RIBOLOVNE TEHNIKE

Želite uloviti veliku ribu? Probajte vertical jigging!

Boris Bulić

U zimskom je periodu jatno prisustvo velike ribe ograničeno na vrlo uska područja. Tako se primjerice u veljači već nekoliko godina za redom oko Žirja okupljaju veliki gofovi koji se vrlo uspješno love upravo ovom tehnikom. A budući da je cjelokupna oprema za vertical jigging tijekom ribolova izložena izuzetno velikim fizičkim naprezanjima, kvaliteta mora biti vrhunska.Vertical jigging je najjednostavnije rečeno varaličarenje u okomitom vodenom stupcu. U ovoj se tehnici teška jigg varalica naoružana s jednom ili dvije udice, uz trzanje štapom i istovremeno okretanje ručice role, izlomljenom linijom pokreta povlači od dna prema površini.


Osnovni preduvjet za uspješan ribolov ovom tehnikom je prisustvo ribe, što se jasno može vidjeti samo kvalitetnim sonarom. Tek kada se riba pouzdano locira, može se pokušati jiggati.


Iako je ova tehnika temeljno namijenjena lovu zubataca i gofova, vertical jiggingom se vrlo uspješno mogu loviti palamide, lucevi, veliki šaruni, kao i sve ostale grabljivice. Naravno da je znatno lakše loviti ribe koje se drže jata, što ovu tehniku čini posebno atraktivnom ukoliko se riba uspješno privuče i pod barkom zadrži brumom.
Tako su vrhunski štapovi za vertical jigging izuzetno lagani, ne teži od 200 grama, dugi od 1,65 do 3,45 metra, u rasponu akcije od 60 pa do impresivnih 300 grama.Rola za vertical jigging također mora biti izuzetnih performansi, izrađena od najkvalitetnijih materijala koji mogu bez posljedica izdržati naprezanja skokovitog povlačenja tristogramskih varalica.


Umjesto jakih stacionarnih rola najviše klase mogu se koristiti i manji multiplikatori bržeg prijenosa, minimalno 4,9:1, koji se svojim gabaritima i ostalim karakteristikama uklapaju u okvire koje nameće vertical jigging.


Cjelokupna naprezanja pribora dodatno povećava upredenica klase 30 do 60 libri bez koje je ovakav oblik ribolova nezamisliv. Poželjno je da upredenica bude višebojna, pri čemu se boje izmjenjuju svakih deset metara. Tako ribolovac u svakom trenutku zna na kojoj mu se dubini nalazi varalica.


Predvez je obavezno fluorokarbonski, prekidne čvrstoće rijetko kada ispod 50 libri. S osnovnom se upredenicom spaja direktno, preko jednog od čvorova namijenjenih spoju upredenice i fluorokarbona, kakav je primjerice čvor FG-knot ili Tony-Peña.


Varalica je s fluorokarbonskim predvezom spojena preko dva prstena. Na fluorokarbonski se predvez vezuje cjeloviti prsten, tzv. solid ring, čija je nosivost kod najvećih modela preko 450 libri, a koji se s varalicom spaja preko rascijepljenog prstena, tzv. split ringa. Na isti se split ring postavlja još jedan solid ring s montiranom jednom do dvije udice.


Kod druge verzije, fluorokarbonski se predvez vezuje direktno na solid ring koji nosi udice, a koji je preko split ringa spojen s jigg varalicom. Postoji više načina jigganja, no najčešće se lovi tako da se svaki trzaj štapa poprati okretom ručice.


Kad se štap nađe u krajnjem gornjem položaju, ručica role također mora biti u gornjoj mrtvoj točki. Dok se štap spušta i ručica se role spušta, da bi se pri ponovnom podizanju, kad se štap ponovo nađe u najvišoj poziciji, okretanjem ručice zatvorio puni krug.