PODLANICA NA METI

Ulovite svoju kraljicu: Slaganje lovnog pribora za lov podlanica nije komplicirano, ali svejedno zahtijeva pažljivo balansiranje

Boris Bulić

Svi žele uloviti podlanicu no to ipak ne polazi svima za rukom. U koju grupu ribolovaca vi spadate? Lovite li ih u redovnom postupku ili su takvi ulovi iznimka? Možda ne koristite pravi pribor?Obalni lov podlanice počinje u rano proljeće, proteže se kroz cijelo ljeto, a najbolji rezultati se postižu u drugoj polovici jeseni. Lovi se pretežno danju, najbolje u rano jutro ili suton. Od vjetrova voli lagane sjeverozapadne ili zapadne vjetrove.


FLUOROKARBONSKI PREDVEZ


Premda u principu mirna i flegmatična riba, a što je uvjetovano načinom prehrane, u trenu može postati brz, snažan i okretan plivač, dostojan protivnik svakom sportskom ribolovcu.


Sistem za ribolov podlanice je jednostavan. Slaže se od osnovnog najlona promjera 0,35 – 0,45 milimetara s kliznom olovnicom, zavisno od daljine izbačaja i lovne dubine, teškom 40 – 80 grama koja se naslanja na donji graničnik, perlu koja pak štiti čvor na spojnom zogulinu. Na taj se isti zogulin sa suprotne strane vezuje fluorokarbonska prama nešto manje nosivosti od osnove s jednom udicom, najkvalitetnijom do koje se može doći.


Samo ozbiljan pristup može rezultirati ovakvim ulovom
Pojedini ribiči ne koriste taj predvez, već udicu vezuju za osnovni najlon, a klizno olovo puštaju do udice, a što nije dobro iz nekoliko razloga. U samom zabacivanju se često dogodi da se pločica ili oko udice zaglavi u olovnici, što smeta ribi da ponuđenu ješku odvuče bez otpora u zonu koju ona smatra sigurnom i tamo ga proguta. S druge strane, olovnica može udicu povući u procijep, škrapu ili travu tako da će znatno smanjiti mogućnost i izglede za bilo kakvim ulovom. I na kraju najvažnije, u slučaju zadjeva ili trganja, najlon će pući tamo gdje ne očekujemo, što najčešće dovodi do uginuća zakačene ribe, a nas ostavlja bez dobrog dijela strune.


ŠTAP, ROLA, INDIKATORI…


Štap za ribolov podlanica bi trebao biti dug barem tri metra. Dobrima su se pokazali carp modeli nešto tvrđe akcije zbog pružanja pravovremene i dovoljno jake kontre.


Rola ne mora biti brza, no kočnica joj treba biti pouzdana. Poželjno je da ima slobodni hod špule koji možemo koristiti ako se najlon sa kalema može izvlačiti doslovno bez otpora. Ukoliko otpor unatoč popuštenoj kočnici ipak postoji, tada je bolje loviti s otvorenim preklopnikom. Da najlon ne bi spadao s kalema, može se sasvim lagano pričvrstiti za šibicu koju zapnemo za ranije postavljenu gumicu.


Podlanice su u uzobalju prisutne tijekom cijele godine


Indikatori ugriza su poželjni, ako ne elektronski, a ono bar improvizirani. Komadići staniola, stiropora, kamenčići, štipalice, sve je dobrodošlo. Najvažnije je na vrijeme uočiti griz i tada biti za štapom.


Podmetač je obavezan dio opreme, bez obzira, lovili iz plovila ili sa obale, pogotovo kada je riječ o većim primjercima.


Oko izbora najlonskih monofila mišljenja su podijeljena. Pojedini ribolovci tvrde da im tvrdi, neistezljivi najloni pružaju sigurnost i omogućuju bržu kontru, dok im mekani najloni nekontrolirano klize sa špule u trenutku kad riba potegne. Drugi pak tvrde da tvrdi najloni lakše pucaju, te da ne amortiziraju udare koje riba pruža pri izvlačenju.


Činjenica je da se na daljinama do 50 metara bez straha mogu koristiti mekani najloni, a tek iznad 50 metara udaljenosti tvrdi.


Za predvez bi, bez obzira na odabranu osnovu, svakako trebalo upotrebljavati spomenute nevidljive, fluorokarbonske strune.