MAJ PLANINŠEK

Ulovio zubaca u Istri već na prvi dan godišnjeg odmora: ‘Znao sam da mi je na štapu nešto pravo’

Boris Bulić

Stalno sam osjećao kako mi se olovo čuvar zabija u kamenje kad se odjednom štap potpuno savio. U prvom trenutku nisam bio siguran jesam li zapeo, ali sam svejedno dao jaku kontru na što su mi jasni udarci zakačene ribe potvrdili da imam na štapu nešto pravo.Iz Ljubljane nam se javio Maj Planinšek koji je već prvog dana svog godišnjeg odmora uspio na potezu između Rovinja i Pule uloviti ribu za koju mnogima treba i više godišnjih odmora.


Evo što nam je Maj ispričao o tom događaju:

– Prvog dana godišnjeg odmora sam odlučio posvetiti zubacu. Najprije sam za ješku ulovio jednog malog šura i ušatu pa sam se na kraju odlučio za šura jer mi je i inače omiljena ješka u ovo doba godine – priča nam Maj.


– Krenuo sam na poziciju pored otoka nad kamenitim terenom koji pada sa 16 na 22 metra dubine. Spustio sam šura na nekih 19 metara dubine i vozio se kontra kurenta sa 1,2 milje. Na sonderu se stalno vidio neki jači signal koji mi je davao nadu. Stalno sam osjećao kako mi se olovo čuvar zabija u kamenje kad se odjednom, pred kraj dana, štap potpuno savio. U prvom trenutku nisam bio siguran jesam li zapeo, ali sam svejedno dao jaku kontru na što su mi jasni udarci zakačene ribe potvrdili da imam na štapu nešto pravo. Borba je kratko trajala. Nekoliko ‘runova’ i s površine se mogla vidjeti ona prepoznatljiva prekrasna boja. Bio je to lijepi zubatac malo preko tri kila kojeg sam uz malo manevriranja ipak na kraju uspio pospremiti u premali podmetač.Od pribora sam koristio štap Tubertini Vitality 12-20 lb, rolu Penn Fathom 25N, Saeguarovu upredenicu od 0.28 milimetara, shock leader mono od 13 metara promjera 0.55 milimetara, i na kraju tri metra predveza od 0.60 milimetarskog fluorokarbona. Udice su bile BKK 2/0 te na kraju Predator Trebble #1.