"La noia"

Angelina Mango pobjednica je Sanrema, poslušajte pjesmu koja će Italiju predstavljati na Eurosongu

Vanesa Begić

Foto: ALLMUSICITALIA

Foto: ALLMUSICITALIA

Završio je još jedan festival talijanske kancone u gradu cvijeća, glamura i snovaDuboko u noći sa subote na nedjelju završio je još jedan festival talijanske kancone, popularni Sanremo. Festival je to koji već više od sedamdeset godina u veljači ili početkom ožujka – ovisno o terminu, potisne političke i druge priče u Italiji te tada progovori glazba. Doduše ne samo glazba, već i glamur, aktualnost, moda, a nerijetko i polemike, sastavnice su toga festivala u gradu cvijeća.


Danima prije festivala pričalo se o gostima – tko će biti gosti, što će odjenuti primedonne, kakve će biti pjesme, a danima nakon završetka, zašto je pobijedio baš onaj a ne netko drugi, pa ta pjesma i nije nešto, moglo se ovako, onako, no – sto ljudi, sto čudi. Kako zadovoljiti sve okuse i prohtjeve.


Nezaboravni Mango


Pobjednica je ove godine – a treba istaknuti i da je zadnja žena pobijedila Sanremo prije deset godina i bila je to Arisa – Angelina Mango, sa skladbom »La noia« (Dosada).
Loredana Bertè dobila je nagradu kritike »Mia Martini«, koju dodjeljuje zbor novinara akreditiranih za Sanremo. Mia Martini, velika talijanska pjevačica koja je prerano preminula, bila je sestra Loredane Berte’, pa je samim time ova dodjela bila emotivnija.


Neki su kritičari najavljivali i moguću sveukupnu pobjedu ove talijanske pjevačice, budući da je to bio njezin povratak, no, pobjedu je – u vrlo složenom glasanju tijekom pet večeri – ponijela mlada Angelina Mango.


Iako je uvijek pomalo nezahvalno isticati tko je čiji sin ili kćerka – jer svatko ima pravo na svoju vlastitu karijeru, uspjehe, uspone i padove, bez obzira na to čije je dijete (svaka čast obiteljima i obiteljskim vrijednostima, ali karijera je nešto individualno), Angelina Mango je kćerka Giuseppea Manga (1954.-2014.) slavnog talijanskog kantautora poznatog jednostavno kao – Mango.


Stil mu je bio prepoznatljiv po fuziji raznih glazbenih žanrova poput popa, rocka, soula i world musica, a talijanski glazbeni kritičar Mario Luzzatto Fegiz definirao ga je kao »autentičnog inovatora talijanskih lakih nota«.


Mango je pisao stihove za glazbenike kao što su Mia Martini, Patty Pravo, Andrea Bocelli, Loretta Goggi, Mietta i Loredana Berte’, a dosta je radio i zajedno s bratom Armandom. Ovome je pjevaču pozlilo tijekom jednog koncerta 2014. i ubrzo nakon toga nažalost je preminuo.


Iako je njegova kćerka tada bila mala, bila je već zaražena glazbom. Recimo i da joj je majka, Laura Valente, bila članica, vokalistica vrlo popularne grupe Matia Bazar.


Angelina je bila gost talent show programa, gdje je bila i podosta uspješna, a osim pobjedničke pjesme Sanrema – koju su glazbeni kritičari definirali kao dopadljivom, s mediteranskim zvukom i notama, u večeri posvećenoj cover izvedbama, otpjevala je, u pratnji gudačkog kvarteta rimskog orkestra »La rondine«, veliki hit pokojnog oca, što je publika izvrsno prihvatila i nagradila ovacijama.


Nagradu »Sergio Bardotti« za najbolji tekst dobila je Fiorella Mannoia za »Mariposa«. Festivalski orkestar je nagradu »Giancarlo Bigazzi« za najbolju glazbenu kompoziciju dodijelio Angelini Mango.


Drugo mjesto u sveukupnom poretku osvojio je Geolier s »I’ p’ me«, zatim Annalisa i »Sinceramente«, Ghali »Casa mia« te Irama »Tu no«.


Treba primijetiti da je top-pet sastavljen od umjetnika što predstavljaju nove glazbene generacije, a dopadaju se mladima.


Nakon pobjede, Angelina Mango izjavila je »ludi ste, hvala od srca orkestru, Amadeusu, Fiorellu, mome timu, obitelji, svima«.


U dijelu posvećenom glasanju gledatelja, organizatori su istaknuli da nikada nije bilo toliko glasača, da je čak bilo problema sa slanjem poruka, »zagušio« se sustav.


– Pobijedila je glazba koja se sviđa mladima, veli talijanski tisak, došlo je vrijeme za neke nove ljude, premda se publika veselila i povratku, odnosno nastupu glazbenika od prije nekoliko godina (i desetljeća).


Fiorello, suvoditelj, na kraju je dao i jednu svoju interpretaciju poznatog djela Domenica Modugna »Uomo in frac«, jedan mash-up između Domenica Modugna i »Billie Jean« Michaela Jacksona, uz blještavi kostim s plesačima ukrajinske hi-tech kompanije. Amadeus je, kako je sada izvjesno, odlučio da, nakon pet izdanja kao voditelj i umjetnički voditelj, do daljnjega pauzira od Sanrema.Amadeus i Loredana Berte’, Foto. MONDADORI PORTFOLIO/SIPA USA

Jedinstveni Amadeus i Fiorello


Uz iznimnu veliku gledanost, bio je to trijumf i Amadeusa.


»Ovaj je čovjek napravio nevjerojatne stvari, radi ih i dalje, postigao je auditel od 67 posto, on nije stranka, on je sam po sebi koalicija. Pobijedit će i na europskim izborima, preuzet će i Eurosong, kazao je Fiorello, ističući da Amadeus, nažalost, neće mirovati, već će se uskoro vratiti svojim brojnim emisijama.


Sanremo je bio i u znaku brojnih gostiju, bio je tu i John Travolta, koji je i zaplesao, na insistiranje voditelja, »Ballo del qua qua«, odnosno pačji ples. Zaplesao je, odnosno demonstrirao i fragmente nekih svojih plesova iz čuvenih filmova poput »Groznice subotnje večeri«, »Briljantina«, ali i ostvarenja Quentina Tarantina »Pulp Fiction«. Nezaboravna Gigliola Cinquetti, ponovno je, šezdeset godina nakon sanremskog trijumfa, otpjevala »Non ho l’eta’«.


– Ova je pjesma nakon Sanrema od prije šezdeset godina dobila svoj put, išla je svojim putem, među ljudima, postala je njihova i sada se vratila kući, kazala je Cinquetti.


Budući da je tijekom Sanrema obilježen i 10. veljače, Dan sjećanja, spomenute su fojbe uz pjesmu Sergia Endriga »Io che amo solo te«, u izvedbi sanremskog orkestra, gdje je evidentirano da je Endrigo rođen u Puli te sažet je njegov životni i stvaralački put.


Kada smo kod Sanrema, treba spomenuti i da je svake večeri tu bio drugi suvoditelj. Prve večeri bio je to Marco Mengoni, koji je izveo svoje slavne hitove. Gosti su bili svirači fanfara karabinjera konjanika, kao i poznati nogometaš Zlatan Ibrahimović, iz publike.


Sastavni dio Sanrema bio je i neizostavni, svestrani Fiorello, te niz drugih protagonista talijanske glazbene i ne samo scene.


Druge večeri bila je tu Giorgia kao suvoditeljica, a oni nešto »zreliji«, uživali su uz Orchestra Casadei i Nuova Orchestra Santa Balera te »Romagna mia«. Treće je večeri suvoditeljica bila Teresa Mannino, a Eros Ramazzotti, koji je ovdje trijumfirao 1986. godine s »Adesso tu« izveo je, na oduševljenje svojih fanova – »Terra promessa«.Sanremo scenografija, Foto: Facebook

Gostovao i Gianni Morandi


Nastupili su i Paolo Jannacci, Stefano Massini, Paola & Chiara, a poznata glumica Sabrina Ferilli, predstavila je fiction »Gloria«.


Vječni dječak Gianni Morandi izveo je »C’era un ragazzo che come me amava i Beatles e i Rolling Stones«. Gost je bio i čuveni glumac Russell Crowe. On je na konferenciji za novinare prije festivala izjavio da je glazba oduvijek bila dio njegova života, puno prije nego što je to posao film, te da je odrastao uz glazbu.


Pretposljednje večeri suvoditeljica je bila Lorella Cuccarini, a u počasnoj loži monegaški knez Albert II. Među brojnim gostima, recimo da su čuvene protagonistkinje sedme umjetnosti, Margherita Buy i Elena Sofia Ricci predstavile film »Volare«. Jalisse su pak izveli »Fiumi di parole«.