SRĐAN MARUŠIĆ

To je pravi ribolov! Viški zubatac krunaš na brzaka!

Boris Bulić

Čim je zoka takla dno, podignem metar dva i taman da ću provjerit kočnicu riba sve pokupi. Očito sam je pogodio u glavu. Niti 5 sekundi nismo čekali na griz! Upredenica krene izlazit, kočnicu nisam stigao naštimat pa na startu nježno koristim i palac…Iz Splita nam se javio Srđan Marušić koji je dokazao da se za pravu ribu ne treba dugo čekati, najviše pet sekundi. Evo što nam je Srđan ispričao o tom svom brzinskom ribolovnom doživljaju:


– Lipo vrime, bonaca prisutna već koji dan, te se prijatelj i ja odlučimo zaletit u viški akvatorij. Ribolov koji prakticiramo je više manje isti. Zoka i lignja te raznorazni jigovi. Kako nam do pozicije treba cca ura i po, a želja nam je bila caru poslužit doručak u krevetu, iz Splita krećemo oko pet manje kvarat – priča nam Srđan.


– Za to jutro sam odabrao 4-5 lokacija, sve na cca 103 metra dubine, jedna blizu druge. Plan je bio dan započeti zokom, a posli se prebaciti na jigove.

Došli smo na prvu poziciju za koju sam uzeo svoj standardni set s kojim lovim – Xzoga Taka SI 6313, Wiki 900h i Daiwa Tournament 0,18 i spustili smo Minnkotu.


Odabrao sam sebi dragu crvenu zoku koja mi je već ranije donijela koju lipu ribu, naješkali friško krepanu lignju i potočali ih uz pozdrave da nam donese darove s dubina. Nije prvi put da lovim s lignjom kupljenom na peškariji i zbog toga mi je lov zubaca zokom još draži – nastavlja Srđan svoju priču.


– Čim je zoka takla dno, podignem metar dva i taman da ću provjerit kočnicu riba sve pokupi. Očito sam je pogodio u glavu. Niti 5 sekundi nismo čekali na griz!


Upredenica krene izlazit, kočnicu nisam stigao naštimat pa na startu nježno koristim i palac kao dodatnu kočnicu. Krene polagano izvlačenje uz lijepu borbu koju riba pruža. Uvijek sebi u takvim trenucima kažem:


– Ma nije važno ni ako ispadne, uživaj dok je na štapu.


Osjećaj je zaista predivan.


I nakon nekih sedam minuta riba izlazi na površinu, špurtil je spreman i sve završava sritno.  Viški krunaš od 6.4 kilograma nam je ulipša početak ovog dana i dao razlog da se prva piva otvori već u sedam manje kvarat – ispričao nam je Srđan Marušić.