Pionirski poduhvat

U okolici Zadra postavlja se prvi umjetni podmorski greben na našoj strani Jadrana za praćenje ribljih staništa

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Županijski odjel za poljoprivredu i ribarstvo uspio je ovim projektom preskočiti administrativne barijere koje su do sad postojale za postavljanje umjetnog grebena koji će dati informacije o stanju ribljih staništa u podmorjuPreko resornog odjela Zadarske županije, u sklopu projekta Adri.SmArtFish teškog 3,2 milijuna eura, dobiveno je 259.995 eura za potrebe instaliranja prvog umjetnog ribljeg grebena u hrvatskom dijelu Jadrana.


Umjetni greben je betonska građevina piramidalnog oblika koja će biti postavljen na dno, 560 metara od obale u blizini najmanjeg naseljenog otoka na jadranskoj obali, Ošljaka koji pripada Općini Preko na Ugljanu. U sklopu pilot projekta na njemu će se pratiti zbivanja u podmorju vezano za riblji svijet.


Ovakvi morski greben nisu ništa novo u mediteranskim zemljama. Kod nas je to pilot projekt koji će se provoditi ne samo dok traje financiranje iz EU projekta, do kraja ove godine, već i dalje. Osim Sveučilišta u Zadru na kojem je u sklopu Odjela za ekologiju i akvakulturu, formirana ekipa znanstvenika koja se bavi projektnim istraživanjima života u moru, tu je i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
– Ti mladi ljudi sa Sveučilišta su nam dragocjeni suradnici, kao nezamjenjivi dr. Lav Bavčević, kojeg treba samo pratiti. U kategoriju vrhunskih spada i Mario Lovrinov, sin poznatog, nažalost pokojnog zadarskog agronoma Danijela Dane Lovrinova. Iako je on u Istri, suradnik je na drugom ribarskom EU projektu Zadarske županije – kaže za portal 057.info zadarski županijski pročelnik Daniel Segarić koji je na čelu projektnog tima.


Županijski odjel za poljoprivredu i ribarstvo uspio je ovim projektom preskočiti administrativne barijere koje su do sad postojale za postavljanje umjetnog grebena koji će dati informacije o stanju ribljih staništa u podmorju.  “To nam je jako važno s obzirom da je u  našem akvatoriju uglavnom pjeskovito dno” – ističe Segarić u izjavi za 057.info.


Koje vrste riba, kako i koliko će se okupljati oko morskog grebena znat će se nakon dužeg monitoringa.  Stručno praćenje dat će odgovore treba li nastaviti s ovom praksom postavljanja umjetnih grebena i poribljavati osiromašeni riblji fond na našoj strani Jadrana.