VJETAR KAO PROBLEM

Vjetar u lice često izaziva glavobolju. Koristite li analgetike ili čekate da sinusi ‘sami od sebe prodišu’?

Boris Bulić

Mnogi turisti, ali i domaći ljudi, nakon što smoče pregrijanu glavu odlaze na pramac uživajući u trenutnom osjećaju svježine što ga pruža vjetar u lice dok brodica plovi ni ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Začepljen nos, glavobolja, 'nabijanje' u sinusima, prvi su pokazatelji posljedica takve prekomjerne izloženosti vjetru.Za neke nautičare, poput jedriličara, vjetar je saveznik, pogon za njihove đite i regate, dok je istovremeno za neke druge, poput ribolovaca koji katkad traže utihe i zavjetrine, pogotovo ako su vlasnici manjih otvorenih plovila, velika neugoda.


Ljeti je vjetar ugodan jer smanjuje osjećaj pregrijanosti i donosi osvježenje, dok je zimi hladan i neugodan, često razoran.


No bez obzira kako ga doživljavali na osobnoj razini, vjetar je gibanje zraka koje u određenim okolnostima može uzrokovati neugodna stanja, pa i bolest. Izloženost jakom vjetru bez adekvatne zaštite, može za posljedicu imati pothlađivanje, upalu sinusa, jaku prehladu, upalu pluća, a u najblažem slučaju tek prolaznu glavobolju.
U ljetnom periodu mnogi turisti, ali i domaći ljudi, nakon što smoče pregrijanu glavu odlaze na pramac uživajući u trenutnom osjećaju svježine što ga pruža vjetar u lice dok brodica plovi ni ne razmišljajući o mogućim posljedicama.


Začepljen nos, glavobolja, ‘nabijanje’ u sinusima, prvi su pokazatelji posljedica takve prekomjerne izloženosti vjetru.


Sklanjanje s vjetrovite pozicije je naravno ‘prvi lijek’, no u nekim se situacijama, poput spomenute regate kada je cijela posada izložena vjetru, vjetar jednostavno ne može izbjeći. Djelomično je rješenje u vjetrootpornoj odjeći koja uvelike može ublažiti većinu negativnih posljedica.


Prva pomoć se sastoji u ukapavanju kapi za nos, koje će olakšati disanje, i analgeticima koji će ublažiti ili otkloniti glavobolju, dok u težim slučajevima, kao što je glavobolja koje ne prolazi ili povišena temperatura koja ne pada, obavezno treba posjetiti liječnika.