ROCK FISHING

Želite se okušati u ribolovu sa stijena? Ideja je izvrsna, ali rock fishing krije i neke opasnosti

Boris Bulić

Rock fishing je ribolovna disciplina u kojoj se riba lovi sa stijena što je zapravo prilično široka definicija koja pokriva i segment natjecateljskog ribolova s vanjskih strana lukobrana ali i s kamenih plaža. No pravi rock fishing je puno ozbiljniji od toga. Prije nego se odlučite za takvu avanturu dobro razmislite i procijenite jeste li im uistinu dorasli.Premda je svuda u svijetu odavno prisutan, službena domovina mu je Australija u kojoj je proglašen ekstremnim oblikom sportskog ribolova.


Izvorno, rock fishing podrazumijeva ribolov s najčešće nepristupačnih i izoliranih stjenovitih obala, čemu prethodi dugotrajno pješačenje i planinarenje, a ponekad i alpinizam.


Naravno, takvim se ribolovom ne može svatko baviti. Preduvjet je svakako dobra fizička sprema i visoka doza spretnosti. Na takvim se pohodima često dogodi da uspjeh, a ponekad i život ovise o fizičkoj uigranosti.


Trebalo se spustiti do mora…
Volumen i težina opreme koju nosimo, ne smije prelaziti naše mogućnosti, odnosno ne smije biti teža od 75 posto težine koju možemo nositi. Ostalih 25 posto je pričuva za nepredviđene situacije. Odjeća i obuća moraju biti krajnje prilagođeni. Žuljevi na tabanima, uganuće gležnja, proklizavanja na strminama, tek su neke manje neugodnosti koje može uzrokovati loše odabrana obuća.


Ribolovna pribor mora biti još pomnije odabran. Štapovi su teleskopski, tek iznimno dvodijelni ili trodijelni, role što je moguće lakše, dok rezervni pribor mora biti sveden na najuži izbor. Ribolovne tehnike, sistemi i predvezi su stvar terena, riba koje se očekuju, te osobnog pristupa ribolovca cijeloj stvari.


Po ovo se ide na stijene


Naravno, ako je u pitanju kraći, tek višesatni boravak, tada je tolerancija šira i sve je manje rigorozno. Ali ako se na stijenama boravi više dana i noći tada sve i jedan detalj mora biti brižljivo isplaniran.


Svatko ima svoja mjerila i granice podnošljivosti i izdržljivosti, pa sukladno tome zna koliko mu vode uistinu treba pri čemu treba ukalkulirati i visoke temperature uz fizički napor kojih na stijenama nikada ne manjka.


Na stijenama nema hlada


Hrana se u principu važe na grame i kalorije što znači da mora imati visok postotak energetske iskoristivosti. Kobasice, salame, jako začinjene konzerve svakako treba izbjegavati. Čokolada ili kakav izotonički instant napitak će biti od puno veće koristi.


Odabir destinacije je prva stvar u planiranju. Kod pohoda na poznate terene to nije problem, ali hard rockeri najčešće odabiru nepoznate, u svakom pohodu nove pozicije. Pored uobičajenog upoznavanja terena preko zemljovida i podataka dobivenih od ljudi koji su eventualno već bili na tim mjestima, svakako je potrebno osigurati i alternativne pravce i odredišta. Često se dogodi da je planirani put zarastao, urušen ili da je naprosto krivo ucrtan.


Mogućnost kapitalnog ulova u kombinaciji sa skliskim stijenama lako može iznenaditi pa i unesrećiti ribolovca. Nadmetanje s velikim ugorom može završiti u kakvoj škrapi ili u moru. Stoga je upoznavanje terena na kome ćemo noću boraviti od izrazito velike važnosti. Svaki sumnjivi kamen ili opasno nagnutu stijenu treba maknuti ili upamtiti njen položaj, a sve tvari postaviti van dosega plime. Sakupljanje opreme po mraku može biti jako nezgodno. Lakše je stvari potrebno usidriti, a osjetljive dobro pokriti. Iznenadne oluje i neverini mogu iznenaditi i najiskusnije.


Zalaz sunca je prekrasan, ali za njim slijedi noć


Pa dobro, ako je sve tako crno i teško, zašto se uopće baviti takvim ribolovom?


Oprez je majka mudrosti, pa u skladu s tim, samo ako je sve dobro isplanirano, rock fishing može pružiti jedinstveni užitak. Ribolov na pozicijama na kojima nitko prije nije lovio, kontakt s netaknutom prirodom i ulovi riba koje se u klasičnom ribolovu ne mogu niti sresti, tek su neki od razloga zbog kojih je rock fishing tako popularan. Doživljaj je pritom jedinstven i neponovljiv, a svaki pohod priča za sebe. Za sve kojima ne nedostaje avanturističkog duha, a ni fizičke spreme, rock fishing je pravi izazov.