RIBE KAO JEŠKA

Srdelu, inćune i gavune volimo na sve načine – i frigane, i pohane, i na saur, i u konzervi… No jednako ih tako ih vole i ribe!

Boris Bulić

Srdela je ješka koja u mnogim ribolovnim tehnikama zauzima prvo mjesto. Jednako je upotrebljiva na parangalima, u kančarenju, kao i u ribolovu plovkom ili a volo dok je u brumu nezamjenjiv sastojak. No uz nju odmah stoje i inćun i gavun, a za njima i druge ribe poput manula, bugava, šaruna…

Srdela u ribolovu parangalima najkorištenija ješka




Među ribama kao ješkama, srdela (Sardina pilchardus, Walbaum, 1792) nedvojbeno zauzima prvo mjesto. Bilo da je koristimo cijelu, polovicu, filetiranu ili pak samo crijeva, većina riba će je rado progutati.


Cijelu je koristimo u driftingu ili kod velikih parangala namijenjenih prvenstveno zubacima, pagrima i ostaloj zubatoj rodbini. Brancin joj također teško može odoljeti.


Polovicu srdele koristimo pri ribolovu postavom na dnu ili manjim parangalima, dok su fileti i crijeva gotovo nezaobilazna ješka pri lovu cipala, salpi, ušata i bugvi. Koristimo je svježu i usoljenu. Njezin intenzivan miris je nesumnjivo veliki plus u cijeloj stvari, no njena krhka struktura je gotovo jednako veliki minus, pogotovo pri daljim izbačajima. Tu nam može pomoći filo elastico. Omotavanje takvih niti oko postavljenog fileta, učvrstit će ga u tolikoj mjeri da ćemo se lako moći dobaciti na željenu daljinu, a da ješka ostane na udici.


Inćuni su nježne teksture, ali većini predatora iznimno atraktivni




Odmah, rame uz rame srdeli, stoji i inćun (Engerauls encrasicholus, Linnaeus, 1758), a do njega odmah i gavun (Atherina hepsetus, Linnaeus, 1758), i jedan i drugi toliko puta kopirani plastičnim imitacijama. Često se koriste i pri ribolovu iglica wagglerom, kad se nadijevaju cijeli na sitne trokuke udice.


Bugva, manula, lužina i šarun, kao uostalom i mnogobrojne druge vrste dovoljno čvrste, hidrodinamične i vidljive, se koriste cijele za panulu, ali i filetirane za udičarenje.


Gavun je izvrsna ješka za brancina


Ribi se najprije odstrani glava, a zatim se noktom palca zađe između kičme i rebara i u jednom potezu prođe do repa. Isti postupak se ponovi s druge strane kičme i na taj način se dobije filet spojen kožom na leđima. Poželjno ga je malo posoliti da bi otpustio višak tekućine i postao malo žilaviji. Počevši od repa, noktom se skida komadić po komadić mesa i nadjeva na udicu. Ovako pripremljen mamac izvrstan je za ribolov cipala, salpi, špara i ostalih vrsta koje se love plovkom, jer zahtijeva ipak malo nježniju prezentaciju.


Iglica je jedinstvena i za mnoge nezamjenjiva ješka u ribolovu zubaca i gofa panulom, i mnogi ribolovci troše jako puno vremena da bi je ulovili.


Big game fishing je bez srdela nezamisliv


U ribolovu postavom na dnu ili na po dna možemo većinu priobalnih ribljih vrsta koristiti kao živi mamac. Način na koji se ta riba kači varira od ribe do ribe, od lovine do lovine, a da i ne spominjemo ribolovce, od kojih svaki tvrdi da je njegov način najbolji i najprokušaniji. Pritom je ipak potrebno voditi prvenstveno računa o tome da ponuđena riba bude što duže živa i da svojim ponašanjem može isprovocirati predatora koji tuda prolazi.