ROKO URLIĆ

To su posebni gušti! Ovo mi je prvi pravi zubatac ulovljen puškom!

Boris Bulić

Sa live strane mi dolazi zubatac kojeg kasno vidin tako da se okreće i odlazi ka dubini. Već je na nekih desetak metara od mene i jedva da ga vidin. Spuštan se skroz uz kamen i gugućem, a on se okreće iz dubine i vraća se prema meni odlučno. I kad je doša na cca 3,5 metra od vrha strile okreće se, a ja pucam u bok. Sedam milimetara prolazi kroz njega kao kroz maslo…Iz Makarske nam se javio Roko Urlić koji se u svom ribolovnom stažu nalovio zubataca i zubataca, no na pušku do sada nije uspijevao dobiti pravoga. Kako je uspio nastrijeliti ovoga cara, Roko nam je potanko objasnio.


– Buđenje u 7:00, kava pa spremanje opreme i odmah oblačenje. Odlučujen se uzet manje olova i veću pušku te radit malo dublje u potrazi za nekin od predatora. Tako uziman Tritona 100 kojeg san nedavno dobija na probu prije kupnje i ovo je baš bia pravi test za njega. Gore je set-up strila od 7 milimetara i 3×14 stare gume koje triba minjat, al’ virujen da mi mogu pomoć u ovom trenutku – priča nam Roko.


– Nakon par prvih čeka iman dvi komarče, dobre porcijašice. Bacan se malo dublje i već san pluća razgiba pa zaranjan od 15 do 20 metara i na toj dubini radin, ali bez ikakvih znakova predatora. Mislin u sebi, moga san lovit u kraju i imat još koju ribu više za pason, ali ne gubim nadu. Nakon stotinjak metara dolazin do terena di bi zna ubit lipu ribu. Opušten i čiste glave, ide priprema zarona i spuštanje dole. Do nekih osam metara san radia perajama, a od tada kad san proša granicu plovnosti puštan se lagano dole usmjerujući poglede prema kamenu iza kojega namjeravam leć – nastavlja Roko svoju priču.

Lagan pad na dno i pogled prema dubini. Već vidin dolazak manjeg zubaca na mene iz dubine, a sa live strane mi dolazi veći zubatac kojeg kasno vidin tako da se okreće i odlazi ka dubini. Već je na nekih desetak metara od mene i jedva da ga vidin. Spuštan se skroz uz kamen i gugućem.


Na moje gugutanje se okreće iz dubine i vraća se prema meni odlučno. I kad je doša na cca 3,5 metra od vrha strile okreće se, a ja pucam u bok. Sedam milimetara prolazi kroz njega kao kroz maslo i ostaje trepereći na predvezu. Iden u izron ne odvajajući pogled od njega. Divin se toj plemenitoj ribi. Povlačin ga do sebe i kratin mu muke. Gledan na sat, 1:40 minuta i 15 metara. To je možda i najkraći zaron toga dana, a donia mi je cara. Odma po dolasku doma vaganje pa čišćenje i sutradan gradele.Car od 3 kila u komadu na gradelama, di ćeš lipše?


Puška položila i lipo se uklopila. Cili svoj dosadašnji život san po moru, lovia san puno veće zubace od ovoga raznin tehnikama i alatima, od parangala do panule, ali ovo je prvi pravi na pušku, a samim tim i jedan od najdražih dosadašnjih ulova – ispričao nam je Roko Urlić.