VRIJEME JE ZA UŠATE

Ušata će napasti sve što sliči na hranu. Mogu se uspješno koristiti skoro sve ješke, ali ove su ipak najbolje

Boris Bulić

Osim animalnom ješkom ušate s uspješno mogu loviti i varalicama. Veličina i oblik trebaju biti prilagođeni veličini riba i njihovoj omiljenoj hrani, gavunima. Od tvrdih varalica najuspješniji su mali wobbleri do pet centimetara dužine, neutralne, suspending) izvedbe među kojima prvo mjesto zauzimaju minnow modeli…Ušata će napasti sve što liči na hranu, a ono što je dovoljno sitno, odmah će gutati, tako da je paleta ješki uistinu široka. Mogu se koristiti gotovo sve ješke morsko-animalnog porijekla, no najboljima su se pokazali crijeva srdele, crvići, dagnje, svježe ili usoljene, te kozice. Jednako uspješno se mogu koristiti i razne pasture, umiješene od kruha, sira i ribljih dodataka. Najvažnije je samo da ješka bude dovoljno uočljiva i veličinom primjerena lovini kako bi izbjegli promašaje.


Naravno, najuspješnija ješka je živi gavun koji se može ješkati na bilo koji poznati način. Ušata ga guta cijeloga tako da se s montažom ne možete pogriješiti.


Ako lovite u paru, poželjno je da jedan pribor uvijek bude u moru. Često se upravo na taj način jato može zadržati u mjestu. Izbacivanje rastresitog bruma u lovnu zonu isto tako može biti od velike pomoći u privlačenju i zadržavanju jata.

Osim minnow wobblera vrlo su se uspješnima pokazali i silikonci ribolikih oblika. Treba ih montirati na jigg udice klasičnom montažom, s vrhom udice na leđima te uz kratke i oštre trzaje povlačiti neposredno pod površinom.


Iako rijetki ribolovci koriste streamere, lov ušata ovim mušičarskim varalicama može biti vrlo uspješan. Povlače se jednako kao silikonci, a izbor boja i niti od kojih je sastavljena ‘suknjica’ ovih varalica stvar je osobnih kreatorskih sposobnosti. Za koju se god boju i dezen odlučili, ako se držite dužine do 5 centimetara, ne možete pogriješiti.


Inače je ribolov ušata najuspješniji od travnja do listopada, prije i poslije punog mjeseca, što znači – upravo sada. Stoga, ne gubite vrijeme. Pribor u ruke i pravo na rivu jer noć je kratka, a ušate gladne.