RIBLJE VRSTE

Zanimljiva riblja vrsta. Arbun tijekom svog odrastanja mijenja spol, a može narasti i do 60 cm

Boris Bulić

Arbuna možemo naći duž cijele obale nad ljušturasto-pjeskovitim dnima na dubinama od 10 pa sve do 180 metara. Osim na ravnom dnu, čest je na padinama brakova gdje se mogu naći i veća jata…Jedna od prvih ozbiljnijih riba s kojima se susreću ribolovci iz barke je arbun.


I premda prosječna težina arbuna iznosi tek 0,10 kilograma, svi se nadaju kapitalnijim primjercima jer arbun može maksimalno narasti do 60 centimetara dužine i težiti 3,3 kilograma. Ipak, takvo veliki primjerci nisu uopće česti.


Arbun je tipične crvenkaste boje, koja u zavisnosti od terena na kojem obitava varira od blijedosivkasto-rumenkaste do jasno crvene. Neposredno nakon što se izvuče iz mora, bude poprečno tamnije isprugan s brojnim azurnoplavim točkicama. S trbušne je strane srebrno bijele boje. Ima krupniju glavu s velikim okom i relativno velikim ustima.

Kao i većina riba iz obitelji ljuskavki, i arbun ima bočno spljošteno tijelo pokriveno ljuskama, s istaknutom bočnom linijom. Peraje su mu skladno raspoređene i solidno razvijene, što ga čini dobrim plivačem, ali samo na kratke staze. Naime, unatoč dobrim plivačkim predispozicijama, arbun je tipična bentoska vrsta svim životnim navikama vezan uz dno.


Arbuna možemo naći duž cijele obale nad ljušturasto-pjeskovitim dnima na dubinama od 10 pa sve do 180 metara. Osim na ravnom dnu, čest je na padinama brakova gdje se mogu naći i veća jata.


Voli kanalska mora pri čemu mu niži salinitet nije prepreka. Najjača lovišta se nalaze po svim zaljevima Istre, posebno oko Rovinja, sa sjeverne strane rta Planke, uz otoke Olib, Maun i Silbu, oko Zadra i Šibenika te uz sjeverne obale Pelješca.Arbun je protandrični dvospolac. Prve dvije i pol do tri godine je mužjak kada nakon dosegnutih 17 centimetara dužine transformacijom mijenja spol i postaje ženka. Spolno je zreo s dosegnutih 13 do 14 centimetara dužine. Mrijesti se od kraja proljeća do sredine ljeta, pri čemu su oplođena jaja, unatoč činjenici da je bentoska vrsta, prepuštena pelagijalu.


Arbun se najbolje lovi danju, i to u toplijem dijelu godine, kada ga možemo naći na manjim dubinama.


Iako se može loviti raznim alatima, najdinamičniji i najuzbudljiviji je lov kančenicom, bilo iz ruke ili pomoću štapa.