RIBOLOVNI ŠTAPOVI

Želite daleko zabaciti ali ne uspijevate? Evo rješenja

Boris Bulić

Uz surfcasting, beach ledgering ili pak nekakav suvremeni hibridni štap, s lakoćom možete postići zabačaje od preko 100 metara. Potrebno je samo da odaberete model koji vam nabolje leži u ruci.Položene morske obale na kojima je imperativ uspjeha daleki zabačaj uvjetovale su proizvodnju dalekometnih štapova koji su osnova surfcasting ribolova. To su u osnovi trodijelni štapovi od kojih mnogi imaju preklopni prvi provodnik, dok su ostali provodnici najčešće trostopni uz tek nekoliko posljednjih dvostopnih. Ti su štapovi žilavi i teški, jer moraju izdržati snažne zabačaje kojima se olovnica nerijetko i preko 150 grama težine izbacuje na daljine od 200 i više  metara. Jedna od velikih mana takvih štapova je slaba osjetljivost na riblji griz, te drvenost u izvlačenju. Naime, ukoliko je riba lakša od pola kilograma, sa rasnim surfom ribič ne razlikuje što ima na udici što realno gledano i nije neki gušt. Korištenje neistezljive upredenice omogućuje direktniji doživljaj i griza i same borbe.


Neki i ne vole držati štapove svo vrijeme u ruci


No za one koji vole svo vrijeme držati štap u ruci i pritom imati manje-više vrlo slične bacačke domete rješenje je u modelima koji su nazvani beach ledgering. Ti su štapovi lagani, teleskopske forme, često s pomičnim rukohvatom. Domet im je nešto manji nego kod klasičnih surf modela, ali u potpunosti zadovoljava većinu situacija u kojima treba ostvariti veliki domet uz malo uložene energije.


Beach ledgering štapovi su lagani za držanje


Naravno, evolucija radi svoje tako da trenutno na tržištu možemo naći cijeli niz hibrida. Tako su nastali suvremeni surf štapovi teleskopske forme sa sklopivom prvom vodilicom, dok su ostale vodilice tipične za bolognese, visoke jednostopne, samo malo robusnije. Nosač role je nerijetko bolognese slide-grip, dok je sami blank zahvaljujući modernim kompozitnim materijalima stanjen čime se izgubilo na težini, a dobilo na nosivosti i osjetljivosti. Ovakvi štapovi zapravo ne spadaju niti u jednu od strogo omeđenih trgovačko-proizvodno-deklariranih grupa. Mogu se koristiti na više načina, a kada im natjecatelji izmjene vrh, tada postaju višenamjenski obalni univerzalci.