OSTIMA POD SVIĆU

Sedamnaestogodišnji Lovre ulovio svoju prvu ribu “pod sviću”: “Ugledali smo ga oko tri i po’ ujutro…”

Boris Bulić

Jedna od želja mi je bila probati loviti ostima pod sviću. To sam oduvijek htio probati, a prilika nikako da se ukaže. A onda smo se skupili nas tri - Antonio i ja smo bili na ostima, a Bartol se odgurivao uz kraj.Iz Starigrada nam se javio sedamnaestogodišnji ribolovac Lovre Dokoza koji je uspio ostvariti svoj san i uloviti svoju prvu ribu pod sviću.


– More je, nekako, otkako znam za sebe, dio mene i mog života. Veliki dio mojih interesa i zanimanja se oduvijek vrti oko mora i ribolova, tako da ne propuštam priliku iskusiti neki novi doživljaj vezan uz ribarenje i izlazak na more – priča nam Lovre.


– Jedna od želja mi je bila probati loviti ostima pod sviću. To sam oduvijek htio probati, a prilika nikako da se ukaže. Moj prijatelj, Antonio Koić me podučavao i učio gađati sa ostima tako da sam osnove savladao. Još je smo trebalo to primijeniti u praksi – nastavlja Lovre svoju priču.


Lovrino prvo svićanje i brancin od 3 kila!
– Znači, skupili smo se nas tri – Antonio Koić, Bartol Dragičević i ja , pa smo pošli loviti brancine. Antonio i ja smo bili na ostima a Bartol se odgurivao uz kraj. Polako i tiho smo se šuljali kroz plićak da budemo što tiši što sa plastičnom Damorovom pasarom od 4 i 60 i nije bilo baš lako. A onda smo ga oko tri i po ure ujutro i ugledali. Istog trena smo lampama svitlili u njega. Ja sam imao osti u rukama i izbacio ih pravo u njega. Nije imao šanse, ostve su mu presudile. A radosti moje! Ovo mi je bilo prvo svićanje i lov ostima i tom prvom pokušaju sam uspio uloviti brancina teškog ravno tri kila. Sad mogu po novog, većeg…