RIBOLOVNI PRIBOR

Znate li koja olovnica najdalje leti? Jeste li ikada čuli za ‘suza’ olovnice? A za Rocco Bomb?

Boris Bulić

Da bi se daleko dobacili nije dovoljno imati dobar štap, kvalitetnu strunu i dovoljno snage. Često su oblik i konstrukcija olovnice presudan detalj za maksimalan domet.Na izbor olovnice u ribolovu utječe cijeli niz faktora. U prvom redu ribolovna tehnika, zatim lovna dubina i daljina, pa kurenti, tip predveza, konfiguracija dna, fizička konstitucija ribolovca, doba dana i još mnoštvo, neupućenima naizgled nevažnih sitnica.


Fonderia Roma ima cijeli niz oblika i težina namjenskih olovnica


Ipak, premda su sve te sitnice presudne, najvažnija karakteristika olovnica je njen oblik i balans čime se postiže domet i stabilnost.


Za ribolov na većim udaljenostima najboljima su se pokazale aerodinamične olovnice oblika suze. Takve olovnice najdalje lete, a pri izvlačenju pružaju najmanji otpor. A najsavršenija inačica ‘suznih’ olovnica je model ‘ Rocco Bomb’.


Premda nije ‘original’, glavne su se značajke zadržale
Premda je doživio brojne kopije i varijacije na temu, osnovni se oblik kod većine proizvođača ipak zadržao. To je zapravo vrlo izdužena suza s bočno postavljenim stabilizatorima i integriranim zogulinom koju je uz cijeli niz strogo namjenskih oblika i težina na tržište izbacila Fonderia Roma, talijanska tvornica olovnica. Pored vrhunskih aerodinamičnih performansi,  Rocco Bomb ima i posebno značajne hidrodinamične odlike. Naime prilikom zatezanja lovine ili pri kontriranju, ovaj se model olovnice odiže od dna. To je od posebnog značaja prilikom ribolova na hridinastom terenu gdje su zadjevi česti. Osim toga, kontakt s lovinom je neposredniji, što je od presudnog značaja prilikom izvlačenja zakačene ribe. Usto stabilizatorska zakrilca omogućuju stabilnu i mirnu putanju prilikom izvlačenja bez karakterističnog uvrtanja, a što se najbolje osjeća pri radu s upredenicama koje nemaju istezljivost i kod kojih se svaki drhtaj na drugom kraju jasno osjeća.