RIBOLOVNE ROLE

Rola je srce ribolovnog pribora. Znate li odabrati pravo srce za vas?

Osnovne karakteristike na koje kod odabira role treba obratiti pažnju su svakako veličina role, kapacitet i oblik kalema, prijenosni odnos, broj ležajeva, kvaliteta slaganja strune, te pozicija i kvaliteta kočnice. Veličina role je često izražena završnim brojem koji je sastavni dio imena. Najmanji završni broj u imenu role znači da je u pitanju i najmanji model te serije…Velika većina obalnih ribolovnih tehnika u kojima koristimo štap podrazumijeva i upotrebu role. Iako postoje tehnike kod kojih se lovi bez role, primjerice kod ribolova štekama ili direktašima, u morskom obalnom ribolovu su vrlo slabo primijenjene, mogli bismo reći i potpuno nezastupljene. Riječ je o tehnikama koje su svoju primjenu našle u slatkovodnom ribolovu, a na moru se mogu vidjeti jedino ukoliko ih neki, najčešće neupućeni slatkovodni ribolovac donese kao osobni pribor.


Rola se sastoji od kućišta s prijenosnim mehanizmom, pogonske ručice, rotora s preklopnom oprugom, kalema i kočnice.


Suvremene su role većinom izrađene od nehrđajućih materijala. To su uglavnom kompozitni ili grafitni materijali, aluminij i inox, dok se izložene tarne površine, poput rolera ili ruba kalema, presvlače materijalima otpornima na habanje, npr. titana, što rolama znatno produljuje radni vijek.
Suvremeni tehnološki procesi su i role, baš kao i sve ostale dijelove ribolovne opreme, danas doveli na vrlo impresivni nivo. Anti twist ili infinite bearing su do još prije desetak godina isticani kao posebnost, dok su danas postali standard, što je slučaj i s većinom ostalih tehničkih postignuća.


Osnovne karakteristike na koje kod odabira role treba obratiti pažnju su svakako veličina role, kapacitet i oblik kalema, prijenosni odnos, broj ležajeva, kvaliteta slaganja strune, te pozicija i kvaliteta kočnice.


Veličina role je često izražena završnim brojem koji je sastavni dio imena. Najmanji završni broj u imenu role znači da je u pitanju i najmanji model te serije. Tako primjerice kod serije rola Van Staal VSB, model Van Staal VSB 100 je najmanji, dok je model Van Staal VSB 250 najveći.


Kod nekih je modela taj završni broj u uskoj vezi s kapacitetom kalema role i označava kapacitet u odnosu na promjer strune. Tako bi završni broj na oznaci za rolu Trance RD 820 značio da je kapacitet te role 100 metara 0,20 milimetarske strune. No ta je podudarnost najčešće slučaj samo kod najmanjih modela iz iste serije. Najveći model ima oznaku Trance RD 840, a ima kapacitet 190 metara 0,35 milimetarske strune.Veličinu role u principu određuje ribolovna tehnika, pa tako baš kao i kod štapova, možemo razlikovati surf, match, spin… U takvoj je podjeli lako odrediti što nam zapravo treba, jer je razlika između surf i spin role jasna već na prvi pogled. No postoje i modeli koji nemaju tako jasne oznake, pa se u tim slučajevima moramo osloniti na vlastitu prosudbu. Ne postoji neka stroga granica koja određuje koliko velika rola mora biti, no mudro je veličinu uskladiti s veličinom štapa, očekivanom lovinom tehnikom i osobnom konstitucijom.


Kapacitet kalema se izražava brojčanom oznakom, primjerice 150/0,15 pri čemu prvi broj označava kapacitet strune u metrima (m), dok drugi označava promjer strune u milimetrima (mm). Prema tome, oznaka 150/0,15 znači da kalem, odnosno rola, može primiti 150 metara 0,15 milimetarske strune.


Često je prisutan i drugi način označavanja kod kojega prvi broj označava nosivost strune izražen u kilogramima (kg), dok drugi broj označava kapacitet kalema izražen u metrima (m), npr 4/140.