uhvati film podržali su Grad Rijeka i HAVC, a vrijedno je napomenuti da osim u matičnim gradovima Fest možete često pogledati na gostovanjima na koja ih možete i pozvati samoinicijativno ukoliko ste predstavnik škole, knjižnice ili neke druge institucije koja želi organizirati događanje.